Quantcast

Klaipėdos senamiestyje bus tvarkomos gatvės: pirmieji darbai – jau šį mėnesį

Aukštakulnius dėvinčių klaipėdiečių, dviratininkų ir neįgaliųjų senamiesčio grindinys netrukus nebebaugins. Daugeliui kliūčių ruožu, ypač po lietaus, tampantys šaligatviai greitu laiku bus keičiami. Pirmieji darbai Vežėjų gatvėje planuojami jau šį mėnesį.

Pritaikys pėstiesiems

"Po ilgų diskusijų ir derybų – reikia pripažinti, daugiausia su Kultūros paveldo departamentu – pavyko gauti leidimus. Bus rekonstruojama nemažai gatvių – Sukilėlių, Teatro, ruožas Vežėjų, Daržų ir Žvejų", – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Senamiesčio grindinys bus keičiamas patogesniu – kad gyventojams nebereikėtų baimintis traumų. Be to, Klaipėdos savivaldybė yra patvirtinusi darnaus judumo planą. Pagal jį, gatvės turi būti pritaikytos ne tik pėstiesiems, bet ir neįgaliesiems bei dviratininkams.

"Bus tašyti akmenys – ne lauko apvalūs, o tokie, kurie iš esmės suformuoja lygų granito plokštės pagrindą, kad būtų galima pėstiesiems ir neįgaliesiems vaikščioti. Panašūs yra Daržų gatvėje nuo Tiltų gatvės pusės", – paaiškino G.Neniškis.

Siekiant išsaugoti autentišką senamiesčio vaizdą, pagal Kultūros paveldo departamento reikalavimus, bus naudojama ir dalis senojo grindinio.

"Reikia rankomis išrinkti, sunumeruoti ir tuos, kuriuos galima naudoti, naudosime, o tuos, kuriuos reikės pakeisti, pakeisime", – teigė direktorius.

Atnaujins ir komunikacijas

Rekonstrukcijos metu bus sprendžiamos ir kitos senamiesčio problemos.

"Ten yra labai silpnos arba visiškai nėra lietaus nuotekų sistemų. Nuo didesnių liūčių kenčia tiek gatvės, tiek gyventojų rūsiai. Taigi norisi suplanuoti, kad per šį laikotarpį būtų tvarkingai sudėlioti ir padaryti visi darbai. Kad paskui nereikėtų vėl iš naujo ardyti", – teigė G.Neniškis.

Gintaras Neniškis: labai smagu, kad tokiems dalykams yra ES parama, kuria galime pasinaudoti.

Kiek tiksliai darbai užtruks, kol kas sunku pasakyti.

"Kadangi viskas bus išrenkama rankomis, tai nevyks per vieną dieną. Čia bus savaičių ar net mėnesių klausimai. Teks nuimti akmenis, sukloti pagrindus, visas komunikacijas", – vardijo savivaldybės administracijos direktorius.

Verslui netrukdys

Darbai vyks etapais – rugpjūčio antroje pusėje, rugsėjo pradžioje ir rugsėjo antroje pusėje. Juos atliks skirtingi konkursus laimėję rangovai.

"Planuojame pradėti pačias "nekalčiausias" vietas – Vežėjų gatvės ruožą rugpjūčio antroje pusėje. Ten nėra įsikūrusio verslo, kuriam tai trukdytų. Gatvės funkcija susisiekimo prasme irgi nėra labai svarbi. Tad šitą gabaliuką pradėtume anksčiau. O ten, kur išsidėstęs mūsų verslo keturkampis – palei Žvejų gatvę, Teatro aikštėje, Sukilėlių gatvėje, kur svarbus privažiavimas, – rugsėjo pradžioje", – teigė savivaldybės administracijos direktorius.

Savivaldybėje tartasi, kaip organizuoti gatvių rekonstrukciją, kad ji keltų kuo mažiau rūpesčių miestiečiams. Dar prieš pasitarimą administracijos direktorius žadėjo atsižvelgti ir į verslininkų poreikius.

"Verslas po visų pandeminių reikalų dar ne iki galo atsigavęs. Nesinorėtų tokių konfliktų, kaip įvyko Kaune, kur darbai pradėti pasirinkus ne patį tinkamiausią laiką. Mėnesio skirtumas darbams daug įtakos neturi. Bet kai kas per tą mėnesį labai nemažai užsidirba", – paaiškino G.Neniškis.

Finansuos ES

Gatvių tvarkymas bus finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis.

"Kadangi tai senamiestis, su paveldu susiję projektai, jie tikrai labai brangūs. Šiaip labai smagu, kad tokiems dalykams yra ES parama, kuria galime pasinaudoti. Savomis lėšomis už gatvių ruožus mokėti po du ar tris milijonus miestui būtų per sunki našta", – pripažino G.Neniškis.

Iki 2030 m. senamiestį tikimasi visiškai pritaikyti patogiam pėsčiųjų, neįgaliųjų ir dviratininkų judėjimui.

Mažinant taršą uostamiesčio širdyje dalį gatvių ateityje planuojama palikti tik pėstiesiems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Šį kartą bus kaip visada ar ilgam 10-15 metų ?

Antanas

Antanas portretas
labai gerai ,kad kartu daromos komunikacijos.,bet apžiūrėkite į Simonaitytės gatvės kiemus .Nauji šaligatviai aerodromo pločio ,o šalia seni širdyje žibintai .Taigi greitai reikės vėl keisti,nes jau supuvę.Vel ardys šaligatvius,pasaka be galo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių