Quantcast

Klaipėdos vaikai kūrė kartu su N. Marčėnaite

Klaipėdos vaikai kūrė kartu su žinoma menininke. Pirmadienį Regos ugdymo centre vyko projekto „Matau pasaulį KITAIP“ kūrybinės dirbtuvės. Centro auklėtiniai kartu su menininke Nomeda Marčėnaite lipdė iš molio. Per dvi projekto dienas gimę kūriniai virs paroda, kurios eksponatus bus galima liesti.

Džiaugėsi bendravimu

„Mūsų projekto tikslas – suteikti galimybę neregintiems vaikams atrasti meno pasaulį, išmokti išreikšti save per kūrybą“, – pasakojo kūrybinių dirbtuvių iniciatorė viešosios įstaigos „Verslas ir menas“ direktorė Eglė Jokužytė.

Klaipėdietė stebėjosi, kaip kartu su gerai žinoma menininke vaikai atsiskleidžia, panyra į kūrybą. „Vos kelias valandas pabuvę kartu jie jau kreipiasi į vienas kitą vardu“, – džiaugėsi E.Jokužytė.

Pirmadienį prasidėjusios dirbtuvės truks iki antradienio. Abi dienas po 6 valandas menininkė N. Marčėnaitė vedė lipdymo iš molio praktinius užsiėmimus.

Dirbtuvių metu didžiulis dėmesys buvo skiriamas bendravimui ir mūzos prisijaukinimui.Bendrauti su kitokiais, pasak dirbtuvėlių vadovės, visuomet yra neįkainojama patirtis, darbas su savimi.

„Mes visi kitokie. Vienų kitoniškumas yra labiau matomas, o kitų – mažiau. Esminis klausimas – kaip mes sugebame tai priimti“, – kolektyvinės kūrybos įspūdžiais dalijosi menininkė.

Lipdė draugo namą

Į dirbtuvėles susirinkusiems vaikams buvo siūloma lipdyti savo įsivaizduojamą draugą. Vaikai nestokojo fantazijos ir pakoregavo sumanytojų planus.

„Mes nenorėjome jų sprausti į rėmus, siūlėme tik temą. Dirbtuvėlių metu daugelis vaikų lipdė namą, kuriame neabejotinai gyvena jų draugas“, – apie fantazijos variacijas kalbėjo projekto ambasadorė N.Marčėnaitė.

Kurdami vaikai turėjo galimybę visiškai išlaisvinti savo vaizduotę, patyrusi skulptorė prižiūrėjo, kad visos sumanytos idėjos technologiškai taptų įgyvendintos.

Rengs parodą

Moteris pasakojo, kad jau seniai kirbėjo idėja surengti parodą, kurioje eksponatus būtų galima paliesti. Į kūrybinį procesą įtraukus regėjimo sutrikimų turinčius vaikus, išnyko visi klausimai.

„Atėjus į bet kokią parodą pirma mintis – paliesti objektą. Juk lytėjimas yra vienas ryškiausių žmogaus pojūčių. Šiandien lipdant vaikai sako: duok pažiūrėti. Jie žiūri liesdami ir taip suvokia grožį“, – beužgimstančios parodos idėją atskleidė menininkė.

Nuo gegužės 29-osios iki birželio 14 dienos nereginčių vaikų ir vaikų namų auklėtinių sukurtos skulptūros bus eksponuojamos parodoje, kuri vyks Klaipėdoje, mados ir verslo centre „Herkaus galerija“.

Projekto metu gimusių kūrinių paroda duris atvers ne tik uostamiestyje, bet ir visoje Lietuvoje.

„Parodoje raginsime liesti eksponatus, tai yra ypatinga, nes tokiu būdu lankytojai ir kūrėjai neakivaizdžiai pajus vienas kitą“, – pabrėžė E.Jokužytė.

Projektas keliaus po Lietuvą. Prie klaipėdiečių kūrinių prisidės Vilniaus ir Panevėžio regos sutrikimų turinčių vaikų kūriniai. Bendra paroda bus eksponuojama ir šiuose miestuose.

„Tikimės, kad šios dirbtuvėlės išliks vaikų atmintyje ir kažkada jie sakys: aš kūriau kartu su N.Marčėnaite ir kartu rengėme parodą“, – šypsojosi projekto iniciatorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių