Quantcast

Kovoje su korupcija uostamiestyje – naujos priemonės

  • Teksto dydis:

Uostamiestyje ir toliau bus bandoma užkirsti kelią korupcijai. Miesto tarybos nariai patvirtino iki 2022 m. galiosiančią korupcijos prevencijos programą. Tiesa, svarstant ją, ir vėl neišvengta diskusijų dėl miesto Antikorupcijos komisijos pirmininko.

Parengė programą

Vis dar nuotoliniu būdu posėdžiavę miesto tarybos nariai svarstė ir patvirtino 2020–2022 m. korupcijos prevencijos programą.

Šis dokumentas skirtas korupcijos prevencijai užtikrinti savivaldybės institucijose ir įstaigose.

Programą miesto tarybos nariams pristatęs Antikorupcijos komisijos pirmininkas Rimantas Didžiokas teigė, kad, specialiai darbo grupei parengus programos projektą, buvo priimami darbo grupės, savivaldybės administracijos atstovai, sekretoriato teisininkai teikė pasiūlymus, jų sulaukta ir iš Antikorupcijos komisijos narių.

Pagal juos programos projektas buvo patobulintas ir galų gale patvirtintas Antikorupcijos komisijos posėdyje.

Numatė naujovių

Pasak R.Didžioko, palyginti su anksčiau buvusia programa, dabartinėje yra ir kelios naujovės.

Tikimasi, kad didesnį skaidrumą padės užtikrinti plačiau viešinama informacija. Pavyzdžiui, naujoje programoje numatyta, kad savivaldybės institucijų ir įstaigų interneto svetainėse turi būti paskelbta informacija apie vykdomus projektus, finansavimo šaltinius, sukurtą pridėtinę vertę.

Numatoma ir tai, kad nuo šiol interneto svetainėse turės būti skelbiama informacija apie gautas dovanas, suteiktą paramą.

Įvardyta ir galimybė pasitelkti informacines technologijas – sukurti ir įdiegti skaitmenizuotą įrankį, skirtą korupcijos prevencijos programos įgyvendinimo stebėsenai bei kontrolei.

Taip pat ketinama sudaryti sąlygas seniūnaičiams įsitraukti į miesto strateginio veiklos plano rengimo ciklą planavimo proceso pradžioje.

Dėl mokymų – klausimai

Programoje, kaip ir anksčiau, numatyta organizuoti mokymus antikorupcijos temomis.

Tiesa, ši priemonė kai kuriems politikams sukėlė klausimų. Politikė Nina Puteikienė sakė, kad jai yra tekę dalyvauti tokiuose mokymuose, kurie esą buvo visiškai nevertingi. Anot jos, per vienus mokymus buvo dėstoma demokratijos istorija, o per kitus – pasakojama apie korupciją Afrikoje.

R.Didžiokas kolegei aiškino, kad iki šiol mokymai nedaug priklausė nuo Antikorupcijos komisijos, mat juos organizuodavo specialiosios tarnybos. Dabar ketinama prašyti papildomų lėšų profesionaliems mokymams.

Dėmesys – pirmininkui

Kaip jau tampa įprasta, svarstant šios srities klausimus, dažnai nemažai politikų aistrų kelia miesto Antikorupcijos komisijos veikla, pirmininko asmuo.

Nuo pagrindinės svarstymo klausimo temos nukrypta ir šįkart.

Miesto tarybos narė Ligita Girskienė atkreipė dėmesį, kad Antikorupcijos komisijos pirmininko postą turėtų užimti tarybos opozicijos atstovas. Politikė domėjosi, ar R.Didžiokas nesvarsto galimybių pasitraukti iš užimamų pareigų, mat nepriklauso opozicijai.

R.Didžiokas patikino, kad tokiam žingsniui yra pasiruošęs, ir pakvietė politikus iš opozicijos perimti pareigas bei pradėti darbuotis.

"Negalime daryti parodijos, negalima, kad Antikorupcijos komisijai vadovautų valdančiosios daugumos atstovas. Mes turime tik imitaciją tos veiklos", – teigė N.Puteikienė.

Posėdyje buvo ir daugiau pasisakiusiųjų dėl komisijos pirmininko.

"Matau, kad kiaušinienė mums labai patinka. Šiandien svarstome apie komisijos priemonių planą ir kalbame apie pirmininką. Sugebame nueiti nuo pagrindinio klausimo", – kolegas nenukrypti nuo esmės ragino miesto tarybos narė Judita Simonavičiūtė.

Tiesa, posėdyje komisijos pirmininkas sulaukė ir pagyrimų.

Politikas Audrius Petrošius pažymėjo, kad R.Didžiokas dirba profesionaliai, jo gebėjimą atsiriboti nuo emocijų esą demonstruoja ir tai, kad, rengiant korupcijos prevencijos programą, buvo atsižvelgta į opozicijos atstovų pateiktas pastabas.

Išsekus diskusijoms galiausiai programa buvo patvirtinta – už balsavo 16 tarybos narių, susilaikė 11.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klaipėdietė

klaipėdietė portretas
Tikrai, kova prasidėjo....netoli mano namų kabo naujutėlis plakatas "Neieškok voko"....Taip ir norisi prirašyti "Paimsiu ir be jo".....

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Klaipėda jūros miestas.Ją galima lyginti su laivu. Laivas ilgainiui plaukiodamas apauga visokiais moliuskais ir dumbliais. Tokio laivo greitis sumažėja ,jis vos beplaukia ,naudoja daug kuro. Tokį laivą valo nuo visos tos bjaurasties. Kaip dabar yra su Klaipėda. Mes žinome visus moliuskus ir dumblius Klaipėdos savivaldybėje . Bet tiktai kalbame , kad ten gauna nepelnytus pinigus , ten sudarytas nereikalingas, ar išpūstas sandoris , ten švaistomi klaipėdiečių pinigai. Pažiūrėkime iš kitos pusės . Kas tas korupcionierius. Tai paprasčiausias vagis recidyvistas . Tik šiuo atveju jis nevagia iš bankų , piliečių namų, kišenių.Jis šiltai įsitaisęs poste , gauna atlyginimą . Darbus klaipėdiečiams atlieka ne geriausi, o tie kas duoda kyšius įvairiose formose. Kokios priemonės kleptomanui. Jo vieta arba kalėjime , arba ten kur negali vogti. Ir kaip sako prancūzų anekdotas, kol virėjas gėdino katiną , tas patvarkė antrą dešrelę. Taigi ,Klaipėdai reikia ne kalbų...

to Nepasikeis

to Nepasikeis portretas
o ką į jū vieta rinksi? Taigi tikri žmonės net neprieis prie rinkimu. Tam reikia priklausyt kokiai nors partinei bandai ar turėt pinigu. Nuo pat pradžiu aferiugos pasitvarkė ka idealistai ir atsidave Tėvynei žmonės net nepriartėtu prie valdymo
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių