Quantcast

Klaipėdos gydytojos pataria, kaip pažaboti gyvybei pavojų galinčią kelti žvynelinę

  • Teksto dydis:

Žvynelinę gali sukelti daugybė priežasčių, ji pradeda varginti įvairiame amžiuje – žvynelius primenantys bėrimai kamuoja net vaikus. Nesirenka liga ir pagal geografiją – nuo šios ligos kenčia ir Klaipėdos regiono gyventojai. Tad trys uostamiestyje dirbančios medikės papasakojo, kas tai per liga, kokias net gyvybei pavojingas komplikacijas ji gali sukelti, kaip žvynelinę pažaboti ir gyventi normalų gyvenimą.

Vengiama kreiptis į gydytojus

Kaip pasakoja Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamento vadovė, gydytoja dermatovenerologė Jolanta Česienė, žvynelinė Lietuvoje yra gana paplitusi. Skaičiuojama, kad šia bėrimais ant odos, nagų pakitimais ir pažeistais sąnariais pasireiškiančia lėtine autoimunine liga serga iki 3 proc. šalies gyventojų. Tai nėra kaimiškų vietovių ar didmiesčių gyventojų liga, ji visur paplitusi panašiai – Klaipėdoje taip pat gausu sergančiųjų. Be to, liga vienodai gali kamuoti tiek vaikus, tiek suaugusiuosius.

„Žvynelinė yra paveldima, tad būna, kad pirma jos požymiai pasirodo vaikams, o tik tada – tėvams. Vyresniame amžiuje ligos išsivystymui įtakos turi žalingi įpročiai, antsvoris, padidėjęs stresas, medžiagų apykaitos sutrikimai, įvairios ūminės ir lėtinės infekcijos. Bet nereikia galvoti, kad liga būtinai pasirodys iki tam tikro laikotarpio – žvyneline kartais susergama sulaukus net pensinio amžiaus“, – apie klastingą ligą pasakoja specialistė.

Tiesa, nors žvynelinė dažnai gerokai paveikia žmogaus išvaizdą, vis dar vengiama lankytis pas specialistus. Štai dalis vyresnio amžiaus žmonių įsitikinę, kad liga vis dar gydoma įvairiais, neretai nemalonaus kvapo tepalais, kaip anksčiau. Jie mano, kad jų ir ligos niekas nemato, nes rečiau dalyvaujama visuomeniniame gyvenime. Kaip pastebi Respublikinės Klaipėdos ligoninės dermatovenerologė Ieva Povilaitė, tokiam elgesiui įtakos turi ir įvairūs mitai.

„Vis dar tenka susidurti su visuomenėje vyraujančiais klaidingais įsitikinimais, pavyzdžiui, išgirsti paciento ir jo artimųjų klausimų, ar liga nėra užkrečiama. Bijoma prisiliesti prie savo artimųjų, draugų, vaikų ar anūkų. Tinkamos pagalbos nesuteikimas ir nežinojimas apie naujas gydymo galimybes skatina tiesiog slėpti savo odą“, – nuogąstauja pašnekovė.

Diagnozuoti – itin paprasta

J. Česienė priduria, kad nors visų amžiaus grupių žmonėms liga paūmėja rudenį, bet į gydytojus dažniau kreipiamasi orams atšilus. Mat žiemą jų odos nemato aplinkiniai, o pavasarį atsiranda baimė apnuoginti bėrimus. Deja, toks delsimas nustatyti ir gydyti šios ligos simptomus gali pridaryti dar daugiau problemų.

„Pasitaiko, kad į gydytojus kreipiamasi dėl vos monetos dydžio psoriazinės plokštelės, o kartais tik tuomet, kai kūnas jau būna išbertas nuo galvos iki kojų. Galbūt buvo bandoma gydytis pačiam, dažniau būti saulėje, naudoti žvynelinei netinkamus vaistus, apie kuriuos pasiskaityta internetiniuose forumuose. Tokia saviveikla kartais baigiasi dar sudėtingesne liga, todėl būtina žinoti, kuo sergi, kad galėtum gydyti“, – perspėja pašnekovė.

Dažniausiai ligą identifikuoti itin paprasta – tereikia pačiupinėti ir pakrapštyti odą. Jei tai negelbsti ar beriama nelabai tipinėse vietose, pasitelkiamas dermatoskopas ar atliekama odos biopsija, kai paimamas odos gabalėlis ir jis pasluoksniui išnagrinėjamas. Tiesa, diagnozuoti ligą sudėtingiau, kai ji pažeidžia tik nagus ar sąnarius. I. Povilaitė akcentuoja, kad uždegimas vyksta ir kitose organų sistemose, žvynelinė siejama su dažnesniais širdies ir kraujagyslių sistemos ligų rizikos veiksniais: nutukimu, cukriniu diabetu, metaboliniu sindromu, hipertenzija ir dislipidemija.

„Sergant sunkios formos žvyneline, miokardo infarkto rizika padidėja bene septynis kartus, mirštamumas nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų – apie pusantro karto. Esant nuolatiniam stresui dėl savo odos būklės, ribojamo asmeninio ir socialinio gyvenimo, pacientai linkę turėti psichologinių negalavimų, dažniau serga depresija. Tad ligos sunkumas vertinamas atsižvelgiant ne tik į pažeistą kūno paviršiaus plotą, bet ir pačios ligos poveikį paciento gyvenimo kokybei“, – pasakoja specialistė.

Gali lemti negalią

Vienas dažniausių organizmo pažeidimų sergant žvyneline – psoriazinis artritas, kuris diagnozuojamas maždaug trečdaliui pacientų. Tai paprastai priklauso nuo ligos sunkumo, individualaus genetinio polinkio, žvynelinės formos. Klaipėdos universitetinės ligoninės reumatologė Loreta Bukauskienė perspėja, kad ligos simptomai gali būti panašūs į kitas artrito formas.

„Tai klastinga liga. Kartais ji prasideda sąnarių skausmais ir tinimu, bet tik po kelerių metų pasirodo odos pažeidimai. Nuo psoriazinio artrito kenčia net pradinukai, ji paveldima ir dažniausiai pasireiškia kas antrai kartai. Pacientams galiausiai nustatomas psoriazinis artritas, kuriuo serga iki 1 proc. visos populiacijos, ir greitai progresuojantis luošinantis artritas, nuo kurio Lietuvoje kenčia apie 3000 žmonių“, – teigia pašnekovė.

Sergant psoriaziniu artritu palaipsniui pažeidžiami sąnariai, pavyzdžiui, nelieka kažkurio piršto sąnario, pažeidžiamas alkūnės sąnarys, tad ranka visada būna sulenkta ir sunku apsitarnauti. Būna, kad liga pažeidžia kelius ir stuburą, tad sunku net judėti, nesigydant gali būti prarandamas darbingumas. Jei liga nustatoma ankstyvoje stadijoje, skiriamas gydymas uždegimą ir skausmą mažinančiais vaistais, ją galima sustabdyti. Jei sąnariai labai pažeisti, juos gali tekti protezuoti, bet tai dažnai nebepadeda užtikrinti kokybiško gyvenimo.

„Rekomenduočiau kuo anksčiau kreiptis į gydytojus ir užmegzti gerą kontaktą su jais. Juk gavus tinkamus vaistus nebejaučiamas skausmas, liga neprogresuoja taip greitai, pagerėja odos ir nagų būklė bei sugrįžtama į normalų gyvenimą“, – patirtimi dalinasi reumatologė.

Jai antrina ir J. Česienė, kuri ragina sergančiuosius nenuleisti rankų ir nemesti gydymo, jei netinka kažkurie vaistai. Juk pirma gali tekti išbandyti gydymą vietinio poveikio keratolitikais, fototerapijos procedūras ir sisteminius vaistus, kol randamas tinkamiausias vaistas. Kaip pastebi I. Povilaitė, nuo šių metų pavasario, pasikeitus biologinių vaistų eiliškumo skyrimo tvarkai, Klaipėdoje dirbantiems medikams atsirado dar daugiau galimybių padėti pacientams.

„Džiugu, kad ir Klaipėdoje jau galimas gydymas naujos kartos biologiniais vaistais, Lietuvoje jau neribojama gydytojo sprendimo teisė, kurį biologinį vaistą skirti konkrečiam pacientui. Tai dar labiau priartina prie individualizuoto paciento gydymo, kuris dažnai padeda pasiekti geresnius gydymo rezultatus“, – teigia dermatovenerologė I. Povilaitė.


Šiame straipsnyje: žvynelinėodagydymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

ex ligonis

ex ligonis portretas
Nerimtas, nieko sergančiam neduodantis straipsniukas . Sirgau ir sunkiai .Gydytojai niekuo negalėjo padėt : atseit čia su nervais ,gal savaime praeis . O juk iš niekur nieko išbėrė ,o po to ir pasidengė "plokštelėm" su klaikiu niežtėjimu kairės kojos blauzdą. Nebežinojau ką daryt . Internete pavyko aptikti rūgštinio /šarminio vandens procedūras veikiant pavasarinei saulei. Tiksliai jas gegužės mėn. vykdžiau ,ir tiksliai ,kaip buvo prognozuota, per dvi savaites ta psoriazė išnyko. O visa tai tesėsi jau daugiau nei metus ir niekur neradau ką čia galima būtų....

Elžbieta

Elžbieta  portretas
Gydytoja Ieva Povilaitė galėtų susilaikyti nuo komentarų žvynelinės ligonių tema. Vakar nepriėmė manęs įsirašyti vaistų dėl Sodroje įsivėlusios klaidos (rodė kad nedrausta PSD). Šiandien ryte paskambinau išaiškinau situaciją ir paprašiau el. Recepto tepaliukui nuo žvynelinės, kuri naudoju 10 metų. Tai gydytoja Ieva pareiškė niekuo negalinti padėti, patarė dar mėnesį laukti kito vizito. Esą vakar aš neatvykau. Žodžiu širdies ir atjautos visai neturi. Apie sąžinę išvis tyliu. Tebūnie tai antireklama šiai gydytojai ir nesilankykit pas ją net privačiose įstaigose kuriose ji dirba.

Žodžiu..

Žodžiu.. portretas
Sužinojome kad norint apsiginti užpuolus suaštėjimui, iš karto būtina nuimti uždegimą. Liaudiškų priemonių daktarės nežino nors jų yra. Kitokių priemonių vėl daktarės nežino..Vaistų, bent nereceptinių pavadinimų neparašė (gal jų nėr?)..:D) Kaip Kepeninis ponios paakcentavo sveiką gyvenimo būdą, ką mes ir taip žinom ir kas rimtai susirgus irgi yra abejotinas.. O eit gydytis taip kaip jos liepia reikia turėt pinigų apie kuriuos daktarės užmiršo parašyt..O šita bėda labai rimta mūsų skurdo Lietuvoj..Tai kam tas straipsnis jeigu išvados tik tokios? Jeigu jis užsakytas dėl gydymo paslaugų populiarinimo, tai reikėtų užsakymo numeriuką kampe išspausdint:D)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    8
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    11
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    12
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    8
Daugiau straipsnių