Quantcast

Klaipėdos medicininės slaugos ligoninė sulaukia jaunimo dėmesio

Klaipėdos medicininės slaugos ligoninė yra viena reikalingiausių gydymo įstaigų uostamiestyje. Į ją daugiausiai atvyksta sunkios būklės pacientai dėl senatvinių, onkologinių, širdies ir kraujagyslių sistemos,  potrauminių ir kitų ligų, kurių ilgiau negydo kitos ligoninės ar nepriima reabilitacijos centrai. 160 ligoninės lovų nuolatos užimtos: norinčių gydytis yra daugiau nei leidžia galimybės. Ligoninė yra vienintelė vieta Klaipėdoje, kur teikiamos ir paliatyviosios slaugos paslaugos.

Patirties sėmėsi kazachų medikai

Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės medikai teigia, jog slaugos, palaikomojo gydymo, o ypač paliatyviosios slaugos poreikis auga šuoliais. 

„Išties esame reikalingi savo pacientams, kurių kasmet atsiranda vis daugiau, nes visuomenė sensta, ligos sunkėja. Kartu gerėja diagnostika, gydymas, džiaugiamės kiekvienu pacientu, kurį pavyksta pastatyti ant kojų po sunkių traumų ar ligų komplikacijų. Pastebime, kad labai auga paliatyviosios slaugos poreikis. Auga ir socialinės problemos, ypač dėl emigracijos, kai vaikai išvyksta, o tėvai lieka vieni, jais rūpintis tenka medikams, socialiniams darbuotojams. Džiugu, kad į ligoninę patalkinti, pasimokyti iš profesionalių sveikatos priežiūros specialistų atvyksta studentai iš Klaipėdos universiteto Slaugos katedros, esame viena iš jų mokymo bazių. Jie – mūsų pamaina. Netrukus sulauksime ir kelių užsieniečių studentų. Vis daugiau ir kolegų vizitų, štai neseniai svečiavosi 16 kazachų medikų, kurie domėjosi mūsų ligoninės veikla, įranga, gydytojų ir slaugos personalo darbu, tokio pat modelio gydymo įstaigą jie norėtų įkurti ir savo šalyje“, – sakė ligoninės vyriausioji gydytoja, KU profesorė Danguolė Drungilienė.

Mokosi universiteto studentės

Šiuo metu Klaipėdos medicininėje slaugos ligoninėje jau dvi savaites paliatyviosios slaugos praktiką atlieka KU Sveikatos mokslų fakulteto Slaugos katedros 24 trečiakursės, kurios ligoninėje mokysis iki lapkričio 13 dienos. Vėliau mėnesiui atlikti praktikos į ligoninę atvyks dar panašus būrys studenčių.

Džiugu, kad į ligoninę patalkinti, pasimokyti iš profesionalių sveikatos priežiūros specialistų atvyksta studentai.

Vyriausiosios slaugos administratorės Tatjanos Litoš vadovaujama slaugytojų komanda – tai universalios, profesionalios medikės, kurios yra labai geras pavyzdys jaunimui. „Specializuotos slaugos ligoninės slaugytojų darbo išskirtinumas ir sudėtingumas yra tai, jog reikia išmanyti visas žmogaus ligas nuo galvos iki kojų pirštų galiukų. Nėra siauros specializacijos – pavyzdžiui, pulmonologijos ar  kardiologijos – reikia viską mokėti. Tą sakau ir savo studentams, kurie mūsų ligoninėje atlieka praktiką, ir visko išmoksta, net iki gana sudėtingų medicininių procedūrų“, – sakė T. Litoš, Klaipėdos universitete dėstanti slaugos ir gerontologijos kursą.

Ligoninėje  perspektyvus jaunimas

Daug pacientų sveikatos labui nuveikia Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės kineziterapeutų ir masažistų komanda. Jauniausias kineziterapeutas 27 metų Laurynas Gaidelis dirba ligoninėje jau penkerius metus ir tikina čia atradęs savo pašaukimą. Už gerą darbą jis įvertintas Klaipėdos miesto mero Vytauto Grubliausko padėka. L. Gaidelis Klaipėdos universitete įgijo kineziterapijos bakalauro išsilavinimą, o šiemet universitete apsigynė ir sveikatos priežiūros vadybos magistro diplomą.

„Man labai patinka dirbti šioje ligoninėje, gydau ne tik rankomis, bet ir šypsena. Sutariu su visais. Taip mane ir šaukia pacientai: saulyte, draugu, šypsenėle“, – juokavo jaunas vyras, kuriam senatvė, sunkios ligos neatrodo baisiai. „Aš aktyviai dalyvauju visuomeninėje veikloje, tai su jaunimu prisibendrauju po darbo. O slaugos ligoninėje, aišku, ne kiekvienas gali dirbti, psichologinis krūvis nėra lengvas. Ir žinias tenka nuolat atnaujinti, tobulinti – mokytis labai skatina ligoninės administracija.“, – pasakojo jaunasis sveikatos priežiūros specialistas. Jo darbas ligoninėje – vesti įvairias mankštas, mokyti pacientus iš naujo vaikščioti, išlaikyti pusiausvyrą, lipti laiptais ir t.t.  Sustiprėjęs žmogus gali vykti namo ir apsitarnauti savarankiškai.

„Dirbame komandoje su gydytojais ir slaugytojais, kartu deriname visas gydymo procesas, todėl pasiekiame ir labai gerų rezultatų. Žmonės palengva supranta, kad vien vaistais sveikatos neatgausi, ir kad judesys yra svarbus. Kartais net būna kurioziškų atvejų: tiek žmogų išmankštiname, kad šis atsidūręs prieš neįgalumo nustatymo komisiją, taip gerai pasirodo, kad nebegauna specialios priežiūros pašalpos, tada pyksta ant mūsų“, – juokavo L. Gaidelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių