Quantcast

„Klaipėdos hospiso“ krizė: rengiamasi žmonių perkėlimui

  • Teksto dydis:

Artėjama prie bemaž savaitę besitęsiančios „Klaipėdos hospiso“ krizės atomazgos.

Konstatuojama, kad per porą dienų įstaiga nepašalino esminių trūkumų bei nėra tinkama koronavirusu sergančių žmonių priežiūrai ir gydymui. Todėl nuspręsta per savaitgalį įvertinti įstaigos globotinių būklę ir tuos, kuriuos yra saugu transportuoti, iškelti į kitą įstaigą, kur jais būtų tinkamai pasirūpinta.

Įvertino ar pasitaisė

Įsisiūbavus privačių globos namų „Klaipėdos hospisas“ skandalui ir po ten atliktų Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovų patikrų buvo nustatyta trūkumų.

Tuomet įstaigos vadovybei buvo pateikti 8 punktai reikalavimų, kuriuos būtina įgyvendinti.

Savaitės pradžioje posėdžiavę miesto ekstremalių situacijų komisijos nariai nusprendė „Klaipėdos hospisui“ duoti porą dienų per kurias įstaiga turėjo susitvarkyti. Šiomis dienomis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai dar kartą įvertino situaciją globos namuose.

Liko trūkumų

Patikros rezultatus ir ateities perspektyvas penktadienio popietę aptarė Ekstremalių situacijų komisijos nariai.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas apibendrindamas situaciją teigė, kad didžioji dalis nurodymų, su tam tikromis pastabomis, yra įvykdyti, tačiau pagrindinis nurodymas, numatęs veiklą vykdyti tik ten, kur yra išduotas leidimas, nėra įvykdytas.

Pastebima, kad įstaigoje taip pat užfiksuota trūkumų dėl patalpų, kur dabar yra pacientai, infekcijų kontrolės, maisto tiekimo, darbuotojų srautų, patalpų pritaikymo asmens sveikatos priežiūros įstaigų saugos reikalavimams. Pastebima, kad ne visur yra plautuvės ir vanduo.

Pabrėžiama, kad įstaiga nėra tinkama vieta koronavirusu užsikrėtusių žmonių slaugymui.

Taigi, įvertinus šiuo metu esančią situaciją miesto ekstremalių situacijų komisijos narių prašoma ieškoti sprendimų užtikrinti asmenų, sergančių Covid-19, gydymą tokiems ligoniams tinkančioje įstaigoje.

Šiuo metu „Klaipėdos hospise“ yra 35 pacientai, 4 iš jų kol kas virusas nėra patvirtintas. Konstatuojama, kad įstaigoje galėtų likti tik vienas žmogus.

Įvertins būklę

Išklausius informaciją Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pastebėjo, kad iki šiol sprendžiant „Klaipėdos hospiso“ situaciją neginčijamu prioritetu buvo laikomas sprendimas ten esančių žmonių nejudinti ir priminė, kad jų pervežimas gali sukelti rimtų neigiamų padarinių.

Vis dėlto, R.Grigaliūnas pabrėžė, kad minimoje įstaigoje nėra galimybių užtikrinti sergančių žmonių gydymą ir kėlė klausimą, kaip būtų elgiamasi tuo atveju, jeigu virusu sergantiems žmonėms prireiktų skubios pagalbos.

Tiesa, Klaipėdos filialo direktorius pastebėjo, kad prieš imantis veiksmų reikėtų, kad pacientų būklę įvertintų medikai.

Tokiai nuomonei pritariantis teigė ir Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis. Jis taip pat pabrėžė, kad priimant sprendimus taip pat reikia įvertinti ir kartu tenkančią atsakomybę.

„Kažkas turės prisiimti atsakomybę, jeigu pervežant jie mirtų“, – konstatavo V.Janušonis.

Siūlymą įvertinti globos namų klientų būklę ir tada priimti sprendimus dėl jų pervežimo palaikė ir Klaipėdos jūrininkų ligoninės bei Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovai.

Patikros – savaitgalį

Galiausiai nuspręsta, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės medikų komanda 31 sergančio įstaigos globotinio būklę įvertins per šeštadienį ir sekmadienį, o pirmadienį bus nuspręsta dėl žmonių, kuriuos transportuoti galima, pervežimo į jais pasirūpinti galinčią įstaigą.

Šiuo metu 4 sveikus „Klaipėdos hospiso“ globotinius taip pat planuojama iškelti. Numatoma, kad jie galėtų būti perkelti į Klaipėdos medicininės slaugos ligoninę.

Tačiau Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė pabrėžė, kad prieš perkeliant šiuos žmones būtina atlikti du tyrimus dėl koronaviruso. Tai taip pat numatoma atlikti šį savaitgalį.

Įstaigos vadovybei pavesta išsiaiškinti teisinius klausimus – su globotiniais ar jų atstovais aptarti perkėlimo galimybes ir gauti tam reikiamus sutikimus.

„Laikas konstatuoti, kad laiko nebeturime. Labai aiškios kelios veikimo kryptis, kuriomis reikia veikti čia ir dabar“, – situaciją apibendrino V.Grubliauskas.

Situacija įtempta

Tai, kad situacija „Klaipėdos hospise“ yra įtempta išdavė ir įstaigos vadovės Rasos Dagienės pasisakymas posėdžio metu.

Ji ekstremalių situacijų komisijos narius ragino dėl žmonių perkėlimo spręsti kuo greičiau.

Vadovė taip pat atskleidė, kad įstaiga ir vėl susiduria su darbuotojų problema, mat iškilus skandalui dėl galimų pažeidimų, paskelbus apie pradėtą ikiteisminį tyrimą atsirado dvejojančiųjų, ar įstaiga pajėgs atsiskaityti su darbuotojais, tad kai kurie anksčiau dirbti sutikę žmonės dabar tą daryti atsisakė.

Taip pat dirbti atsisakė ir tai daryti ketinusi gydytoja.

„Aš irgi pavargau ir nebegaliu dirbti už visus ir visko“, – neslėpė R.Dagienė.

Reaguodamas į tokį vadovės pasisakymą Klaipėdos meras V.Grubliauskas pastebėjo, kad dabar padedant įstaigai dirba visa Klaipėda ir Lietuva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ašara

Ašara portretas
corona irode kaip klaipedoje taškomi valstybes pinigai

Morta

Morta portretas
iš posedzio kalbu matosi visi susiriše

Lolas

Lolas portretas
Idomu, uz kiek savivaldybe atkatu gavo?
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių