Quantcast

Klaipėdos centre – vanago klyksmai: gyventojams tenka kęsti paukščių skleidžiamą triukšmą

Ant daugiaaukščių pastatų Klaipėdos centre buveines kuriantys kirai ir balandžiai tapo galvos skausmu ne tik vietos gyventojams, paryčiais kenčiantiems paukščių skleidžiamą triukšmą. Piktokai į juos žiūri ir ryšininkai, mat antenos tampa vieta paukščiams nutūpti.

Balandžiai nebijo

Eksperimento imtasi miesto centre – ant vieno daugiaaukščių specialistai antradienį užkėlė garso kolonėlę, kuria į Atgimimo aikštę ir už jos ribų buvo pradėtas transliuoti vanago ir kitų plėšrių paukščių skleidžiamų garsų įrašas.

Netoliese buvę gyventojai smalsiai dairėsi, kas taip čaižiai klykavo virš miesto.

Lietuvos jūrų muziejaus Akvariumo ir jūrų gamtos skyriaus vedėjas Saulius Karalius pastebėjo, kad toks eksperimentas – ne pirmas šalyje.

„Tokių priemonių imamasi oro uostų teritorijose, kur paukščiai gali sukelti grėsmių lėktuvams. Bet bėda ta, kad paukščiai pripranta prie nuolat transliuojamo garso ir, laikui bėgant, nebekreipia dėmesio. Vargu ar bus ilgalaikis poveikis. Balandžiai – ne patys intelektualiausi paukščiai“, – teigė S.Karalius.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Vos tik uostamiesčio centre pasigirdo plėšriųjų paukščių garsai, kirai išsilakstė, o štai balandžiai vis dėlto mėgino tūpti ant stogo.

Kiaušinius ima dėti kirai

„Nesu ekspertas, bet, gali būti, paukščiai trukdo ryšininkams. Sparnuočiai gali rinktis antenas, kaip tupyklas aplinkai žvalgyti. Beje, kirai mažai reaguoja į aplinkos garsus. Jie retai pakliūva į plėšriųjų paukščių nagus, todėl ir jų jautriai nepriima. Priešingai yra su varniniais paukščiais“, – paaiškino S.Karalius.

Anot jo, kovo ir balandžio mėnesiais kirai pradeda dėti kiaušinius, todėl jų tuoktuvių garsai gali daugeliui miestiečių neduoti ramybės.

„Bet tokiais atvejais belieka stipriau užsidaryti langus. Išvaikius kirus nuo vieno stogo, jie ras vietą ant kito. O ginantis nuo balandžių kaimynystės vertėtų patikrinti, ar balkonuose ir ant stogų nėra kokios nors užuovėjos, kur jie galėtų susisukti lizdus“, – patarė S.Karalius.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Gelbėja aitvarai

Specialistai paukščius mėgina vaikyti ir aitvarais su plėšrių paukščių siluetais.

„Klaipėdos universiteto mokslininkai tokiu būdu mėgino apsaugoti žiemojančius paukščius, kad jie nepakliūtų į tinklus. Aitvaras sklendžia virš bangų, o antims atrodo, kad plėšrūnas skraido. Kitų priemonių, be vizualinių ar garsinių, nėra“, – patikino S.Karalius.

Ornitologai uostamiestyje nuo 1985 m. daugiaaukščiuose pastatuose registruoja perinčius pelėsakalius. Jiems net buvo keliami inkilai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
Kirai atejo nes pastate siuksliu konteinerius mieste

Labai

Labai portretas
Geras TAI komentaras ! Kas dėl paukščių, Klaipėdoje gimiau S . Neries gatvėje. Visi kirai ir kiriukai mieste pradėjo sukti savo lizdų gal prieš 10 metų. Miesto valdžia to nemato , kas kaukė dėl kačių ir šunų kakku neteisūs, nes kakka matai , o jūriniai bombonesiai skraido kieme, ir kas žino, kada sugalvos kai ką, tada tik teks prisiminti , gerai, kad karvės neskraido .

Anonimas

Anonimas portretas
Ar Klaipedos DEBILAMS sunu sudai ant saligatviu netrugdo?
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių