Quantcast

Klaipėdos teatralų nebaugina statybvietė

Buvusio tabako fabriko vietoje statomo Kultūros fabriko pabaigtuvių dar teks palaukti. Tačiau renginiai jau kviečia žiūrovus į šias naujas erdves nepaisant to, kad pastatas nėra pripažintas tinkamu naudoti.

Buvusio tabako fabriko vietoje statomo Kultūros fabriko pabaigtuvių dar teks palaukti. Tačiau renginiai jau kviečia žiūrovus į šias naujas erdves nepaisant to, kad pastatas nėra pripažintas tinkamu naudoti.

Pabaigtuvės – rudenį

Organizatoriai ramina, jog pavojaus lankytojams nėra, nors už tai, kad organizuoja viešus renginius statybvietėje, gali susilaukti baudų.

Klaipėdos ekonominės plėtros agentūros, administruojančios šį projektą, direktorė Raimonda Laužikienė aiškino, kad Kultūros fabriko statybos darbai turėtų baigtis vasarą.

"Tačiau mes esame priklausomi nuo elektros pastotės statybos, kuri įstrigo. Tad gali būti, kad objektas bus baigtas tik rugsėjo pabaigoje. Bet tai ne nuo mūsų priklauso", – tikino R.Laužikienė.

Agentūros vadovė patikino, kad Kultūros fabrike masiniai renginiai kol kas nevyksta, tad kaltinimus, kad nebaigtame objekte gali būti nesaugu jų lankytojams, neigė.

"Tai vyksta trumpi projektai pristatymai. Mes priiminėjame rezidentų paraiškas, kad, atvėrus oficialiai duris, turėtume veiklos planą. Tam reikia nuolat vykdyti pristatymus, vedame žmones, rodome patalpas. Tai daroma tam, kad po pastato oficialaus užbaigimo jis nestovėtų tuščias", – teisinosi R.Laužikienė.

Komisijos išvadų nelauks

Vakar festivalis "Jaunimo teatro dienos" oficialiai startavo Kultūros fabriko patalpose Klaipėdos jaunimo teatro pasirodymu "Kopėčios". Iki šeštadienio vyksiančiame festivalyje Kultūros fabrike numatyta ir daugiau renginių.

"Bet vyks renginių ir kitose erdvėse. Ir labai gerai, kad vyksta. Tai yra nestandartinis projektas, patalpos bus nuomojamos, o ne dalijamos nemokamai. Juk tai ne biudžetinis, o save išlaikantis projektas, nukreiptas į rinkos santykius. Todėl erdvių pardavimai, siūlymai, pristatymai turi vykti ilgą laiką, kad nes galėtumėme startuoti su pilna rezidentų komanda, kuri sugebėtų išlaikyti šį objektą", – planus komentavo R.Laužikienė.

Paklausta, kas prisiimtų atsakomybę, jei fabrike renginio metu nutiktų nelaimingas atsitikimas, R.Laužikienė prisipažino, kad tam yra pasiruošusi.

"O kiek viešųjų objektų yra nepripažinti naudoti iki šiol? Mano žiniomis, pats miesto savivaldybės pastatas po rekonstrukcijos nėra pripažintas tinkamu naudoti. Menų spaustuvė Vilniuje daugybę metų dirba be komisijos įvertinimo. Dramos teatre mėnesį vyko teatrų festivalis, nors pastatas taip pat neįvertintas komisijos. Ar sugriuvo kas nors?" – kontrargumentus rėžė R.Laužikienė.

Jos teigimu, kol kas baigta apie 80 proc. numatytų darbų.

"Pabaigtas pirmas aukštas. Kino ir teatro salės nėra įrengtos. Atsirado papildomų darbų, o dėl Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimų, tai užsitęsė. Liko apdailos darbų, tualetų įrengimas. Dar teks sumontuoti garso ir vaizdo įrangą", – aiškino R.Laužikienė.

Gresia baudos

Kultūros fabrike vyko ne vienas renginys, per Kalėdas čia taip pat ūžė lankytojai.

"Mes net statybininkams rengiame pasirodymus ir juos tai labai džiugina", – sakė pašnekovė.

Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius aiškino, jog Statybos įstatyme numatyta, kad viešosios paskirties pastatai privalo būti pripažinti tinkami naudoti dar prieš eksploatacijos pradžią.

"Anksčiau Statybos įstatyme nebuvo tokios nuostatos, tačiau nuo šių metų sausio 1 d. tokia atsirado. Išimtys yra taikomos tik gyvenamosios paskirties pastatams", – pabrėžė G.Pocius.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė ryšiams su visuomene Vida Aliukonienė teigė, kad už statinio, jo patalpų naudojimą, pažeidžiant šiame ir kituose įstatymuose nustatytus reikalavimus ir naudojimą ne pagal paskirtį, juridiniams asmenims skiriama bauda nuo 5 iki 25 tūkst. litų. Už tokius pačius veiksmus jau kartą baustam juridiniam asmeniui grės bauda nuo 10 iki 30 tūkst. litų.

Sankcijas fiziniams asmenims numato Administracinių teisės pažeidimų kodeksas. Už tai gresia bauda nuo 500 iki 5 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių