Quantcast

Konteineriai išdalyti, rūšiuoja ne visi

  • Teksto dydis:

Siekiant tvarkingiau rūšiuoti žaliąsias ir biologiškai skaidžias maisto atliekas, šiemet Klaipėdos individualių namų gyventojams išdalyti 2 500 konteinerių. Iki šiol žaliosios atliekos – žolė, lapai, šakos, vaisių bei daržovių likučiai – buvo dedamos į plastikinius maišus ir paliekamos šalia buitinių atliekų konteinerių. Tačiau nuo rudens žaliosios atliekos iš individualių valdų plastikiniuose maišuose nebebus surenkamos.

„Kai planavome šių konteinerių įsigijimą, siekėme kelių tikslų. Pirma, plastikiniai maišai yra viena žalingiausių atliekų pasaulyje. Todėl, kur įmanoma, būtina atsisakyti plastikinių pakuočių. Antra, žalienų prikimšti maišai, sustatyti gatvėse šalia konteinerių, nepuošė mūsų miesto“, – aiškino Ramunė Šličienė,  KRATC Ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus viršininkė.

Nors konteineriai išdalyti sąmoningiausiems klaipėdiečiams, kurie patys pageidavo šios naujovės, visgi atliekų surinkėjai pastebi, kad dalies gyventojų įpročiai liko nepakitę.

„Mūsų inspektoriai kartu su vežėjais nuolat tikrina, kaip klaipėdiečiai atsikrato atliekomis. Kalbant apie žaliųjų atliekų rūšiavimą, dar maždaug dešimtadalis konteinerių naudotojų daro klaidų“, – sakė R.Šličienė.

Dažniausia ir grubiausia rūšiavimo klaida – žmonės ir toliau žaliąsias atliekas deda į plastikinius maišus ir sumeta juos į žaliosioms atliekoms skirtus konteinerius. Dar pasitaiko, kad ten išmetami vazonai ir kitos buities atliekos.

„Kai žaliosios atliekos išmetamos plastiko pakuotėse, gaminant kompostą dalis smulkių plastiko dalelių patenka į juodžemį ir jį užteršia. Todėl ateityje maišų  su žaliosiomis atliekomis iš individualių valdų neberinksime, taip pat netuštinsime tų  konteinerių, į kuriuos gyventojai atliekas  bus išmetę netinkamai. Jie bus įspėjami ir turės patys perrūšiuoti savo atliekas“, – aiškino ekologė.

O ką daryti, jei žaliųjų atliekų yra daugiau ir jos netelpa į suteiktą konteinerį? Pasak pašnekovės, bet kuriuo atveju, plastikiniai maišai – ne išeitis.

„Gyventojas gali įsigyti papildomą savo konteinerį ir būtinai informuoti KRATC. Mes užklijuosime žymeklį, specialų lipduką, kad vežėjas šį konteinerį įsitrauktų į apskaitą. Kitą išeitis, kai susidaro daug sezoninių atliekų – lapų rudenį, šakų po genėjimo,  užsisakyti vienkartinį didelės talpos konteinerį. Ir bet kada, bet kokį kiekį žaliųjų atliekų Klaipėdos gyventojai gali atvežti į Glaudėnų kompostavimo aikštelę – jos priimamos nemokamai“, – sakė R.Šličienė.

Individualių valdų savininkai, pageidaujantys gauti žaliųjų atliekų konteinerius, turėtų  pasirašyti panaudos sutartį su KRATC. Tai galima padaryti dviem būdais:

Sutartį galima parsisiųsti iš savitarnos paskyros www.manokratc.lt. Į iš dalies užpildytą sutarties formą reikės įrašyti tik asmens dokumento numerį ir ją pasirašyti elektroniniu parašu bei atsiųsti rinkliava@kratc.lt arba įkelti į savitarnos paskyrą.

Nesinaudojantiems savitarnos portalu sutarties forma yra išsiųsta pašto laišku. Į sutarties formą įrašę asmens dokumento numerį ir ją pasirašę, savininkai prašomi vieną egzempliorių perduoti bet kurio KRATC padalinio Klaipėdoje (Liepų g. 15, Tomo g. 2, Šiaurės pr. 30, Tilžės g. 66A, Plieno g. 13) darbuotojams, arba atsiųsti paštu adresu Liepų g. 15, LT–92138, Klaipėda.

Pasirašiusiems sutartis konteinerius KRATC pristatys į namus. Išsamesnės informacijos teiraukitės nemokamu tel. 8 800 13344.


Šiame straipsnyje: konteineriairūšiavimasKRATC

NAUJAUSI KOMENTARAI

Rrazinka

Rrazinka portretas
Man tai primena tarybinę tvarką, kada laiptinėse neilgai, bet reikliai statė indus atliekoms, tai labai neapgalvotas veiksmas, vėl įsiveis tarakonai ir kiti (žiurkių kolonijos) kas to nori, ar klausėte gyventojų? gal geriau pirkti maistą taupiau ir nereikės tiem išmesti ?

Aladinas

Aladinas portretas
Beje, antraštėje turi būti lietuviškas žodis "konteineriai išdalinti ...' bet ne -IŠDALYTI, nuo žodžio dalintis... kodėl darkote LIETUVIŲ kalbą ?

Yyy

Yyy portretas
Palaukit,jūs mokėtojų pinigų vagys ,ar jūs mokesite mums atlyginimą už rūšiavimą,mes tai apmokestinti už jūsų tingėjimo ir jūsų vagystę ir nenorą išleisti pinigus mūsų pinigus įkuriant rūšiavimo įmonę ,kai jūs mums mokesit atlyginimą už darbą tada ir rusiuosim nors ir 8 val.i dieną
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių