Quantcast

Klaipėdos rajono taryba nusprendė: padangų kaupykla rajone – nepageidaujama

Klaipėdos rajono taryba nusprendė imtis apribojimų įmonėms, kurios užsimojo čia vystyti atliekų tvarkymo verslą. Prieš kurį laiką nepritarę įmonės "Ekonovus" užmojams kurtis Gargždų teritorijoje, šį kartą politikai nepritarė padangų perdirbimo įmonės norams vystyti veiklą Dumpiuose.

Laikytų daugiau nei Alytuje

Taryba svarstė įmonės "Raguvilė" poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą. Įmonė norėtų Dovilų seniūnijos Dumpių kaime esančiame privačiame sklype verstis naudotų padangų perdirbimu.

Ketinta vienu metu surinkti ir laikyti apie 8 tūkst. tonų padangų.

Surinktos padangos šioje vietoje būtų apdorojamos ir paruošiamos tolesniam perdirbimui.

Per metus įmonė ketina sutvarkyti 25 tūkst. tonų naudotų padangų, o pagaminti 17 tūkst. tonų gumos smulkinių.

Savivaldybė turi teisę vetuoti tokios taršios veiklos atsiradimą. Kaip pasisakys teismai, nėra aišku.

Alytuje katastrofiškų padarinių turėjęs gaisras įmonės "Ekologistika" teritorijoje sunaikino itin didelius kiekius padangų.

Tačiau pernai lapkritį "Ekologistikai" išduotame leidime buvo nurodyta laikyti iki 1 920 tonų nebetinkamų naudoti padangų.

Tai reiškia, jog Klaipėdos rajone norima vystyti keturis kartus didesnę veiklą nei Alytuje.

Kraus į konteinerius

"Raguvilė" užsimojusi per dieną atsigabenti perdirbimui 100 tonų padangų. Įmonės dokumentuose nurodyta, jog padangos būtų kraunamos į rietuves 15 tūkst. kv. metrų ploto aikštelėje.

Šiame plote tilptų 100 rietuvių padangų.

Tačiau nuomojamoje aikštelėje tilptų tik dalis numatomų laikyti padangų – 5,3 tūkst. tonų.

Likusi dalis – 2,7 tūkst. tonų padangų esą būtų laikoma jūriniuose konteineriuose. O jų prireiktų net 227.

Tačiau dar šimtų jūrinių konteinerių reikės ne tik padangoms. Padangos bus smulkinamos vietoje, gumos granulės bus pilamos į vienos tonos talpos maišus ir kraunamos į konteinerius.

Politikai nepritarė

Sunkai įsivaizduojamas veiklos apimtis analizavę Klaipėdos rajono specialistai konstatavo, kad tokio masto panaudotų atliekų kaupyklos jie nenori. Todėl politikai nusprendė nepritarti poveikio aplinkai vertinimo ataskaitai.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Artūras Bogdanovas tikino, kad tokio žingsnio imtasi vengiant vienoje teritorijoje koncentruoti taršių įmonių veiklą.

"Tiek Klaipėdos miesto, tiek Klaipėdos rajono gyventojai kelia klausimą dėl oro taršos Dumpių kaime. Šia problema domisi prokuratūra ir Vyriausybė. Šį kartą rajono taryba, nagrinėdama įmonės "Raguvilė" planuojamos veiklos klausimą, neapsisprendė ir pavedė administracijos direktoriui parengti tarybos sprendimą, atsižvelgiant į Vyriausybės sudarytos darbo grupės rekomendacijas. Jose pažymėta, kad ateityje nebūtų koncentruota tarši veikla Dumpių teritorijoje", – situaciją komentavo Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius A. Bogdanovas.

Toks sprendimas turėtų būti parengtas iki sausį vyksiančio tarybos posėdžio.

Reikalas baigsis teismuose?

Kol kas sunku pasakyti, kokią reakciją rajono savivaldybei išreikš verslininkai, kurių planai gali žlugti.

"Neatmetame, jog gali būti kreiptasi į teismus. Bet savivaldybės pozicija kol kas yra tokia. Savivaldybė turi teisę vetuoti tokios taršios veiklos atsiradimą. Kaip pasisakys teismai, nėra aišku. Istorija parodys", – pastebėjo A. Bogdanovas.

Šį rudenį tai ne pirma gana sudėtinga istorija, kai rajono politikams teko apsispręsti, kokią poziciją užimti opiu klausimu.

Gargždų mieste planus kaupti ir rūšiuoti atliekas reiškė ir kita įmonė – "Ekonovus". Tačiau kilus visuomenės nepasitenkinimui, politikai šiam klausimui nepritarė.

Laukiama aplinkosaugininkų pasisakymo, ar šios įmonės veiklai bus privalu atlikti poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą.

"Ši istorija dar nesibaigė. Procedūriškai politikai negalėjo apsispręsti, pritarti ar ne tokiai veiklai, todėl klausimas nukeltas iki kito tarybos posėdžio. Kai paaiškės, ar bus rengiama poveikio aplinkai vertinimo ataskaita, politikai ją išanalizuos ir tik tuomet nuspręs, pritarti jai ar ne", – tikino A. Bogdanovas.

Informacija ir faktai

Dumpių kaime, be įmonės "Raguvilė", kuri ketina čia vystyti veiklą, šiuo metu yra įsikūrusios tokios įmonės:

– įmonė "Toksika";

– KRATC – Klaipėdos regioninis sąvartynas;

– įmonė "Branda";

– bendrovės "Klaipėdos vanduo" nuotekų valymo įrenginiai;

– bendrovės "Grigeo Klaipėda" nuotekų valymo baras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tausokit gamta

Tausokit gamta  portretas
Linkime Gargzdu savivaldybei: pritraukti rimtus investuotojus is Vakaru saliu, kurie turi auksta supratimo lygi , apie technologijas ir gamtos apsauga. Tokios firmos paprastai moka beveik dvigubai didesnius atlyginimus , reiskia ir atskaitymai i savivaldybe bus didesni. Pamirskite apie berniuku -uab uku sapaliones , nes visi pazadai bus nubraukti pirmai progai pasitaikius. Mazyte viltis yra , kad Gargzdu Meras suvokia investicijas manomai geriau nei kiti

Anonimas

Anonimas portretas
Jeigu pridurku valdzia atsisako rinkti padangas vienoje vietoje tai liaudies atsakymas toksai: -- Mesime padangas i upes, miskus, pakeles krumus ir kt. Gaudykit su.pis.ti pridurkai jeigu sugebesit ....

Anonimas

Anonimas portretas
Voooooouuuuuu kiek padangu. Jos labai reikalingos Kijeve, Paryziuje ir Barselonoje stayti barikadas ir deginti. Ko laukiat lietuvos verslinykai. Tokios galimybes uzsidirbti.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių