Quantcast

Klaipėdos centre ant suoliukų – mįslingi ženklai: susidomėjimą kelia lentelės

Klaipėdos centre, Dangės upės krantinėje, atsirado dėmesį traukiančių ženklų – ant suolelių prisuktos kelios dešimtys miestiečių susidomėjimą jau spėjusių sukelti lentelių.

Padės pažinti

Kiekvienoje lentelėje – vis kita su biologija ar medicina susijusi informacija. Ant lentelių matyti tokie užrašai, kaip sintetinė biologija, DNR, virusai ir kt.

Ką reiškia, pavyzdžiui, užrašas "Bakteriją puolantys "robotukai", galima sužinoti nuskenavus telefonu lentelėje esanti QR kodą, kitaip vadinamą optine etikete.

Gali pasirodyti žaliai švytintis baltymas, kuris taikomas vėžio ar Alzheimerio ligos diagnostikai bei gydymui.

QR kodas atverčia Vilniaus universiteto studentų komandos, dalyvavusios tarptautiniame sintetinės biologijos konkurse "iGEM" (angl. International Genetically Engineered Machine Competition), projekto interneto puslapį.

Šios komandos vadovė Ieva Lingytė pasakojo, kad Vilniaus universiteto studentai projektą parengė kartu su Klaipėdos savivaldybe. Šis projektas skirtas pažinti gyvybės mokslus su AR ir QR technologijomis.

"Kurdami šį projektą stengėmės kuo labiau padėti žmogui per įvairius pojūčius prisiliesti prie nematomo pasaulio – prie gyvybės mokslų. Karantino metu tai gali tapti puikia galimybe žmonėms plėsti akiratį. Reikia tik turėti mobilųjį telefoną, kuriame įdiegta QR kodų nuskaitymo programėlė. Ja nuskenavus QR kodą, ekrane galima išvysti trimačius modelius, kur mes atvaizdavome įvairius virusus, DNR struktūras, įvairius baltymus. Mūsų organizmas yra sudarytas iš šių dalykų", – pasakojo I.Lingytė.

Pramoga karantino metu

Studentai informaciją įgarsino tiek anglų, tiek lietuvių kalbomis.

"Šį projektą norėjome realizuoti daugelyje savivaldybių, tačiau Klaipėda yra pirmas miestas, kur mums pavyko sumanymą įgyvendinti. Tokiu metu, kai šalyje įsigalioja daugybė ribojimų dėl karantino, toks projektas gali būti įdomus laiką gryname ore leidžiantiems žmonėms. Jie netikėtai gali sužinoti, kas yra bakteriofagas, kuris naudojamas įvairioms ligoms gydyti. Gali pasirodyti žaliai švytintis baltymas, kuris taikomas vėžio ar Alzheimerio ligos diagnostikai bei gydymui", – pasakojo projekto vadovė.

Tarp informacinių lentelių yra ir tokia, kuri suteiks informacijos apie COVID-19.

Padovanojo miestui

Studentai sukūrė trylika informacinių modelių, tačiau pačių lentelių yra kur kas daugiau.

"Minėti ženklai – Klaipėdos savivaldybės įgyvendinamas projektas. Kiek man žinoma, taip apie jį papasakoti miestiečiams, kaip buvo sumanyta, sutrukdė karantinas, lentelės nebaigtos tvirtinti, todėl jo pristatymas su išaiškinimu, ką lentelės ant suoliukų, po tiltais, autobusuose ir kitose matomose vietose reiškia, nukeliamas vėlesniam laikui", – nurodė Klaipėdos miesto tarybos ir mero sekretoriato vyr. specialistė Aušra Lukauskienė.

Studentai tikina projektą parengę nemokamai. Savivaldybei kainavo tik šias lenteles pagaminti ir jas pritvirtinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
šlovė kaimo buduliams

Ita

Ita portretas
Nu jo idomu kiek kainavo lenteliu pagaminimas ir kas gamino .....

smalsuolis

smalsuolis portretas
Gal žinote kokį šampūną naudoja Radleris?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių