Quantcast

Klaipėdoje – svečiai iš Odesos: susipažino su atliekų tvarkymo modeliu

  • Teksto dydis:

Praėjusią savaitę Klaipėdoje viešėjo Odesos miesto savivaldybės delegacija. Svečiai iš Ukrainos neslėpė, kad šįkart pagrindinis jų vizito tikslas – įtakingus politikus išsamiai supažindinti su mūsų atliekų tvarkymo sistema.

Ukrainiečiai lankėsi Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) didžiųjų ir žaliųjų atliekų surinkimo aikštelėse, Dumpių sąvartyne, „Fortum Klaipėda“ termofikacinėje jėgainėje.

Kaip pasakojo Odesos miesto Ekonominės plėtros departamento direktorius Sergejus Tetiuchinas, prieš metus jie kartu su Odesos meru svečiavosi Klaipėdoje ir juos suintrigavo, kaip čia veikia europietiška atliekų tvarkymo sistema.

Kadangi Ukraina susiduria su panašiais ekologijos iššūkiais kokie Lietuvai ir Klaipėdai buvo aktualūs prieš gerą dešimtmetį, Odesos vadovai nusprendė nebeišradinėti dviračio, o nusikopijuoti Klaipėdoje veikiančią atliekų tvarkymo sistemą.

„Kalbame ne tik apie infrastruktūros sukūrimą. Konteineriai kiemuose, atliekų rūšiavimas, surinkimas, perdirbimas – tai savaime suprantami dalykai, tačiau pradėti reikia nuo įstatyminės bazės. Būtina parinkti teisingiausius mokestinius modelius, kad visa sistema būtų ekonomiškai pagrįsta“, – aiškino Sergejus Tetiuchinas.

Kaip ir Lietuvoje, kur gyvenamosios vietos deklaravimas nėra griežtai privalomas, Odesoje linkstama visuotinį mokestį už atliekas skaičiuoti pagal nekilnojamojo turto vienetus ir jų paskirtį.

Kartu su Sergejumi Tetiuchinu Klaipėdos atliekų tvarkymo objektus apžiūrėjo Odesos mero patarėjas Olegas Bryndakas ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatas, buvęs Odesos apskrities gubernatorius Sergejus Grineveckis.

Svečiai stebėjosi, kaip greitai Klaipėdos regionas uždarė ir sutvarkė 40 senų šiukšlynų ir sukūrė visiškai naują atliekų rūšiavimo infrastruktūrą: pastatė saugų sąvartyną, atliekų priėmimo aikšteles, rūšiavimo liniją.

„Būtų puiku, jeigu mums pavyktų tai padaryti kaip Klaipėdoje – naują ekologišką sistemą sukurti per dešimt metų“, – sakė Sergejus Grineveckis.

Tiesa, svečiai iš Odesos abejojo, ar jiems pavyks visą sistemą sukurti taip pigiai, išleidžiant vos 30 mln. eurų. Pirma, Odesoje, lyginant su visu Klaipėdos regionu, gyvena trigubai daugiau žmonių – virš milijono. O kita priežastis, kad Lietuva, kaip ES narė, atliekų sistemos sukūrimui iš Bendrijos gavo ženklią finansinę paramą. Ukraina, deja, kol kas tokių galimybių neturi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pranas Pričkus

Pranas Pričkus portretas
Ar nepamiršo mūsų ilgapirščiai pamokyti, kaip šiukšles gamina kvadratai, sodo nameliai. Tai sukurta mafijinė nusikalstama klestinti gauja. Mokina išgamos dar kitus.

K

K portretas
Odesos vagys pamokino musu vagis kaip dar geriau vogt kad niekas nepagautu:)))

kacepuri

kacepuri portretas
Vasara tegu atvaziuoja, sudo pauostyt.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių