Quantcast

Klaipėdos zoologijos sode – baltieji liūtai

Klaipėdos zoologijos sode apsigyveno itin reti baltieji liūtai. Iš Čekijos atgabenti plėšrūnai jau priprato prie naujų namų ir džiugina zoologijos sodo lankytojus.

Baltoji ketveriukė ne itin mėgsta saulę, todėl slepiasi pavėsyje ir tokią dieną kaip ši, daugiausia praleidžia ramiai snūduriuodami. Klaipėdos zoologijos sode baltieji liūtai – jau daugiau kaip dvi savaitės, tačiau į erdvų kiemą po kelionės išleisti vėliau. Prie naujos aplinkos gyvūnai pratinosi uždarose patalpose.

„Kad jie priprastų ir prie žmonių, ir kad mums būtų lengviau juos stebėti – kaip jie ar jau nori ėsti, ar maitinasi, ar tuštinasi ar geria vandenį. Praėjus adaptaciniam penkių dienų laikotarpiui, jie buvo išleisti į naują didelį aptvarą, kuriame taip pat turėjo priprasti prie naujų sąlygų, prie žolės, prie smėlio, prie laipiojimų, prie naujų jiems sukurtų žaislų“, – pasakojo Klaipėdos zoologijos sodo atstovė Rasa Viliūtė.

2-4 metų amžiaus liūtai naujuose namuose jaučiasi gerai, per dieną suėda po 4-5 kg jautienos, tačiau patelės vis dar kovoja dėl vietos šeimoje. Ketveriukė suformuota iš skirtingų šeimų.

„Kiekvienoj šeimoj yra ir vyresnioji patelė ir jaunesnioji patelė, nors vadovauja praktiškai liūtas, saugoja visą šeimą“, – sakė Klaipėdos zoologijos sodo vadovas Edvardas Legeckas.

Kol liūtės išsiaiškins, kuri viršesnė, gali užtrukti ir metus. Priklausys nuo charakterio bei jų kovingumo. Kitais metais ketveriukė jau galės poruotis, tačiau zoologijos sodo vadovas norėtų, kad naujieji gyventojai pirma sustiprėtų. Patelės atsiveda nuo vieno iki penkių jauniklių. Baltieji liūtai, priešingai nei baltieji tigrai, gamtoje atsirado natūraliai. Jie nėra albinosai ir yra paplitę Pietų Afrikoje.

„Iš esmės yra dar baltesnių, esu matęs kur visai baltas. Ir yra, matyt, kur pereinama nuo balto iki rudo, dar toksai šviesus, bet vadinamas baltu. Gal tokios spalvos yra daugiau pasaulyje, baltų gal, aišku, yra mažiau. Bet visą laiką tie balti yra naudojami balto geno išsaugojimui, kad tų baltų liūtų būtų“, – kalbėjo zoologijos sodo vadovas.

Baltieji liūtai, atkeliavę į Klaipėdos zoologijos sodą, yra pirmieji ne tik mūsų šalyje. Jų neturi nei latviai, nei estai. Čekams už šiuos egzotinius gyvūnus Klaipėdos zoologijos sodas išvežė baltųjų tigrų pateles.



NAUJAUSI KOMENTARAI

man irgi

man irgi  portretas
mano seimai irgi patinka, aisku geriausia uzdaryti, neleisti, uzdrausti, apdeti mokesciais, pareikalauti kokiu nors beprasmisku leidimu, sertifikatu ir pan. ir priziuri tuos gyvunus ir myli, ir maitina ir tvarko....maziau valdzia su savo idiotiskom taisyklem lystu tai tas sodas jau seniai kauno zoologijos soda butu pasivijes ir aplenkes.Sekmes ir energijos nelengvam darbe.

Tika

Tika portretas
zoologijos sodas kaip zoologijos sodas. Tikrai normalus, kiekvienais metais aplankome su vaikais, vaikams patinka gyvūnus pažiūrėti. Nematome jokių problemų. Matosi kad sodas tvarkosi plečiasi, kiekvienais metais vis nauji narvai, tvarkomos teritorijos. Vat liūtams labai didelis aptvaras. O kam nepatinka tokios vietos lai ir nesirodo ten, nes kaip patys savaitgalį matėme žmonių eilės, Eilės prie kasų, automobilių aikštelė perpildyta, tai vadinasi žmonėms patinka ir pagal mašinų numerius ne vien lietuviai, pilna estų, latvių.

Bp

Bp portretas
Vargsai liutai, ar cia ne tas pats zoo kur gyvunus senais daniskais pyrageliais seria? Baisu, uzdaryti toki baisu zoo reiketu, o manes su seima ten tikrai nebus..
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių