Quantcast

KN naftos terminale startuoja talpyklų pritaikymo bitumo krovai darbai

  • Teksto dydis:

Naftos ir suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalų operatorė KN (bendrovė „Klaipėdos nafta“) pasirašė sutartį su bendrove „Elektrėnų energetikos remontas“ dėl dviejų talpyklų rekonstrukcijos ir pritaikymo bitumo krovai darbų. Juos baigti planuojama kitų metų antroje pusėje. Sutarties vertė – 2,1 mln. eurų. Tai vienas iš bendrovės suplanuotų investicinių projektų, siekiant didinti naftos terminalo Klaipėdoje efektyvumą ir lankstumą pritaikant esamą infrastruktūrą naujiems kroviniams.

Rangovas įsipareigoja „iki rakto“ paruošti esamas dvi talpyklas po 4,2 tūkst. kub. m, kuriose būdavo laikomas mazutas su vandens priemaišomis, naujam produktui – bitumui perkrauti ir sandėliuoti. Prie talpyklų bus įrengti produkto iškrovimo siurbliai, kuriais iš autocisternų karštas (150-160 laipsnių Celsijaus) bitumas bus supumpuojamas į talpyklas, jose laikomas ir kaupiamas bei vėliau perkraunamas į tanklaivius.

„Vykdydami savo strateginį planą ir siekdami vieno iš tikslų – įsilieti į naujų naftos produktų rinkas pradedame talpyklų bitumo krovai pritaikymo projektą. Tai naujas produktas, kurį planuojame padėti krauti kitąmet. Tai kartu ir vienas iš KN naftos terminalo efektyvumo didinimo tikslų. Šie metai kitaip nei bet kurie kiti parodė, kad ilgalaikis planavimas kartu su greita reakcija į rinkos pokyčius ir prisitaikymas laiku yra būtinas tam, kad pavyktų amortizuoti praradimus viename krovinių segmente diversifikuojant portfelį. Šiemet dėl kritusių naftos kainų ir naftos produktų perdribimo maržų sumažėjus jų srautui per KN terminalus, daugiau krauta žaliavinės naftos, biodegalų bei teikta daugiau naftos produktų saugojimo paslaugų“, – komentuoja Mindaugas Navikas, KN Komercijos direktorius.

Bitumas naudojamas stogo dangų gamyboje, tiesiant kelius ir kt. Pasak KN komercijos vadovo, planuojant bitumo krovą pasirinkta ne dar plėsti esamą KN terminalą, o pritaikyti esamas talpyklas naujam produktui. Taip bus sutaupyta laiko, kadangi naujų talpyklų statybos užtruktų ilgiau nei esamų rekonstrukcija, bei realizuotas tikslas optimaliai išnaudoti esamą terminalo infrastruktūrą. Per pastaruosius 4 metus į Klaipėdos naftos terminalą KN investavo apie 45 mln. eurų., pernai bendrovė pradėjo eksploatuoti naują talpyklų parką, kurio apimtis padidėjo 120 tūkst. kub, m. ir šiuo metu siekia 575 tūkst. kubinių metrų.

„Be šios investicijos vykdome ir kitus infrastruktūros konkurencingumui ir lankstumui užtikrinti reikalingus investicinius projektus. Kartu su Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija vykdome KN krantinių rekonstrukciją. Rekonstravus krantines prie jų vienu metu galės švartuotis ir krovą vykdyti trys laivai, turėsime galimybę priimti didžiausius į Baltijos jūrą galinčius įplaukti tanklaivius. Taip pat KN ir toliau dėmesio centre išlaiko aplinkosaugą ir įgyvendina Aplinkosaugos priemonių planą, pagal kurį KN investicijos į aplinkosaugos sritį iki 2021 m. pabaigos bus pasiekusios 8 mln. eurų. 2013-2019 m. į aplinkos oro taršos mažinimo priemones KN jau investavo beveik 5 mln. eurų“, – sako M. Navikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Umo ra

Umo ra portretas
Greitai savo krantine kavinem nuomosit.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių