Quantcast

KN tirs SGD terminalo ilgalaikio pajėgumų skirstymo alternatyvas bei kainodarą

  • Teksto dydis:

KN (bendrovė „Klaipėdos nafta“), pasitelkdama išorinius ekspertus, planuoja atlikti SGD terminalo ilgalaikio pajėgumų skirstymo alternatyvų bei kainodaros vertinimą. Pirmuoju etapu KN skelbia viešąją rinkos konsultaciją, kuria sieks iš rinkos gauti tokios studijos preliminarias kainos indikacijas bei optimaliai pasiruošti pačiam studijos pirkimui.

Pasak Dariaus Šilenskio, KN generalinio direktoriaus, bendrovė patyrusių ekspertų pagalba planuoja atlikti rinkos analizę ir įvertinti Europos SGD terminalų ilgalaikių ir trumpalaikių pajėgumų paskirstymo ir kainodaros mechanizmus bei identifikuoti Klaipėdos SGD terminalui tinkamiausią modelį. Siekiama, kad studijos rezultatai užtikrintų maksimalų faktinį ilgalaikį SGD terminalo pajėgumų panaudojimą ir efektyvų veikimą, pagrįstą kaštus atspindinčiu tarifų modeliu.

„SGD terminalo išnaudojimas de facto rodo jo sukuriamą naudą ne tik nacionalinei, bet ir regioninei gamtinių dujų rinkai ir dujų vartotojams. Pradėjus veikti „Balticconector“ jungčiai tarp Estijos ir Suomijos ir toliau plečiantis gamtinių dujų perdavimo sistemai regione (GIPL jungtis su Lenkija), manome, kad tai dar labiau paskatins rinkos dalyvių susidomėjimą būtent ilgalaikiu SGD terminalo pajėgumų paskirstymu“, – komentuoja Darius Šilenskis, KN generalinis direktorius.

SGD terminalas yra viena iš KN veiklų, kuri yra reguliuojama valstybės, o infrastruktūra veikia pagal skaidrų ir atvirą trečiųjų šalių prieigos principą. Pagal šiuo metu galiojančią SGD terminalo kainodaros metodiką, terminalo eksploatavimo išlaidos daugiausiai padengiamos per papildomą tiekimo saugumo dedamąją, taikomą prie gamtinių dujų perdavimo paslaugų kainos.

Dalis SGD terminalo eksploatavimo išlaidų padengiama SGD terminalo naudotojams mokant kintamąją SGD pakartotinio dujinimo kainą už SGD terminale išdujintą SGD kiekį. Kintama pakartotinio dujinimo paslaugos kaina apskaičiuojama pagal Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (toliau – VERT) patvirtintą metodiką.

„Šiuo metu metodika remiasi perdavimo sistemos kainodaros modelio principais, kuriais siekiama užtikrinti vienodas skirtingų perdavimo sistemos įleidimo taškų kainas ir padidinti rinkos konkurenciją. Metodika nėra pagrįsta SGD terminalo eksploatavimo sąnaudomis ir padengia tik dalį visų prognozuojamų eksploatacijos išlaidų. Sieksime įvertinti metodikos keitimo galimybes, kuri galėtų prisidėti prie saugumo dedamosios dujų vartotojams mažinimo“, – sako D. Šilenskis.

Studijos rengėjai turės atsakyti, koks ilgalaikių pajėgumų paskirstymo mechanizmas galėtų būti taikomas SGD terminale bei tokiam modeliui pritaikyti atitinkamą SGD terminalo kainodaros modelį.

Anot KN vadovo, šiuo metu bendrovė skelbia viešąją rinkos konsultaciją siekdama gauti indikacijas iš rinkos dalyvių ir potencialių studijos rengėjų tam, kad būtų galima maksimaliai efektyviai pasiruošti pačiam studijos pirkimui. Skelbti viešąsias konsultacijas dar prieš inicijuojant viešuosius pirkimus KN jau tapo gerąja praktika vykdant SGD terminalo ilgalaikio tiekimo sprendinio projektą.

Po viešosios konsultacijos, įvertinus gautą informaciją, bus priimami korporatyviniai sprendimai ir skelbiamas studijos pirkimas. Išorinį ekspertą planuojama pasirinkti iki kitų metų sausio, o studiją parengti kitų metų vėlyvą pavasarį. Studijos rezultatai bus aptariami su rinkos dalyviais ir kitomis suinteresuotomis šalimis, o galimus SGD terminalo naudojimo taisyklių pakeitimus planuojama teikti viešajai konsultacijai. Apie kiekvieną šio proceso etapą KN ar susijusios institucijos informuos atskirai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu,

Nu, portretas
ar čia taip savų darbų atlikimui per samdomus konsultantus plaunami pinigai?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių