Quantcast

Klaipėdos širdyje – vaišės visiems: daugiausia pagyrų sulaukė žuvienė

Klaipėdoje prie pagrindinės miesto eglutės žmonių gausu ne tik vakare, kai ji atskleidžia savo grožį, bet ir dieną. Šeštadienį Teatro aikštė kvepėjo klaipėdietiškai – skaniausia, kokia tik gali būti, žuviene.

Didžiulė palapinė ir kariškių mašinos prie jos jau iš tolo kiekvienam leido suprasti, kad aikštėje bus galima paragauti kažko skanaus ir šilto.

Čia Vakarų Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų konfederacija bei Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ kariai surengė vaišes klaipėdiečiams. Jie buvo raginami vaišintis žuviene, grikiu koše su mėsa ir arbata.

Daugelis kareivius pirmiausiai prašė įpilti sriubos, nes ne kiekvienas sugeba išvirti tokią skanią žuvienę. Ją gyrė ir jauni ir pagyvenę klaipėdiečiai.

Daivos Janauskaitės nuotr.

Skani, gausiai mėsa paskaninta buvo ir grikių košė, bet ne vienas vyras tikino, kad ji labai primena tarnybos kariuomenėje laikus.

Žmonės prieina, pirmiausiai pasiima lėkštę maisto, tada dažnas klausia, ar reikės mokėti ir ar tai nėra koks partinis renginys.

Vakarų Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų konfederacijos pirmininkas Algirdas Aušra paaiškino, kad visus produktus šioms vaišėms pristatė šios organizacijos nariai. O pagamino košę ir sriubą – kariškiai.

Šį kartą abiejų patiekalų turėjo užtekti maždaug pusei tūkstančio valgytojų. Apie 14.30 puodai ištuštėjo.

„Žuvienė skani, nes išvirta negailint įvairių rūšių žuvų. Žmonės prieina, pirmiausiai pasiima lėkštę maisto, tada dažnas klausia, ar reikės mokėti ir ar tai nėra koks partinis renginys. Labai džiaugiamės, kad nesame susisaistę su politika. Patys jau nebežinome, kiek metų Advento laiku surengiame tokias vaišes klaipėdiečiams. Dalijimasis maistu byloja apie bendrystę. Jokių pinigų, aukų ar ištikimybės kuriai nors partijai nedeklaruojame. Tiesiog vaišiname. Kažkas man priminė, kad tai jau darome 20-tus metus“, – kalbėjo A.Aušra.

Pabūti su klaipėdiečiais ir, kaip visi čia susirinkę, stingdančiame šaltyje sušilti nuo karštos žuvienės atėjo ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. Jis vos spėjo sveikintis ir fotografuotis su panorusiais bendros nuotraukos klaipėdiečiais.

Daivos Janauskaitės nuotr.

O viena pagyvenusi moteris, priėjusi papasakoti, kaip gerai valomas sniegas jos gatvėje, dar labiau sušildė merą. Jis juokavo, kad šios klaipėdietės žodžiai jį pamalonino net labiau nei skanus kariškių maistas.

Konfederacijos pirmininkas pasakojo, kaip keitėsi klaipėdiečių požiūris į nemokamas vaišes. Prieš porą dešimčių metų dažnas kviečiamas nemokamai pasivaišinti išdidžiai pareikšdavo, kad jam netrūksta pinigų maistui. Vėliau žmonės priprato prie gražia tradicija tapusios akcijos ir ėmė nebesidrovėti vaišintis.

„Tai laikas džiaugtis, pabūti kartu, susitikti, ne tik pasivaišinti, bet ir pasimatyti, pasikalbėti, palinkėti vieni kitiems gerų dalykų. Dažnas priėjęs klausia, kas pagamino šį maistą ir kodėl tai taip skanu. Per tuos du dešimtmečius ši akcija vyko ir per lietų, ir šlapdribą, pūgą. Bet viena visada būdavo taip pat – žuvienė – fantastiška, košė – nenusakomai skani. Labai smagu, kad ši šventė labai natūrali“, – kalbėjo V.Grubliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Sara

to Sara portretas
todel ka nieko nenukris i kišene iš tu kvietimu. Mato kas darosi Vilniuj dėl egliutės kaip stt griebia/kad ir nieko nepadarys bet triukšmas per visa Lietuva o čipat rinkimai:D:D/ tai bijo dauk vokt :D

Sara

Sara portretas
Su rengineis kažkaip skurdžei toke atena pastatė ir kam kad viena du kartus kokie vieti xebra pasitusina o kur usenio žvaigždės kudiel Vilnius Kaunas pakvieče normales žvaigždes kur yra y ka pažiūrėt o klaipėda kaimas

>to-Semba

>to-Semba portretas
prasčiokas nieko ir nesugeba kaip va taip įžeidinėti. Eik panages išsivalyt ir galvą išsiplaut. Bent kartą metuose:)
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių