Quantcast

Klaipėdos karilionas karantino metu kels nuotaiką

Baisusis virusas, sustabdęs įprastą gyvenimą, nesugebėjo įveikti vienos klaipėdiečių pamėgtos pramogos – savaitgalio kariliono koncertų. Abu uostamiesčio varpų muzikantai yra sveiki ir nusiteikę suteikti klaipėdiečiams džiaugsmą.

Stanislovas Žilevičius patikino, kad laikysis visų karantino reikalavimų ir prie ypatingojo instrumento su kolega Kęstučiu Kačinsku nesusitiks, tačiau varpų muzika savaitgaliais ir toliau sklis iš pašto Liepų gatvėje bokšto.

„Grosime. Sėdėsime atskirai, po vieną, nieko vidun neįsileisime. Kiekvieną šeštadienį ir sekmadienį, 12 valandą, pradėsime pusę valandos truksiantį koncertą. Mūsų repertuare – šimtai kūrinių. Savaitę ruošiamės koncertui, stengiamės kaskart groti vis kitus kūrinius“, pasakojo S.Žilevičius.

Nors muzikantai tikina, kad jiems itin svarbi klausytojų reakcija, patiriamos emocijos, karilionininkai savo publikos nemato.

Vyrai juokauja grojantys Dievui ir aplinkui paštą gyvenantiems žmonėms.

Nuo senų laikų tikima, kad varpų sukeliamos vibracijos naikina baisių ligų užkratus. Jeigu Klaipėdos karilionas nepasitarnaus nugalint Korona viruso, tai bent suteiks žmonėms malonių emocijų. O geras nusiteikimas kuria viltį ir neleidžia grimzti į nusiminimą, taip stiprindamas visą organizmą.

Klaipėda yra vienas iš dviejų Lietuvos miestų, galinčių didžiuotis karilionu. 48 varpų turintis instrumentas Centrinio pašto bokšte sumontuotas 1987 metl lapkričio 13 dieną. Jis pagamintas ir įrengtas Apoldos (Vokietija) Schillingų varpų liejyklos meistrų pagal Peterio Schilingo projektą.

Nuo pat instrumento įrengimo pradžios Klaipėdoje buvo rengiami tarptautiniai kariliono muzikos festivaliai, kuriuose, be klaipėdiečių, varpų muziką atlikdavo muzikantai iš Kauno, taip pat iš Danijos, Vokietijos, Olandijos, Prancūzijos, Belgijos ir Lenkijos.

2006 metais Olandijoje, „Royal Eijsbauts“ varpų liejykloje iš kokybiškos varpų bronzos buvo nulietas naujasis Klaipėdos karilionas, kuriuo uostamiesčio varpų muzikantai groja ir šiandien.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nemanau, kad gerai

nemanau, kad gerai portretas
Varpai nuo seniausių laikų skambėdavo didelės nelaimės arba didelio džiaugsmo metu. O koks dabar metas? Džiaugsmo lyg nėra, o varpų skambesys kels tik dar didesnį nerimą, didelės nelaimė nuojautą.

lota

lota portretas
Galėtų transliuoti Atvira Klaipėda - visiems.

Ernis

Ernis portretas
‘‘‘кому звонят колокола
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių