Quantcast

Klaipėdos veidas – randuotas: pastatų sienos pilnos keverzonių

Klaipėda ima panašėti į Harlemą. Miesto pastatų sienos tampa savotiška įvairių grupuočių skelbimų lenta. Regis, įvairios keverzonės yra ne tiek paauglių išdykavimo apraiška, kiek siekis atvykėliams parodyti mūsų miestą ir visą šalį kuo prastesnėje šviesoje.

Angliškai nemoka, bet reiškiasi

Prieš kelerius metus uostamiesčio policininkai nutvėrė su įkalčiais didžiausius miesto pastatų terliotojus ir privertė atsakyti už savo darbus.

Ano meto grafitininkai subrendo, užaugo nauja miesto veidą darkančiųjų karta. Vieni jų ant sienų raito savo "tagus" – savotiškus parašus, kiti stengiasi suteikti "peckionėms" politinio atspalvio.

Savaitgalį ant Klaipėdos koncertų salės parko estrados raudonų plytų sienos atsirado užrašas: "Black lifes matter".

Jis byloja ne tik apie autoriaus požiūrį į įvykius, pastaruoju metu krečiančius JAV, bet ir šio žmogaus anglų kalbos žinias.

Klaidos: savaitgalį ant senos sienos pasaulį dabar drebinančią frazę su klaidomis užrašę asmenys subjaurojo saugomą statinį. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Žodį "lives", reiškiantį gyvybes, jis užrašė su klaida, vietoje "v" parašydamas "f".

Galima spėti, kad kažkas taip išreiškė savo pilietinę poziciją ir stengėsi tai padaryti būtent tada, kai Klaipėdoje lankėsi Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorius Lietuvoje Robertas S.Gilchristas ir jo patarėja Sara Veldhuizen Stealy.

Pranešė prokurorams

Pirmadienio rytą atėję į darbą Koncertų salės darbuotojai pastebėjo užrašą.

"Reagavome žaibiškai. Parkas yra savivaldybės, o pastatas, ant kurio sienos atsirado užrašas, priklauso prokuratūrai. Tą pat akimirką informavome prokuratūrą, kad ant jų pastato iš parko pusės atsirado užrašas", – tikino Klaipėdos koncertų salės vadovė Danutė Žičkuvienė.

Gėlyne prie sienos įstaigos vadovė pati bandė įžvelgti užrašo autoriaus pėdas. Savaitgalį pajūrį užklupęs lietus jas nuplovė.

Nors aprašinėtas pastatas atrodo neišvaizdus, bet yra sumūrytas iš senų plytų, pasak D.Žičkuvienės, priskiriamas kultūros paveldui, tad buvo kruopščiai rekonstruotas.

Anksčiau vandalai yra bjauroję tentą, dengiantį estrados sceną, ir šviesias salės pastato sienas, bet raudonų plytų statinio jie iki šiol nelietė.

Vyriausioji Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorė Dalia Pocienė patikino, kad prokuratūra ketina skaičiuoti terliotojų padarytą žalą.

Tada prokuratūros vadovai spręs, ar pradėti ikiteisminį tyrimą.

"Šį kartą nukentėjome ir mes. Galbūt kas nors kreipsis į prokuratūrą dėl panašių užrašų. Jeigu susidarys tam tikras žalos dydis, bus pradėtas ikiteisminis tyrimas. Bus peržiūrėti vaizdo stebėjimo kamerų įrašai, svarbu, ar jos užfiksavo asmenis, kurie aprašinėjo sienas. Tai būtų pamoka, kad taip negalima elgtis", – kalbėjo Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovė Ignė Rotautaitė-Pukenė.

Veikia prieš Lietuvą

Užrašas ant prokuratūros pastato sienos nėra panašus į paprastą paauglių norą pasipuikuoti vieniems prieš kitus. Į politinius pareiškimus panašių terlionių ant Klaipėdos pastatų sienų esama ir daugiau.

Klaipėdoje ne vienoje vietoje galima pamatyti riebiomis linijomis suraitytų svastikų. Neseniai viena atsirado net ant autobusų stotelės prie Lėbartų kapinių.

Iššūkis: grafitininkai pasirašė ir ant prokuratūros durų. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Kažin, ar tai tik sutapimas, kad šių ženklų mūsų mieste padaugėjo pavasarį, prieš gegužės pradžią.

Kol kas galima tik kelti prielaidą, kad taip norima sukompromituoti Klaipėdą bei klaipėdiečius ir tokiais vaizdais sukurti galimybę mūsų įvaizdį pateikti itin nepalankioje šviesoje.

Iš braižo ir spalvos galima spėti, kad ne visi grafitininkai siekia veikti prieš savo miestą ir valstybę. Bet tie, kurie to imasi, tikrai turi tikslą vaizduoti pagoniškus saulės ženklus.

Galima tik įtarti, kad šiais jaunais žmonėmis kažkas manipuliuoja.

Vaizduoja menininkus

"Jie – ne nusikaltėliai, jie – menininkai. Taip iškviesti į apklausą policijoje dėl išterliotų sienų aiškina puikūs gerų tėvų vaikai. Dažniausiai jie sako, kad jiems patinka piešti ir nepatinka pilkos sienos. Esą visuomenė jų nesupranta: palikdami savo pėdsaką ant sienų, jie pareiškia pasauliui apie savo egzistavimą. Sėdi prieš mane toks ką tik pilnametystės sulaukęs žmogus ir postringauja, o iš esmės nė nesupranta, kad elgiasi kaip šuo, žymintis savo teritoriją", – savo nuostatos neslėpė Klaipėdos miesto policijos komisariato antrojo veiklos skyriaus viršininkas Albinas Misevičius.

Albinas Misevičius / Redakcijos archyvo nuotr.

Sėdi prieš mane toks ką tik pilnametystės sulaukęs žmogus ir postringauja, o iš esmės nė nesupranta, kad elgiasi kaip šuo, žymintis savo teritoriją.

Tado "Kids" ir "Love" autoriai aiškino pareigūnams, kad vienam patinka vaikai, kitam – meilė.

Pareigūnas prisipažino, kad per ilgus tarnybos metus nenoromis įgijo savotišką maniją – negali praeiti pro namą, ant kurio sienos kas nors užrašyta ar nupiešta.

Visas pamatytas terliones jis fotografuoja ir šiuos atvaizdus kaupia. Vėliau jas gretina, vėl peržiūri ankstesnes bylas.

Pareigūnas tikino, kad pavyko išaiškinti beveik visus terliotojus ikiteisminiuose tyrimuose.

A.Misevičius yra kalbinęs apie dešimt sienų terliotojų. Visi jie neseniai sulaukę pilnametystės.

Primena ligą

Grafitininkais save vadinančių vandalų terlionės vis dar domina ir policijos žvalgybininkus.

Duomenys kaupiami, analizuojami, tik tokių garsių operacijų, kokios buvo surengtos prieš aštuonerius metus, neberengiama.

Margumynas: svastikos šalia vaikiškų keverzonių Ramiosios gatvės kieme panašu į provokaciją. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Tada "tagais" "mer" ir "ginov" buvo išterlioti beveik visi Klaipėdos pastatai, o miesto valdžia nusprendė, kad už pastatų estetinį vaizdą privalo atsakyti jų savininkai.

Didžiulė pasiturinčių ir įtakingų klaipėdiečių pasipiktinimo banga privertė policijos vadovus pavesti terliotojų demaskavimą ne eiliniams miesto komisariato tyrėjams, o ypatingos patirties ir techninių galimybių turintiems Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos pareigūnams.

Tagų autoriai buvo nutverti, teisiami, gavo ne tik baudas, bet ir buvo priversti sumokėti už fasadų atnaujinimą arba verčiami patys valyti sienas.

"Tai ne mūsų darbas, tada gavome mums nebūdingą užduotį sekti ir demaskuoti grafičių rašinėtojus. Nebuvo labai sunku, bet tai mus atitraukė nuo kitų, kur kas rimtesnių darbų", – prisiminė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos vadas Valdas Narutavičius.

Iš savo patirties A.Misevičius teigė, kad net priversti nuvalyti ar uždažyti savo "tagus" grafitininkai šio pomėgio nemeta, bet po kiek laiko vėl imasi tos pačios veiklos, lyg būtų nepagydomi ligoniai.

Pareigūnai turi duomenų, kad prie seno pomėgio grįžo ir vienas labiausiai pagarsėjusių miesto terliotojų.

Elitas – už miesto

Pastaruoju metu ant pastatų atsirado užrašai "Same", "Ser", "UGK C", "C.A", "Shaman". Prie pastarojo neretai galima pamatyti nupieštą satanistų pamėgtą apverstą kryžių.

Klaipėdos centre gyvenantis ir pavardės nenorėjęs pasakyti Edmundas, pats nukentėjęs nuo terliotojų, jau seniai stebi grafitininkų veiklą mieste.

Jis yra išanalizavęs ir net identifikavęs "tagų" autorių braižą, į kokias grupes šie yra susibūrę ir kiek laiko veikia.

Klaipėdietis pastebėjo jau apie dešimtmetį mieste siautėjančių grupuočių, save įvardijančių kaip "Tres", "Tres Peros", tagus. Kai kurie jų išsiduoda rašydami kirilica.

Spėjama, kad tai tie patys asmenys, kurie anksčiau pasirašinėdavo "TB2".

Vyras įsitikinęs, kad pričiupti specialiojo skyriaus pareigūnų šie keršijo aprašinėję ką tik nudažytų Smiltynės viešųjų tualetų sienas tikslingais užrašais: "FU>K ONTB FU>K" ir daug kitų policiją įžeidžiančių užrašų.

Mūsų grafitininkai policijos nemėgsta kur kas seniau nei ką tik JAV kilusio antirasinio judėjimo šalininkai.

Edmundas įsitikinęs, kad sienų tepliotojų Klaipėdoje yra kur kas mažiau, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, tiesiog jie keičia parašus, o terlionės darko pastatus ilgus metus.

Terliotojus aerozoliniais vandalais vadinantis vyras įsitikinęs, kad reikia tik noro ir tokios netvarkos nebūtų.

"Jeigu miesto politiniu ir finansiniu elitu besivadinantys žmonės gyventų ne kaimuose, o miesto širdyje, to nebūtų. Dabar šie piliečiai susikūrė sau pilis už miesto ribų ir į Klaipėdos bjaurojimą žiūri atsainiai. Tereikia prisiminti, kaip senamiestyje gyvenantis buvęs miesto galva Vytautas Čepas pakėlė triukšmą, po kurio policijos vadai pavedė grafitininkus išaiškinti ypatingos kompetencijos padaliniui. Dabar tokio rango žmonės nebegyvena mieste, todėl Klaipėda pamažu ima priminti Harlemą", – konstatavo Edmundas.

Stebės pietinę dalį

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vyriausioji specialistė Dovilė Ramanauskaitė tikino, kad išterliotų pastatų savininkų ir administratorių neskubama bausti.

Pirmiausia suteikiama proga per tam tikrą laiką pašalinti terliones.

Daugiabučiams – iki poros mėnesių, vienam asmeniui priklausantis namas turėtų būti švarus per mėnesį nuo įspėjimo.

Pernai ir šiemet pastatų savininkų valdininkams bausti dar neteko.

Pernai, pasak D.Ramanauskaitės, senamiestyje grafičiai nuvalyti nuo 70 pastatų.

Paaiškėjo, grafičius turi pašalinti savininkas, o kai kaltininkas nustatomas, jis privalo atlyginti patirtą žalą.

"Suprantame, kad tai – laikinas rezultatas, lyg uždaras ratas: vienur nuvalo, kitur aprašinėja. Turiu pasakyti, kad, lyginant su Vilniumi, Klaipėda yra labai tvarkinga", – aiškino specialistė.

Pasirodo, labiausiai terliojamos elektros skydinės ir tuneliniai perėjimai tarp namų.

Šiemet savivaldybės darbuotojai ketina daugiau dėmesio skirti pietinei miesto pusei: Jūrininkų prospekto, Vaidaugų, Varpų gatvių daugiabučiams namams.

Toje miesto dalyje grafičių ir visokių užrašų yra daugiau nei miesto centre.

Apmaudu, kai renovuotų daugiabučių namų gyventojams tenka leisti pinigus ką tik suremontuotų statinių valymui arba dažymui. Ši našta tenka jiems.


Skaičiai ir faktai

2018 m. Klaipėdoje dėl grafičių pradėti 6 tyrimai.

Tais metais teismą pasiekė 1 byla.

2019 m. pradėta 12 ikiteisminių tyrimų.

Teismą pasiekė 7 bylos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipedietis

Klaipedietis portretas
Idomu, kada Klaipedoje atsiras legaiu sienu.... Tikuosi neliksime paskutinis miestas kaip visada.

Anonimas

Anonimas portretas
Siaip , autoriui. Life yra givibe. Live yra givens. Taigi life's yra teisingai.

kol meras pucia duda

kol meras pucia duda  portretas
vania paiso siena , smegenu nera,kas belika
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių