Quantcast

Klaipėdos ugniagesiams – modernios technologijos

Už daugiau nei ketvirtį milijono eurų Klaipėdos ugniagesius netrukus turėtų pasiekti nuotoliniu būdu pilotuojami orlaiviai. Jie gelbėtojams padės įvertinti ekstremalias situacijas ir tiksliau reaguoti į kylančius pavojus.

Klaipėdos ugniagesiai kartu su kolegomis iš Latvijos dalyvauja europiniame projekte – planuojama įsigyti 10 įvairios paskirties bepiločių skraidyklių.

Bepilotės skraidyklės padės aptikti gaisro židinius ir įvertinti ugnies išplitimo mastą miškuose, taip pat pastebėti ir laiku išgelbėti pavojuje atsidūrusius žmones.

"Planuojame įsigyti šešis vietovės apžvalgos bepilotes skraidykles su vaizdo kamera, tris nuotoliniu būdu valdomus orlaivius su termokameromis, skirtus gelbėjimo operacijoms, ir vieną bepilotę skraidyklę kartografavimui bei 3D modeliavimui. Tos bepilotės skraidyklės bus paskirstytos kolegoms ir į kitas valdybas, Klaipėdoje turėtų likti du", – vardijo Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Pajėgų valdymo skyriaus viršininkas Vaidas Masiliauskas.

Bepiločių skraidyklių naudą klaipėdiečiai ugniagesiai jau įvertino pernai, kai buvo užsidegęs Traksėdžių durpynas.

Tuomet buvo labai daug dūmų. Tada panaudota šiauliečių ugniagesių bepilotė skraidyklė, kuria gelbėtojai pamatė ugnies židinius, gaisravietės ribas ir lengviau galėjo paskirstyti pajėgas gaisrui likviduoti.

"Bepilotės skraidyklės gali būti panaudotos ir per potvynius ar chemines avarijas. Teko matyti, kaip bepilotė skraidyklė buvo nukreipta paimti ypač pavojingų medžiagų pavyzdžių. Taigi nereikėjo siųsti ugniagesių ir kelti grėsmės jų sveikatai. Bepilotes skraidykles galima naudoti ir kitoms gelbėjimo operacijoms ar prevencijai. Užsienyje ši įranga populiarėja, ją naudoja ne tik ugniagesiai, bet ir policija ar pasieniečiai", – teigė V.Masiliauskas.

Iš projekto lėšų bus įsigyta ne tik technika, bet ir apmokyti darbuotojai jas valdyti, kasdien su jomis dirbti.

Bendra projekto vertė – 588 tūkst. eurų, klaipėdiečių dalis – 265 tūkst. eurų.

"Projekto pabaigą turėjo vainikuoti bendros pratybos su latviais, kur būtų išbandyti įsigytų bepiločių skraidyklių panaudojimo įgūdžiai. Ties Papės gyvenviete turėjo būti modeliuojamas miško gaisras, kuris neva persimestų į Lietuvos teritoriją. Planavome ir naftos produktų surinkimo pajūryje pratybas, tačiau dėl karantino viską teko nukelti", – kalbėjo V.Masiliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuva

Lietuva portretas
Vagių kontoros , kiek ir kada prireikė anksčiau tokių bepiločių .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių