Quantcast

Kodėl pajūrio kurortai sezoną atidaro anksčiau, nei atvyksta poilsiautojai?

Visą savaitgalį truksiančią tradicinę šventę „Myliu Palangą“, kuri simbolizuoja kurortinio sezono pradžią, aplankys nemažai žmonių, tačiau prie jūros jie neužsibus, mat dar per šalta. Pajūrio verslininkai skundžiasi, kad sezonas atidaromas per anksti, nes gegužę dar nepradedama atostogauti.

Visą savaitgalį truksiančią tradicinę šventę „Myliu Palangą“, kuri simbolizuoja kurortinio sezono pradžią, aplankys nemažai žmonių, tačiau prie jūros jie neužsibus, mat dar per šalta. Pajūrio verslininkai skundžiasi, kad sezonas atidaromas per anksti, nes gegužę dar nepradedama atostogauti.

Palanga švęs tris dienas

Palanga kurortinio sezono pradžią švęs tris dienas. Nuo penktadienio vidurdienio Palangos centre, Vytauto gatvėje, vyksta kermošius „Palangos Juzė“, kuriame dalyvauja tik amatininkai, puoselėjantys tautinį ir kulinarinį paveldą.

Vakare Jūratės ir Kastyčio skvere vyks šventės „Myliu Palangą“ atidarymas, mero inauguracija ir lazerių šou, rengiamas pirmą kartą. Šeštadienį bei sekmadienį vyks įvairių kitų renginių.

LRT Radijo korespondentė Asta Kažukauskienė pasakoja, kad į Palangos atidarymą kasmet atvyksta daugybė žmonių: „Jei tik nelyja, nors ir būna šalta, žmonės apsirengia šilčiau ir mėgaujasi pajūriu.“

Orų prognozės skelbia, kad šeštadienį Palangoje bus giedra, 10 laipsnių šilumos, o sekmadienį prognozuojamas lietus, oras įšils iki 9 laipsnių.

Palangos turizmo informacijos centro vadybininkas Mindaugas Surblys portalui LRT.lt komentavo, kad į šventę turėtų atvykti nemažai žmonių, tačiau abejojama, ar jie pasiliks atostogauti.

„Šia švente mes norime parodyti, kad kurortas jau yra pasiruošęs priimti poilsiautojus, bet jų bumas būna tik liepos–rugpjūčio mėnesiais“, – aiškino M. Surblys.

Savo ruožtu LRT Radijo korespondentė A. Kažukauskienė prisimena, kad į gegužės 2-ąją rengtą „Žiobrinių“ šventę Nidoje taip pat atvyko daugybė žmonių, tačiau jie po savaitgalio neužsibuvo.

„Tądien buvo šalta, nuo pietų prasidėjo baisus lietus, bet keltai nuo 10 val. ryto iki 15 val. kėlė be grafiko – kaip vasaros piko dieną. Tai rodo, kad žmonės yra išsiilgę pajūrio ir traukia į šią pusę. Taip pat ir per ilguosius savaitgalius pastebime, kad pirmą dieną autostradoje didelis srautas yra Palangos link, o baigiantis savaitgaliui ta pati virtinė jau grįžta namo“, – LRT.lt kalbėjo A. Kažukauskienė. 

Verslininkai norėtų sezoną atidaryti vėliau

Skelbimų portalo PrieJūros.lt administratorius Saulius Baltrušaitis sako, kad lietuviams daug svarbesni orai, o ne oficialios sezono atidarymo datos: „Nemažai Palangos gyventojų kalba, kad šį savaitgalį neturi labai daug užsakymų. Palangiškiai nesitiki sulaukti daugybės svečių, nes mato orų prognozes. Į šventę turėtų atvykti daugiausiai aplinkinių miestų gyventojai – klaipėdiečiai, šiauliečiai. Jie pabus vieną dieną, o pasiliekančių poilsiautojų nebus daug.“

Pasak jo, verslininkai kalba, jog sezono atidarymas yra kiek ankstyvas. „Anksčiau atidarymas vykdavo birželio pradžioje, tuomet būdavo tikra šventė, nes prasidėdavo atostogos, geresni orai. Gegužę orai dar per šalti, kad būtų galima skelbti atostogų startą“, – portalui LRT.lt kalbėjo S. Baltrušaitis.

Tuo metu Neringos vasaros sezono pradžios festivalis vyks gegužės 29–31 dienomis. „Per šią šventę praktiškai visa Nida būna pilna žmonių. Greičiausiai dėl to, kad ši šventė arčiau vasaros sezono, be to, tapusi tradicija – ją mėgsta daugiau žmonių, ji ir reklamuojama garsiau. Patys nidiškiai nesako, kad nuo tos šventės prasideda sezonas. Nida visiškai užsipildo panašiai, kaip ir Palanga – nuo Joninių, o birželį būna nemažai poilsiautojų savaitgaliais“, – aiškino Priejūros.lt administratorius.

Palangos savivaldybės atstovas: svarbu nusiteikimas 

Palangos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Vygantas Rekašius pasakoja, kad anksčiau sezono atidarymo šventė išties buvo rengiama pirmąjį birželio šeštadienį, tačiau jau kuris laikas ji rengiama gegužės viduryje.

„Aš tiesiogiai su šia švente esu susijęs nuo 1986-ųjų. Netgi prieš pora metų vyko diskusijos dėl tinkamo laiko – ar nėra per šalta rengti šventę gegužę. Žinote, tokios šventės planuojamos iš anksto, prie orų neprisitaikysi. Esame turėję visokių situacijų, pavyzdžiui, prieš trejus metus orai atšilo būtent nuo kurorto šventės ir nebeatvėso iki pat rudens.
2006-aisiais priimtas sprendimas šią šventę atkelti į gegužės vidurį. Tai nebuvo koks nors eksperimentas. Prieškario Lietuvoje sezono pradžia pirmojo kurorto mero – burmistro Jono Šliūpo – buvo skelbiama nuo gegužės 15 d., o sezonas tęsdavosi iki rugsėjo 15 dienos.

Nutarus šventę rengti gegužę, Palanga [sezonui] taip pat pradeda ruoštis anksčiau. Galiu paliudyti, kad miestas šiandien, kalbant apie infrastruktūrą, tikrai pasiruošęs vasaros sezono pradžiai“, – dėstė V. Rekašius.

Pasak jo, šiemet orai šiek tiek vėsesni, tačiau „kai į šventę žmonės atvyksta [gerai] nusiteikę širdy, tai keli laipsniai didelės įtakos neturi.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Palangiškė

Palangiškė portretas
Nebūtų šventės - būtų eilinis miręs savaitgalis. Dabar gi bent truputis 'užvažiavo'. Kai bus šilta - ir taip atvažiuos, nereikės nė švenčių :)

alvis

alvis portretas
po ziemos baiges babkes

pypenas

pypenas portretas
Pirmiausiai,išvalykit jūrą nuo š....dų,o paskum garbinkit visas būsimas ir esamas šventes?????????
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių