Quantcast

Klaipėdoje – želdinių perteklius

Aplinkos ministerijai paskelbus naujas želdynų plotų normas miestuose, paaiškėjo, kad Klaipėdoje vienam gyventojui jų tenka pustrečio karto daugiau, nei nuo šiol bus reikalaujama. Teigiama, kad naujai nustatytos normos pagaliau įneš aiškumo, nes dabar vieniems žalumos mieste pakanka, kitiems jos – per mažai.

Nauja Viešųjų atskirųjų želdynų plotų normų redakcija įsigaliojo gegužės 28 d. Pagal ją dideliame mieste želdinių norma sumažinta nuo 25 iki 12 kvadratinių metrų vienam gyventojui.

Ir nors atskirų želdynų ploto norma sumažinta faktiškai perpus, nei buvo iki šiol, Aplinkos ministerija tikina, kad tuo "siekiama išvengti atvejų, kai miestų gyvenamuosiuose rajonuose beveik nebelieka žalumos, užstačius didžiąją dalį žaliųjų erdvių".

Remiantis Registrų centro duomenimis, 2022 m. pradžioje Klaipėdoje buvo 165 710 gyventojų.

Pagal Žemės fondo ataskaitą, iki šių metų pradžios Klaipėdoje buvo 485 ha medžių ir krūmų želdinių, tai yra parkų, skverų, žaliųjų jungčių bei želdinių plotų, nepriskirtų prie miškų.

Naujai nustatytos normos pagaliau įneš aiškumo.

Tad vienam gyventojui mieste teko 29 kvadratiniai metrai želdyno.

Tiesa, Klaipėdoje yra Girulių miškas – vienas rimtesnių plotų, atsveriančių privalomą normų reikalavimą.

Klaipėdos savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas Marijus Mockus neslėpė, kad pastaraisiais metais laikomasi nuostatos – "kuo žaliau, tuo geriau".

"Naujai nustatytos normos pagaliau įneš aiškumo, nes dabar vieni kalba, kad žalumos mieste užtenka, kitiems – per mažai. Šiuo atveju atsirado nuostatos, ir dabar bus aišku, kiek tų želdinių turi būti, ir nebeliks jokių interpretacijų", – kalbėjo M.Mockus.

Įsigaliojus želdynų normavimo pakeitimams, ir patiems gyventojams esą bus paprasčiau pasitikrinti, ar viešosiose erdvėse pasodinta pakankamai parkų, gėlynų ir vejų, o greta pastatų – medžių, krūmų, kitų augalų.


Šiame straipsnyje: želdiniaiželdynų plotas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vėtra

Vėtra portretas
Plynas laukas ta Klaipėda . Gelbsti tik jūra. Pažiūrėkite į Vilnių , Kauną - kalnelis pakalnė žaluma . Klaipėdoje vėjas dulkes nešioja po pilkumą , o kažkam tai grožio ir žalumos oazė rodosi.

Anonimas

Anonimas portretas
Neblogai buvo iškrista iš medžio ant galvos, kad taip sumastyri naikinti savo kraštą.?

GGG

GGG portretas
Tai jau kaži koks pažystamas pinigingas "Verslinninkas" planuoja koki parkeli nunešt ir "daugianarve" troba pastatyt pardavimui...
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių