Quantcast

Klaipėdos Kaziukas šiemet lenks Vilnių?

Jau šią savaitę uostamiesčio senamiestyje įsisuks Kazimierai ir šventinė mugė su tūkstančiais lankytojų. 26-osios Kaziuko mugės organizatoriai neabejoja, kad klaipėdietiškas renginys nė kiek nenusileidžia šalies sostinei, o kai kuriais aspektais net ją nustelbia.

"Mugė – ne turgus"

Kovo 4-oji – Kazimiero vardo diena. Pagal nuo seno susiklosčiusias tradicijas, Lietuvoje šis vardadienis švenčiamas iškilmingiau už kitus. Kazimierinės dabar labiau siejamos su populiariąja Kaziuko muge, jau 26-ajį pavasarį rengiama ir Klaipėdoje.

Šios šventės organizatoriai – Klaipėdos krašto Kazimierų bendrija. Jos pirmininko Kazio Vainoro žodžiais, visų mugės lankytojų kovo 3–4 d. lauks tautodailininkai, amatininkai, bitininkai, ūkininkai, kepėjai ir kiti darbštuoliai.

Šventė jau prieš keletą metų įgavo tarptautinį statusą – atvyksta amatininkų iš Lenkijos, Latvijos, Rusijos, Ukrainos, Vengrijos. Tai šventė ne tik tiems, kurie nori įsigyti rankomis gamintų darbų, bet ir tiems, kurie vertina tradicinę muziką, liaudies meną.

K.Vainoras pabrėžė, kad vienas svarbiausių organizatorių užmojų – renginio kokybė.

"Nuo Vilniaus skiriamės tuo, kad mes švenčiame Kazimierines, kurias ir organizuoja šio vardo turėtojai. O mugė – sudedamoji renginio dalis. Nereikia jos painioti su turgumi. Todėl stengiamės, kad į ją nepatektų prekės, nebūdingos Kaziuko mugei, tai yra kiniški šviečiantys niekučiai ir panašiai. Pirmenybė suteikiama verboms, tautodailininkams, o pats pagrindinis dalykas – užkurti Kazimierinių šventės nuotaiką", – akcentavo pašnekovas.

Plečia ribas

Pabrėžiama, kad į šventę atvyksta ir vilniečiai, kurie nors ir turi savo Kaziuko mugę, neaplenkia Klaipėdos.

"Renginys neabejotinai auga. Kaip ir kiekvienais metais, turime svečių iš Kaliningrado, Ukrainos, Lenkijos, o didžioji dalis – broliai latviai. Žinoma, amatininkai atvažiuos iš visos Lietuvos, nors Kaziuko mugė vyksta ir Vilniuje. Laukiame amatininkų iš Alytaus, Rokiškio, Panevėžio, daugiausia aludarių bus iš Pasvalio ir Pakruojo", – vardijo K.Vainoras.

Šiais metais mugės atidarymas bus skelbiamas šeštadienį, kovo 3 d., 12 val. Teatro aikštėje. Joje abi dienas trankiomis melodijomis Kazimierinių šventės lankytojus linksmins kapelos ir ansambliai.

Sekmadienį scena užleidžiama Klaipėdos vaikams ir jaunimui, kurie džiugins instrumentiniais kūriniais, dainomis, būgnų garsais.

Vidurdienį bus apdovanoti Klaipėdos miesto švietimo įstaigų piešinių konkurso "Kaziukas švenčia Lietuvos 100-metį" dalyviai ir nugalėtojai. Tą pačią dieną 13 val. bus apdovanojami Klaipėdos krepšinio mokyklos turnyro Kazimiero Vizbaro taurei laimėti nugalėtojai.

Kaziuko mugė vyks Klaipėdos senamiestyje – Turgaus, Sukilėlių ir Teatro gatvėse bei Teatro aikštėje nuo 8 iki 17 val.

"Buvome priversti išplėsti mugę. Šiemet nuo Turgaus gatvės ji drieksis iki Jono kalnelio", – informavo organizatoriai.

Prekybai jau užsiregistravo apie 460 amatininkų. Tai kur kas daugiau nei pernai. Kiekvienas prekeivis bandys nustebinti skirtingu prekių asortimentu.

Kaip pasakojo K.Vainoras, pagrindinis Kazimierų bendrijos tikslas – populiarinti šį vardą. Todėl jo savininkai pirmiausia turėtų diegti tradiciją savo šeimose.

"Mums didžiausias džiaugsmas būtų, kad Lietuvoje išaugtų Kazimierų skaičius. Kol kas tuo negalime pasidžiaugti, gal mados diktuoja savo tendencijas. Tegul skamba Kazimiero vardas, kuris turi gilias istorines šaknis. Mano penkerių metų anūkas yra toks pat kaip ir jo senelis – Kazys Vainoras", – juokėsi vyras.

Atleido nuo rinkliavos

Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Armonas teigė, kad miesto tarybos sprendimu Kaziuko mugės prekiautojams nereikia mokėti už vietą.

"Savivaldybė leidimus išduoda tik tiems, kurie žada prekiauti alkoholiu. Visi kiti prekiautojai pagal nustatytą tvarką yra atleisti nuo rinkliavos, išskyrus atvejus, jei pardavinėja alkoholį. Šiems reikalinga vienkartinė licencija", – aiškino R.Armonas.

Prekybai alkoholiu jau užimta 25–30 vietų.

"Sprendžiant pagal tai, alaus tikrai užteks", – šyptelėjo pašnekovas.


Šiame straipsnyje: Kaziuko mugėKazimierinėsmugė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Rūta

Rūta portretas
Kiekvieną kartą tas pats per tą patį, o kainos tai jau iš vis ant išprotėjimo ribos - viena žuvelė 10 eurų...Iš kur tas gobšumas? Ar tik ne dėl to, kad savivaldybė už leidimą prekiauti ima kosminius pinigus? O juk už viską turi sumokėti pirkėjas...Liūdna realybė ir kuo toliau, tuo blogiau...Sako kažkas, kad mugė - ne turgus. O kas tada? Aišku, kad turgus, kermošius, kur turėtų būti galimybė derėtis. Bet kur tu derėsies, žmogus, jei visur uabai ir kainos fiksuotos, kaip parduotuvėj, tik dar didesnės...Arba jautienos troškinys - kaina 7 eurai (anksčiau tokia kaina buvo restorane ir litais), o dabar eurais. Ir tas "troškinys" - pliurzė kažkokia, kur netyčia įkritęs mėsos gabaliukas...

Suzibejo naujas artistas

 Suzibejo naujas artistas portretas
Teko paklausyti koncerto, kuriame suzibejo naujas artistas, Jo vardas Jurgis, jam apie 5-6 metai. Tokio vaizdo dar nemateme- grojo, dainavo, koja muse takta- super, super, publika suzaveta.......berods is Najosios Akmenes..........noretume suzinoti daugiau apie si vunderkinda, prasome zurnalistu pasidometi . Lauksime spaudoje.Dekui, orkestrui irgi.

patarimas

patarimas portretas
gerti alu, ir paskui sysioti reiketu labai greitai, nes kils uzsalimo pavojus
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių