Quantcast

Klaipėdos taikiklyje – šulinių dangčiai: ilgapirščius sudomina ne kiekvienas

Klaipėdoje kai kurie šuliniai kelia grėsmę miestiečiams. Dažniausiai jų dangčiai užkliūva ilgapirščiams. Tačiau pasitaiko atvejų, kai nenaudojami dangčiai vidury miesto ramiai išguli ir kelis mėnesius.

Vagių nesugundė

„Prieš porą dienų važiavo pro šalį ir pamatė likusį. Bet žmogus vienas nepajėgė įsikelti ir išvežti. Jį prisirideno arčiau ir pasidėjo, kad galėtų išsigabenti vėliau“, – paaiškino Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Nijolė Vedeikienė.

Šįkart šulinio dangtį anksčiau už ilgapirščius pastebėjo pati S.Šimkaus gatvę tvarkiusi bendrovė „Inkomsta“. Darbus ji baigė dar pernai gruodį.

„Visus susikrovė, o vieną kažkaip paliko. Dangtis buvo toliau nuo gatvės, jį tik neseniai perkėlė arčiau“, – patikslino N.Vedeikienė.

Tačiau dangčiai vagių, ko gero, nedomina tik Klaipėdos centre.

Pietinėje miesto dalyje, Perkėlos gatvėje, šalia sunkvežimių stovėjimo aikštelės, praeitą savaitę didelis šulinys liko pridengtas tik faneros lakštu.

„Negali žmonės ramiai pabūti. Buvo metalinis dangtis vidury pievos miesto pakrašty, kur niekas nevaikšto ir nevažinėja. Sulaužyti niekaip negalėjo. Vadinasi, pavogė“, – svarstė Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiasis specialistas Karolis Šakarnis.

„Rangovui jau pavesta uždengti. Veikiausiai uždės betoninį, kad nebenuneštų“, – patikino K.Šakarnis.

Dingsta po kelis

Jis apgailestavo, kad miesto pakraštyje ir nuošaliose vietose šulinių dagčiai vis dar vagiami.

„Giruliuose prie naujai sutvarkyto plento, šalia pėsčiųjų tako, bendrovei „Telia“ gražiai nuėmė penkis dangčius iš eilės“, – K.Šakarnis.

Per mėnesį dingsta bent po vieną du dangčius. Vieno kaina svyruoja nuo 150 iki 300 eurų.

„Naujoviški gali būti ir dar brangesni. Į juos dedamas betonas, kad neapsimokėtų metalo vagims imti“, – paaiškino K.Šakarnis.

Ilgapirščius dangčiai vilioja didele metalo koncentracija. Nors, savivaldybės darbuotojų teigimu, jie nėra itin vertingi.

„Gauna kelis eurus ir, matyt, užtenka. Kažkam ir penki eurai jau daug“, – spėjo K.Šakarnis.

Nesąžiningi perdirbėjai

Metalo supirktuvės neturi teisės priimti dangčių. Tačiau taisyklių veikiausiai paiso ne visi.

„Gal sudaužo į gabalus, gal yra nelegalių, kurios paima ir tokį metalą. Nes vis tiek matai, kad tai yra kažkokio apvalaus gaminio fragmentas. Šuliniai turi specifinį raštą. Neįsivaizduoju, kaip metalu užsiimantis žmogus galėtų neatpažinti dangčio“, – stebėjosi K.Šakarnis.

Savivaldybė neturi statistikos, kiek tiksliai nuostolių pridaro dangčių vagys.

Šulinius dengia ir prižiūri skirtingos bendrovės.

„Daugumą pasikeičia patys. Žmonės praneša tiesiai jiems. Būna, bendrovės pačios važinėdamos pastebi, kad nebėra, tai kuo greičiau uždeda naujus. Ypač gatvėse, kur gali ir avarija įvykti“, – tikino K.Šakarnis.

Gadina ir mašinos

Dangčiai kenčia ir nuo mašinų, važinėjančių joms nepritaikytose teritorijose.

„Danės gatvėje praeitą savaitę kieme ant šaligatvio sunkiasvorė mašina pervažiavo šulinį, sulaužė visą konstrukciją. Dabar reikia išsikasti, uždėti naujas dalis ant rentinių. Sandėliuose tinkamų neturi, tai užsakinėjo detales atskirai. Yra darbo“, – aiškino K.Šakarnis.

Nors dangčiai atrodo vienodai, jų savybės skiriasi. Gatvėse naudojami gerokai tvirtesni, atlaikantys krovinines mašinas.

Tuo metu pievose, ant šaligatvių esantys šuliniai dengiami pigesniais ir ne tokiais patvariais dangčiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pranas pričkus

Pranas pričkus portretas
O kodėl nepasiuntus savo žmogaus su dangčiu į supirktuvę ir "pyst" baudą 5 ar 10 tūkstančių už supirkimą. Pakartotinas, atimti leidimą metalo supirkimui. Manau problema būtų išspręsta, nepirktų nei sudaužytų, nei nupirkę daužytų patys, nereikėtų ir slėpti. Dabar važiuoja išgėręs: atima teises, bauda, atima ir mašiną, būna dar ir teistumas. Čia vadinasi už vieną nusikaltimą - viena bausmė? Mat galėjo būti liūdnos pasekmės. Bet jeigu žus žmogus ar gyvūnas, įkritęs į šulinį, dangčio vagiui ar jo pirkėjui nieko.

ne registruotas

ne registruotas portretas
Labas kol supirkinėja tol ir voks jos jie suki kiti po 100 kg vienas

Anonimas

Anonimas portretas
Bent jau suprato zurnalistas pavadinime ka suraite? Ar tikrai Klaipedai tai taikynys? Gal vistik ilgapirsciu taikinys
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių