Quantcast

Klaipėdoje – „signatarų“ pasirodymas

Ką pasakytų Jonas Basanavičius ir kiti Lietuvos Nepriklausomybės Aktą pasirašę signatarai, pamatę dabartinę Lietuvą? Į šį klausimą pamėgino atsakyti projekto „Signatarai eina fotografuotis“ aktoriai. Uostamiesčio gatves savaitgalį jie pavertė Vasario 16-ajai skirto spektaklio scena.

Atsakingas vaidmuo

„Galbūt sušuktų: šaunu, Lietuva, pirmyn, Lietuva, mes pradėjome, o jūs tęsiate!“ – neslėpdamas jaudulio svarstė aktorius Gintautas Strockis.

Jau ketvirtus metus gatvės pasirodymo „Signatarai eina fotografuotis“ pagrindinį vaidmenį atliekantis aktorius sako tik atstovaujantis J.Basanavičiui.

„Negaliu jo suvaidinti. Mano kūnas gal ir panašus į J.Basanavičiaus, bet visa kita – tikrai ne“, – šyptelėjo G.Strockis.

Ruošdamasis vienam svarbiausių savo vaidmenų, aktorius skaitė daug literatūros, domėjosi, koks buvo J.Basanavičiaus charakteris.

Ne pirmą kartą Klaipėdoje gatvės pasirodymus kuriantis režisierius tikino, kad uostamiesčio publika – išskirtinė.

„Rašytinių šaltinių, kaip jis judėjo, nėra. Tik menki filmuoti kadrai. Ir tie pagreitinti. Bet koks jis buvo pats – nieko neišliko“, – aiškino aktorius.

J.Basanavičius veikiausiai nedaugžodžiavo, tad jį įkūnijančiam G.Strockiui tenka susitelkti į judesius ir formas.

„Kai kuriuos momentus išgyvenu iki ašarų. Atiduodu visą save“, – prisipažino aktorius.

Pandemija nesustabdė

Nelengvą atsakomybės naštą juto ir kitiems signatarams atstovavę aktoriai. Tris dienas trukusiose repeticijose buvo ir medituojama, ir kalbama apie nepriklausomybę.

„Labai gera patirtis. Prisidėti prie signatarų – geras jausmas“, – džiaugėsi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto Teatro meno katedros studentas Aurimas Bareikis. Jis atviravo, kad tokia proga pasitaiko ne kasdien. Ypač tęsiantis pandemijai.

Žvejų rūmai kartu su „Senųjų menų studija“ spektakliui ruošėsi kruopščiai laikydamiesi visų atsargumo priemonių. Prieš repeticijas pirmiausia buvo atliekami COVID-19 testai.

Gatvės pasirodymą režisavęs argentiniečių kilmės ispanas Adrianas Schvarzsteinas pats persirgo lengva koronaviruso forma dar pernai. Todėl atvykti į Klaipėdą galėjo net ir tęsiantis karantinui, nors kelionė nebuvo lengva.

„Nebeliko pigių skrydžių į Lietuvą“, – juokėsi A.Schvarzsteinas.

„Dabar visi patiria labai daug nežinomybės. Dėl apribotų kontaktų teatrui – labai sudėtinga. Bet Klaipėdoje gavome puikią progą parodyti, kad viskas įmanoma. Žmonėms neužtenka nueiti į parduotuvę, kad patenkintų bendravimo poreikį“, – tvirtino režisierius.

Jo teigimu, pandemija negali tapti priežastis  atimti iš žmonių kultūrą.

„Mūsų miestai – gražūs, juose daugybė gatvių, atvirų erdvių. Mes galime išlaikyti atstumą. Stebėti iš balkono, nesvarbu koks oras“, – tvirtino A.Schvarzsteinas.

Negailėjo komplimentų

Ne pirmą kartą Klaipėdoje gatvės pasirodymus kuriantis režisierius tikino, kad uostamiesčio publika – išskirtinė.

„Smalsumas ir atvirumas – šio miesto dalis. Kiekvieną kartą organizuodamas pasirodymą stebėjausi – ką jūs čia veikiate? Eikite namo! Oras prastas! Ne ne, mes privalome pamatyti pasirodymą bet kokia kaina – atsakydavo jie. Klaipėdiečių energija yra milžiniška. Vaidindamas suprakaituoju, mane kiaurai permerkia lietus ar sniegas, bet vis tiek čia būnu laimingas“, – atviravo A.Schvarzsteinas.

Režisierių žavi lietuvių smalsumas ir atvirumas gatvės teatrui.

„Žinau, ką sakote užsieniečiams. Kad esate drovūs, kuklūs, nebendraujantys ir taip toliau. Bet tai ne tiesa. Jums tiesiog reikia priežasties atsiverti. Ir tai gali būti teatras. Ypač – gatvės teatras“, – tikino A.Schvarzsteinas.

Dėl pandemijos spektaklio nematę klaipėdiečiai jį galės pasižiūrėti Žvejų rūmų „YouTube“ ir „Facebook“ paskyrose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Aktoriui "tenka susitelkti į judesius ir formas". Kas per kliedesys? Į kokias formas susitelkti, į Basanavičiaus? Apie ką reginys? Idėjos arba nebuvo, arba nepavyko ištransliuoti. Signatarai pirmą kartą pamato sniegą? Dieve dieve.

Rima

Rima portretas
Iš tikro akcija, kuri nieko neverta.Žvejų rūmų vadybininkų- pensinikų būrelis parodė, kaip lengvai yra įsisavinamos lėšos imituojant renginį.Jiems patiems negėda? Kultūros skyrius apgailėtinas su niekam tikusia vedėja ,tik toleruoja šitą visą neveiksnumą.

T

T portretas
Jažkoks senatvinis marazmas, sau pasidarkė jaunimas net nesuprato. Idėjos nulis.
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių