Quantcast

Klaipėdos nakvynės namuose – karo būklė?

Klaipėdos nakvynės namuose verda aistros. Personalo skundai dėl esą nederamo administracijos elgesio su darbuotojais miesto politikus jau pasiekia ir naktimis. Savivaldybės prašymu įstaigoje atliekamas psichologinio klimato tyrimas. Maža to, saugios nakvynės paslaugos čia, kaip spėjama, faktiškai neteikiamos, o tam skirtos patalpos, manoma, paverstos sandėliu.

Pasiekia naktimis

Klaipėdos miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto narė Vaida Raugelė neslepė, kad skundo iš Nakvynės namų darbuotojo dėl  įstaigos administracijos darbo organizavimo ji sulaukė pirmą valandą nakties.

Skundžiamasi pradedant netinkamomis kėdėmis darbuotojams ir baigiant nevykusiai parengtu darbo grafiku.

Politikė sako, kad tokie raštai liudija veikiausiai nenormalią situaciją įstaigoje. V.Raugelė ją pavadino karo būkle. Juolab kad skundų sulaukiama ne iš vieno asmens.

Situacija svarstyta vakarykščiame Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje.

Ten ir paaiškėjo, kad šiuo metu savivaldybės prašymu Nakvynės namuose atliekamas psichologinio darbo klimato tyrimas.

Savo tyrimą atlieka Valstybinė darbo inspekcija, vyksta ir profesinės rizikos vertinimas, taip pat – vidaus auditas bei Nakvynės namų direktorės Almos Kontrimaitės veiklos vertinimas.

Sulaukę išvadų, politikai tikisi priimti tinkamus sprendimus.

Devyni girti klientai

Dar vienas politikus nustebinęs dalykas – Nakvynės namų veikla.

Skundžiamasi pradedant netinkamomis kėdėmis darbuotojams ir baigiant nevykusiai parengtu darbo grafiku.

Pirmąkart, dar prieš pusmetį, apie tai prabilo Klaipėdos miesto tarybos narė Nina Puteikienė, tačiau tuomet į jos pastabas neatsižvelgta.

Dabar tarsi iš naujo politikai pamatė šią problemą.

Pasirodo, Dubysos gatvėje pastačius modulinius namelius asocialiems žmonėms, buvo įrengtos bent aštuonios vietos neblaiviems asmenims, kurie nebūtinai yra benamiai, tačiau, esant krizinei situacijai, galėtų saugiai ten pernakvoti.

Paaiškėjo, kad per metus šia paslauga pasinaudojo vos devyni žmonės.

Nors, Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos vyriausiojo gydytojo Rimvydo Juodviršio teigimu, per mėnesį medikai yra kviečiami padėti vidutiniškai 40 neblaivių asmenų, gulinčių gatvėje.

Vadinasi, per metus uostamiestyje tokių būna arti pusės tūkstančio.

Žinoma, dalis jų vežami į ligoninę, jei yra bent menkiausias įtarimas dėl sveikatos sutrikimo.

Kiti galėtų pernakvoti Dubysos gatvėje, kur esą teikiama saugios nakvynės paslauga, tačiau ten, pasirodo, pakliūti ne taip paprasta.

Biurokratinės pinklės

Norint gauti apnakvindinimo paslaugą Nakvynės namuose, apsvaigus nuo alkoholio, narkotinių, psichotropinių medžiagų, reikia turėti gydytojo išrašytą sveikatos pažymą.

Kitaip tariant, privaloma sveikatos priežiūros specialistų išvada, kad asmeniui nereikalinga būtinoji medicinos pagalba, nes socialinių paslaugų įstaiga esą neturi galimybės nustatyti, ar jiems pristatytas asmuo neturi sveikatos sutrikimų.

Tie devyni apkvaitę asmenys, kurie nuo praėjusio iki šio lapkričio gavo tokią paslaugą, gydytojo pažymą turėjo, patvirtino Nakvynės namų direktorė A. Kontrimaitė.

Pasirodo, tokį reikalavimą, teikiant saugios nakvynės paslaugą, yra patvirtinusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Šiuo metu deramasi su Sveikatos apsaugos bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijomis, kad sveikatos pažymos reikalavimo punktą iš taisyklių būtų galima pašalinti.

Reikia papildomų eurų?

Jei vis dėlto ministerijos klerkams susitarti nepavyks, prabilta apie dar vieną sprendimą – prie Nakvynės namų reikėtų steigti medicinos kabinetą, kuriame dirbtų slaugytojai, tačiau jie minėtame teisės akte nurodytos pažymos taip pat negalėtų išrašyti, o gydytojas negalėtų būti įdarbintas.

Preliminari tokio kabineto įrengimo kaina būtų apie 37 tūkst. eurų: apie 31 tūkst. eurų reikėtų moduliniam namukui, apie 6 tūkst. eurų – darbo vietos įrangai.

Reikėtų trijų slaugytojų pareigybių. Metinės kabineto sąnaudos būtų apie 70 tūkst. eurų.

Kitas sprendimo variantas būtų pirkti sveikatos priežiūros paslaugas, į kurias įeitų gydytojo paslaugos ir jo atliekamų tyrimų išlaidos.

Esą asmenys, besinaudojantys saugios nakvynės paslaugomis, dažniausiai yra drausti ir jų sveikatos išlaidos turėtų būti apmokamos iš Teritorinių ligonių kasų.

Preliminariai tokioms paslaugoms pirkti reikėtų nuo 74 tūkst. per metus.

Kitaip tariant, nepigiai kainavusi idėja, turėjusi pakeisti kažkada panaikintą blaivyklą, Klaipėdoje realiai liko popierinė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Nesąmonė. Nė Vilniuje nė Kaune nereikia jokių pažymėų iš gydytojų.O ką daryti tam "veikėjui' kuris atvyko iš kito miesto? Jis be pažymos neblaivus nepateks į nakvynės namus? Klaipėdos biurokratams svarbiau yra popierius ir pažymos o ne žmogaus gyvybė.

pensininkė

pensininkė portretas
tolius girtuoklių permiegojimus reikia įrengti ne nakvynės namuose o policijoje ir kad už nakvynę susimokėtų ė nakvynės namus neįleidžia išgėrusių o ten yra tokios patalpos išgėrusiems juokinga gal ponams kai prisigeria antra pusė išveja iš namų tai ten gali saldžiai išsimiegoti mat kaip būna

Kabinetiniai planai

Kabinetiniai planai portretas
Pirma sugalvoja , neįvertindami poreikių, o paskui švaistomi oinigai. Kodėl laiku nebuvo sureaguota į Ninos Puteikienės pastabas?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių