Quantcast

Klaipėdoje sutikti iš misijos Malyje grįžę Lietuvos kariai

  • Teksto dydis:

Gegužės 7 d. Klaipėdos piliavietės aikštėje  sutikti Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės kariai, dalyvavę Jungtinių Tautų (JT) vadovaujamoje operacijoje Malyje (MINUSMA). Krašto apsaugos sistemos medaliai „Už tarptautines operacijas“ buvo įteikti 30-čiai karių, šešis mėnesius Vokietijos kontingento sudėtyje sėkmingai užtikrinusių karinės bazės teritorijos Malio rytinėje dalyje esančioje Gao provincijoje, apsaugą.

Tai – ketvirtoji Pajėgų apsaugos vieneto pamaina, kurią misijos rajone balandį pakeitė KASP  Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės kariai.

„Ypatingai svarbu tai, kad mūsų kariai savanoriai rengiasi šiai operacijai ir dalyvauja mokymuose ne tik Lietuvoje, bet ir Vokietijoje. Realių operacijos užduočių vykdymas kartu su Vokietijos kariais tarptautinės operacijos rajone – vienas geriausių mūsų karių profesionalumo įrodymų. Didžiuojuosi Jumis!“, – dėkodamas grįžusiems kariams sakė KASP vadas plk. Dainius Pašvenskas.

Sutikimo ceremonijoje taip pat dalyvavo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono vadas plk. ltn. Arnoldas Vasiliauskas, KASP rinktinių vadai, Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas,  karių artimieji, kt. svečiai.

Lietuvos kariai operacijoje MINUSMA koviniuose veiksmuose nedalyvauja. Jie atsakingi už pajėgų apsaugos užtikrinimą karinės bazės teritorijoje. Lietuva, be Pajėgų apsaugos vieneto ir Nacionalinio paramos elemento karių, JT vadovaujamai operacijai taip pat skiria 5 Lietuvos karius, kurie tarnauja operacijos vadavietėse Bamake ir Timbuktu.

Lietuva dalyvaudama operacijoje MINUSMA tuo pačiu aktyviai prisideda prie Jungtinių Tautų siekio didinti tarptautinėse operacijose tarnaujančių moterų skaičių įgyvendinimo. Didesnis moterų įsitraukimas į tarptautinių operacijų vykdymą padėtų didinti tarptautinių operacijų efektyvumą, ypač atliekant užduotis, tokias kaip civilių ir karių bendradarbiavimas su vietine bendruomene, geresnis situacijos supratimas konfliktų regionuose, labiausiai pažeidžiamos visuomenės dalies – moterų ir vaikų didesnis įsitraukimas į saugumo sektoriaus reformų įgyvendinimą, policijos ir vietinių saugumo pajėgų stiprinimas ir pan. Tai sudarytų geresnes galimybes pokonfliktiniam taikos proceso įgyvendinimui.

Vienas iš JT siekių, kad  nuo 2017 m. gruodžio mėn. JT misijų štabuose tarnautų nemažiau kaip 15 proc. moterų.  Lietuva nuo 2017 m. rudens užtikrina, kad 20 proc. JT operacijų štabuose tarnaujančio LK personalo dalį  sudaro moterys – iš 5 štabo karininkų pozicijų 1 yra pildoma CIMIC karininkės.

JT taip pat siekia, kad 2019 m. JT kontingentuose būtų 5,25 proc. moterų. Lietuva aktyviai prisideda ir prie šios siekio įgyvendinimo. Palyginimui, 2016 m. tarptautinėse operacijose nedalyvavo nei viena moteris, tačiau šis skaičius nuosekliai didėja – pernai jis buvo 3,6 proc. Lietuva iki pernai metų pabaigos į pajėgų apsaugos vienetą, kurį sudaro 34 kariai, skyrė 3 moteris (8,8 proc.), o nuo 2019 m. balandžio skiriame 2 moteris užtikrindami apie 5,9 proc.

Jungtinės Tautos operaciją MINUSMA (angl. Multinational Intergrated Stabilization Mission, MINUSMA) Malyje vykdo nuo 2013 m. MINUSMA siekia stabilizuoti padėtį šalyje, remti pereinamojo laikotarpio veiksmų plano įgyvendinimą, apsaugoti civilius gyventojus, propaguoti ir ginti žmogaus teises, rengti humanitarinės pagalbos teikimą, kultūros paveldo išsaugojimą ir padėti užtikrinti teisingumą nacionaliniu ir tarptautinių lygmenimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fff

fff portretas
Ak tai dabar vadinasi misija? MANO laikais tai buvo banditizmas.

R

R portretas
Kai kuriems komentatoriams tik zali zmogeliukai Kryme, Donecke, Luhanske nezaidzia karo. Ten osvoboditeliai?

l o p a

l o p a  portretas
dideli vaikai zaidzia kara. juokingi visi atrodo.kaiimo japai...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių