Quantcast

Klaipėdos rajonas: bręsta trijų koalicija

Klaipėdos rajono taryboje ryškėja valdančiosios daugumos kontūrai. Veikiausiai trys daugiausia mandatų laimėjusios partijos – konservatoriai, "valstiečiai" bei liberalai telksis į koaliciją ir kitų politinių jėgų pagalbos nebeprašys.

Politinių piršlybų neprireiks?

Suskaičiavus rinkimų rezultatus, paaiškėjo, kad Klaipėdos rajone nė viena politinė jėga negavo reikiamo mandatų skaičiaus, kad galėtų sudaryti valdančiąją daugumą.

Dienraščio duomenimis, intensyvios politinės "piršlybos" rajone neprognozuojamos, nes panašu, jog trys daugiausia čia mandatų laimėjusios partijos – konservatoriai, "valstiečiai" bei liberalai telksis į koaliciją, palikdamos nuošalyje po 2–3 mandatus rinkimuose laimėjusias politines jėgas.

Klaipėdos rajone tarybos nario mandatų siekė dešimt politinių partijų ir komitetų. Du jų mandatų negavo.

Po penkias vietas taryboje laimėjo konservatoriai ir "valstiečiai".

Tarybos nariais išrinkti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovai – Rasa Petrauskienė, Mindaugas Šunokas, Rasa Linkienė, Jonas Dumašius ir Alfredas Šiaulys.

Jei R.Petrauskienė laimėtų mero rinkimus, kuriuose kovo 17 d. grumsis su "valstiečiu" Broniumi Markausku, tai sąrašas pasislinktų ir konservatoriai gautų dar vieną mandatą. Tarybos nariu taptų Virgilijus Skuodas.

"Valstiečių" atstovais Klaipėdos rajono taryboje tapo Violeta Riaukienė, Raimundas Daubaris, Vytautas Butkus, Andrius Vainius ir Arvydas Katkus.

Keturias vietas Klaipėdos rajono taryboje gavo Lietuvos liberalų sąjūdžio atstovai – Nerijus Galvanauskas, Audronė Balnionienė (kovojo dėl mero posto, bet liko trečia), Aušra Gudauskienė ir Justas Ruškys.

Taigi, suskaičiavus pirmąsias tris daugiausia balsų rinkimuose gavusias politines partijas, nepaisant, kuris meras bus išrinktas antrajame ture (R.Petrauskienė ar B.Markauskas), būsima koalicija turės 15 mandatų iš 24, tai yra svarią daugumą.

"Smulkieji" liks opozicijoje?

Po tris mandatus rajono taryboje gavę visuomeninis rinkimų komitetas "Kuriam kartu" (tarybos nariai – Viktoras Kura, Sigitas Karbauskas ir Martynas Pocius) ir socialdemokratai – Ligita Liutikienė, Jonas Dromantas ir Andrius Adomaitis, turbūt nebus kviečiami į koaliciją.

Kaip ir po du mandatus Klaipėdos rajono taryboje laimėję Lietuvos socialdemokratų darbo partija (Vaclovas Dačkauskas ir Česlovas Banevičius) bei visuomeniniai rinkimų komitetai "Klaipėdos rajono žemaičiai" (Rūta Cirtautaitė ir Raimondas Simonavičius) ir "Bendrai geriau" (Vaclovas Macijauskas ir Loreta Piaulokaitė-Motuzienė).

Panašu, kad ilgamečiai rajono vadovai – V.Dačkauskas, Č.Banevičius, R.Cirtautaitė ir S.Karbauskas šįkart liks be postų.

Susitarimas jau nulemtas?

"Valstiečių" kandidatas į merus Klaipėdos rajone B.Markauskas patvirtino, kad iki antrojo mero rinkimų turo pabaigos koalicijos nebus, nors "jau kalbėtasi su visais potencialiais partneriais".

"Tikrai galiu pasakyti, kad turėtume jungtis su liberalais, o su kitais dar nesuderėta. Su kuo kategoriškai negalėtume dirbti? Mes, skirtingai nei Klaipėda, neturime V.Titovo, tai sunku pasakyti, su kuo negalėtume draugauti. Kalbėjome su visomis politinėmis jėgomis ir alergijos niekam nejaučiame. Bet mes turime gerbti ir rinkėjų pasirinkimą. Jie daugiausia balsavo už mus ("valstiečius" – A.D.), konservatorius ir liberalus. Manyčiau, bent jau šios politinės jėgos turėtų sudaryti valdančiąją daugumą", – diplomatiškai išsisuko B.Markauskas.

Konservatorių kandidatė į rajono merus R.Petrauskienė tvirtino, kad po rinkimų valdančiosios daugumos koalicijos klausimas aktualus ne tik naujai išrinktiems politikams, bet ir viso rajono gyventojams, kurie jau daugiau nei savaitę diskutuoja apie būsimas permainas.

"Mūsų, konservatorių, pozicija yra tokia: žmonės daugiausia balsų atidavė trims partijoms, tai būtų logiška atsižvelgti į žmonių balsavimą, jų išreikštą nuomonę. Nors dar nieko nėra nuspręsta, nepasirašyta, net nesutarta, bet mano pozicija būtų tokia, kad privalome atsižvelgti į rinkėjų nuomonę", – pabrėžė R.Petrauskienė.

Rinkėjai nori pokyčių

Liberalų lyderė rajone, trečioje vietoje mero rinkimuose likusi Audronė Balnionienė tikino, kad rinkimų rezultatai parodė, jog rinkėjai nori pokyčių.

"Pagal rezultatus šį kartą daugiausia balsų gavo kitos partijos, kiti atstovai, nei buvo iki šiol. Nors jau ir prieš ketverius metus tai jau buvo matyti, kai rajone nemažai balsų laimėjo liberalai ir pati patekau į antrąjį mero rinkimų turą. Tad akivaizdu, kad gyventojai nori pokyčių. Dabar svarbiausia yra tvari koalicija ir darbų pasiskirstymas turėtų būti tarp kompetentingų asmenų, galinčių dirbti, o ne deklaruojančių darbą", – įsitikinusi A.Balnionienė.

Šie politiniai pokyčiai Klaipėdos rajone yra ir tam tikras ženklas, kad politines madas čia ima diktuoti ir svarų balsą įgauna į rajoną bei priemiesčius gyventi persikėlę klaipėdiečiai, kurie ir siekia politinių permainų savo gyvenamojoje teritorijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zenonas išpriekulis

zenonas išpriekulis portretas
Kuo skubiau BŪTINA peržiūrėti "Gargždų švara" nusikaltėlių-reketininkų įteisinita ir teismų remiamai nusikaltėlių gauja. Aš Zenonas tel.8 662 33770. Gerb Markauskui linkiu stiprybės. Dačkauskus Dačkauskienes ir jų bandos narius vyt kuo toliau nuo valdžios. Tauta Jus palaikys.

Anonimas

Anonimas portretas
Laba gerai, kad laimėjo p.Markauskas. Kreipiausi ne kartą į Dačkauską, dėl sukurtos nusikalstamos gaujos :"Gargždų švara", O buvo taip: Klaipėdos administracinis teismas visiškai nebeturėjo bylų, uždaryti ir išvaikyti sisteminius teisėjus, pervesti nebuvo kur. Visi išvažiavo į Vilnių apsitarti, kaip išlaikyti jų darbo vietas. Sudarė sandorį su "Gargždų švara" ir visiem kaimiečiams, atvažiuojanties sodininkams per kišenes. Trina rankas teisėjai padėję sąžines į stalčius, durys nuo klijentų neužsidaro. Vilniui kamšiai, reikia laukti teismo apie porą metų. Gargždų teismas buvo pasielgęs sąžiningai. Deja teisėjai Mažrimienei jų teismo sprendimas nebegaliojantis, nes perėmė tokias bylas administracinis. Bet tada teisiškai bylos buvo priskirtos Gargždamas,nagrinėjo jie, bet Mažrimienei ne tas galvoje, gal jau pažeistos nuo darbo krūvio smegenėlės. Nepripažįsta teisiško kolegų sprendimo, pripažįsta ši Mažrimienė tik vykdyti sistemos nurodymus, jokie gyventojų argumentai jai negalioja,

nu jo

nu jo portretas
Markauskas gudrus tipas.Lietuvos zmonems protingi nepatinka,jiem reikia,kad gudrus butu:).
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių