Quantcast

„Klaipėdos energija“ šilumą siurbs iš dūmų

  • Teksto dydis:

Šilumą galima pagaminti įvairiais būdais. Įprasčiausi iš jų – deginti medieną, dujas. Ne taip seniai išpopuliarėję, bet jau irgi nebestebinantys – panaudoti saulės, geoterminę ar aeroterminę energiją. Yra ir keistesnių pavyzdžių: Stokholmo energetikai įsigudrino gaminti šilumą pasitelkdami kanalizacijos vamzdynais tekantį šiltą nuotekų srautą. Ne tokia kontroversiška, bet irgi ne mažiau stebinanti naujovė bus įdiegta ir Klaipėdoje.

Centralizuotą šilumą miestui tiekianti bendrovė „Klaipėdos energija“ įsigijo absorbcinį šilumos siurblį. Prijungtas prie biokuro katilų dūmų išmetimo sistemos – dūmų kondensacinio ekonomaizerio – jis per metus papildomai pagamins virš 5360 megavatvalandžių (MWh) šilumos ir bendrovės vartotojams leis kasmet sutaupyti apie 138000 eurų.

„Deginant biokurą į dūmtraukių sistemą patenka karštas oras, ant kurio mes purškiame vandenį ir taip vien šūviu nušauname du zuikius: išplauname iš dūmų kenksmingas daleles ir pagaminame šiltą vandenį, kurį vėl panaudojame gamybos procesuose. Todėl dabar iš katilinės kamino į orą kyla maždaug 45-50 laipsnių karštumo garas. O mūsų įsigytas absorbcinis šilumos siurblys iš to garo srauto dar papildomai gali „ištraukti“ apie 25 laipsnius šilumos“, – technologinius niuansus aiškino Vilius Buinevičius, bendrovės „Klaipėdos energija“ technikos direktorius.

Bendrovei absorbcinio šilumos siurblio įrengimas kainuos apie 1 mln. eurų. Penktadalį šios sumos, kaip ES paramą projektui, finansuos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). Skaičiuojama, kad projekto atsipirkimo laikas bus kelis kartus trumpesnis už technologijos gyvavimo laiką – 25 metus.

Absorbcinis šilumos siurblys uostamiesčio bendrovės užsakymu pagamintas Pietų Korėjoje. Praėjusią savaitę vertingas krovinys laivu pargabentas į Klaipėdą ir nuvežtas į Šilutės plente esantį bendrovės „Klaipėdos energija“ gamybos padalinį. Pavasarį siurblys bus pajungtas prie gamybos įrenginių ir kito šildymo sezono metu jau turėtų nešti naudą bendrovei ir jos klientams.

„Matant pasaulines tendencijas, kad kuras brangsta, didėja kitos verslo sąnaudos ir mokesčiai, patikimiausia šilumos kainos stabilizavimo galimybe išlieka modernių technologijų ir įrenginių diegimas. Absorbcinis šilumos siurblys yra tik viena iš šiemet suplanuotų technologinių naujovių, nukreiptų į energijos taupymą ir gamybos kaštų mažinimą“, – pasakojo Antanas Katinas, bendrovės „Klaipėdos energija“ generalinis direktorius.

Pagal Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos patvirtintą investicijų planą AB „Klaipėdos energija“ 2021 metais yra numačiusi įrengti dvi saulės elektrines ant katilinių pastatų stogų, pastatyti 3 tūkst. m3 akumuliacinę talpą, kurioje bus kaupiamas karštas vanduo, pagamintas iš pigesnio kuro. Taip pat bus tęsiama šilumos tinklų rekonstrukcija, leisianti sumažinti šilumos tiekimo nuostolius bei oro taršą. Šiemet bendrovė „Klaipėdos energija“ į atsinaujinimo projektus yra numačiusi investuoti virš 8,5 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis...

Alis... portretas
kažkaip atsipirkimo laikas labai ilgas... kažin ar verta tokia sudėtinga technologija žaisti?...

jis

jis portretas
tai jau tikrai... naujiena ir naujovė. Kapstomės iš akmens amžiaus?

Rimas

Rimas portretas
Keista iš energijos girdėti apie tokias naujoves, bet džiugu, kad yra judama į priekį, o ne atgal. Tai gal geotermą dar galima paimti ir pajungti? Kaip ten baigėsi? Kodėl nejuda tie reikalai??? Taigi geoterminė šiluma atsinaujinanti yra, gal mažiau brangių dujų reikėtų???
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių