Quantcast

Klaipėdos rajono savivaldybė prisideda prie akcijos: nušvis purpurine spalva

  • Teksto dydis:

Lapkričio 17-ąją, minint Pasaulinę neišnešiotų naujagimių dieną 26-iuose Lietuvos miestuose bei rajonuose purpurine spalva nusidažė virš 30 pastatų. Vos tik sutems, purpuru nušvis ir Klaipėdos rajono savivaldybės pastatas. Akcijoje, siekiančioje atkreipti dėmesį į neišnešiotus naujagimius, priešlaikinį gimdymą, jo priežastis, problemas ir pavojus, rajonas dalyvauja antrus metus iš eilės.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis neišnešiotų naujagimių pasaulyje kasmet gimsta vis daugiau – apie 15 mln. Lietuvoje kiekvienais metais gimsta apie 1,5 tūkst. ankstukų, kuriems labai svarbi ir reikalinga ne tik kvalifikuota medicininė pagalba, bet ir jų tėvelių rūpestis, buvimas šalia. Svarbūs ne tik kiekiniai išgyvenamumo, bet ir kokybiniai vėlesnio gyvenimo rodikliai, kurie tiesiogiai priklauso nuo operatyviai ir tiksliai suteiktos pagalbos šeimai. Šia akcija ir siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į šią problematiką, jos pavojus ir priežastis.

„Kai pernai lapkritį pirmą kartą nušvietėme Savivaldybės pastatą, o nuotrauka pasidalijome ir socialiniame tinkle „Facebook“, sulaukėme daug komentarų su klausimais, kas vyksta, kodėl pastatas apšviestas šia spalva? Žmonės netingėjo ieškoti atsakymų, vadinasi, sužinojo ir apie pačią problemą, su kuria susiduria ankstukų susilaukusios šeimos, ir pasidomėjo galimybėmis padėti“, – sako mero pavaduotoja Violeta Riaukienė.

Pasak vicemerės, labai svarbu palaikyti visas socialiai jautrias iniciatyvas, ypatingai susijusias su vaikais, nes niekada negalime žinoti ir būti tikri, kad panašios bėdos neaplenks mūsų pačių. Būtina skleisti žinią visuomenei – galinčiai suprasti ir padėti. Labai svarbi ne tik pati problema, bet ir požiūris į ją.

„Todėl šį penktadienį startuoja pirmoji šalyje vieninga nuotolinė edukacinė platforma „Auginu Lietuvą“ (www.auginulietuva.lt). Tai bus ne tik puiki pagalba neišnešiotų naujagimių susilaukusioms ar jų netektį patyrusioms šeimoms, bet ir įrankis, padėsiantis visiems būsimiems ar jau esamiems tėveliams tinkamai rūpintis visos šeimos emocine gerove, psichine sveikata ir stiprinti tėvystės įgūdžius“, – teigia neišnešiotų naujagimių asociacijos vadovė Asta Speičytė-Radzevičienė.

Ji primena, jog Lietuvoje jau kelis mėnesius visą parą veikia paramos ir pagalbos linija šeimoms, susilaukusioms neišnešioto naujagimio. Į Ankstukų liniją skambinti galima telefonu +370 612 03 800. Išklausyti yra pasiruošę savanoriai, o esant poreikiui galima pasikalbėti su medicinos psichologe, dirbančia su ankstukų tėvais ir artimaisiais. Prie kiekvieno skambučio bei suteikto atsakymo gali prisidėti bet kuris iš mūsų – palaikykite ankstukus kovoje už gyvybę, aukodami internetu www.ankstukai.lt/aukoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
Ypač kviečiu paremti šią akciją homoseksualus ir užkietėjusius viengungius - bent taip jie galėtų paremti sunkiai besiverčiančias mamytes.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių