Quantcast

Klaipėdoje – pirmoji daiktų mainų stotelė

  • Teksto dydis:

Uostamiestyje atsidarė pirmasis stacionarus dalinimosi daiktais punktas – mainų stotelė "Imk", kurią įkūrė Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC). Jau nuo pat pirmosios stotelės atidarymo dienos į ją skubėjo daugybė žmonių, norinčių atiduoti arba pasiimti daiktus.

Idėja gimė per karantiną

Naujoji daiktų mainų stotelė įsikūrė Tilžės turgavietėje, administracijos pastato pirmame aukšte. Įėjimas – nuo Tilžės g. pusės.

Stotelė dirba trečiadieniais ir šeštadieniais nuo 9 iki 16 val.

Daiktų keitimasis Klaipėdoje prasidėjo 2017-aisiais, tačiau tuomet tai nesulaukė itin didelio populiarumo.

Į KRATC didžiųjų atliekų aikšteles atvežti tinkami naudoti daiktai būdavo sandėliuojami konteineriuose, kuriuos buvo galima rasti tiesiog aikštelėje, po atviru dangumi.

Tačiau ne visi lankytojai žinojo apie tokią galimybę. Tad daugelis daiktų taip ir likdavo nepanaudoti.

Pasak KRATC projektų vadovo komunikacijai Arūno Liubinavičiaus, idėja įkurti stacionarų punktą sustiprėjo per karantiną.

"Idėja ruseno ir karantino metu. Žmonės daiktus vežė, o tie, kurie žinodavo, kad galima pasiimti iš aikštelių, atvykdavo. Praėjusią vasarą buvo pastatytas paviljonas Tilžės aikštelėje ir prasidėjo atvežtų daiktų remontavimas, minimalus restauravimas, patvarkymas. Šiemet buvo ieškoma vietos, kur būtų galima įkurdinti, kad žmonėms būtų patogu ateiti ir pasiimti daiktus. Iš tikrųjų tos aikštelės atrodė gana varganai, tie daiktai, sudėti konteineryje, nei gerai matėsi, nei ten galėdavai ką pasirinkti, o žmonės net ir nežinojo, kad tokie dalykai vyksta", – teigė A.Liubinavičius.

Susidomėjimas – išaugęs

Pradėjus veikti stotelei "Imk", žmonių susidomėjimas daiktų mainais gerokai išaugo. Net ir per ne darbo dieną į šią stotelę ėjo ne tik klaipėdiečių, bet ir ukrainiečių šeimos.

"Penktadienis – ne darbo diena, bet žmonės ėjo. Buvo ne penki ar dešimt, o daugiau. Išgirdo, kad yra tokia vieta ir kad galima ateiti ir pasiimti daiktų. Ir mes, be abejo, labai laukiame, kad ne tik ateitų pasiimti daiktų, bet ir atneštų", – kalbėjo A.Liubinavičius.

Daiktams – naujas gyvenimas

Į mainų stotelę galima atvežti įvairių daiktų – nuo nereikalingų baldų iki knygų.

Norintieji pasiimti daiktus turi juos rezervuoti iš anksto interneto svetainėje mano.kratc.lt/exchange.

KRATC direktoriaus pavaduotojos Ramunės Šličienės teigimu, toks atliekų panaudojimas – aukštesnis tvarkymo lygis.

"Visi tinkami naudoti daiktai yra laukiami. Mainų punkte daugiausia galima rasti baldų, vaikiškų daiktų, knygų, žaidimų, vežimėlių, lentynėlių, bet laukiame visų daiktų, kurie vieniems žmonėms nereikalingi, bet galbūt jie atras vietą kitų žmonių namuose. Tai yra aukštesnis atliekų tvarkymo lygis, tai – aukštesnis prioritetas, atliekų prevencija. Mes jau išeiname iš atliekų tvarkymo lygio ir pereiname į aukštesnį", – sakė R.Šličienė.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Dirba dvi dienas

Turgaus dienos – trečiadieniais ir šeštadieniais, tačiau, esant didesniam poreikiui, bus svarstoma ir apie kitas dienas bei ilgesnį stotelės darbo laiką.

Atvežti daiktus galima bet kurią dieną. Į Tilžės 66A aikštelę daiktus galima atgabenti kasdien, net ir sekmadieniais.

R.Šličienė pabrėžė, kad daiktų keitimosi iniciatyva labai populiari visoje Europoje.

"Populiarumo priežastis yra labai paprasta. Pasaulyje žmonių smarkiai daugėja, o gamtos išteklių mažėja, planetos tarša – didėja. Būtent keitimasis daiktais, daikto naudojimo pailginimas yra prasmingas mūsų gamtai. Jau ir taip nieko į sąvartyną nebevežame, o jeigu dar galėtume daiktus atnaujinti, dar kartelį panaudoti, būtų mažesnė tarša, švaresnis oras, švaresnė gamta ir švaresnė planeta", – svarstė A.Liubinavičius.

Daugiau stotelių – ateityje

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pasidžiaugė šios stotelės atsiradimu. Jo nuomone, tai modernus požiūris į daiktų keitimąsi.

"Nekyla net menkiausios abejonės, kad tai bus populiaru, svarbu ir reikalinga. Kaip ir minėta, tai buvo labai atsakingas ir šiuolaikiškas požiūris į daiktų panaudojimą maksimaliais terminais. Lankantis šiame jaukiame kambaryje matyti, kad tie daiktai, kurie kažkam nereikalingi, po tam tikro restauravimo dar ilgai tarnaus žmonėms, kuriems jų reikia. Čia ne vien tik Ukrainos pabėgėlių kontekste, bet ir Klaipėdos regiono kontekste. Tai yra tikrai puiki galimybė rasti sau reikiamą daiktą gana geros būklės ir suteikti jam antrą galimybę gyvenimui", – sakė meras.

KRATC direktorė Roma Budrienė užsiminė, kad apie tokių stotelių įrengimą bus svarstoma ateityje.

"Kalbant apie tvarumą ir apie antrinį panaudojimą, noriu priminti, kad mūsų įmonė dalyvauja tarptautiniame projekte "2 Life", o tai ir reiškia pakartotinį panaudojimą. Mums teko lankytis kitose šalyse, kuriose tai labai populiaru. Visos europinės šalys to siekia ir labai daug daro. Mes iš jų taip pat perėmėme kai kurias iniciatyvas. Mūsų nuomone, ši vieta buvo pati populiariausia ir tinkamiausia iš apžiūrėtų. Bet tai nereiškia, kad ji yra pirma ir paskutinė. Žiūrėsime, kaip seksis naudotis, galbūt ieškosime ir kitų vietų pietiniuose rajonuose", – tikino R.Budrienė.

Daugiau dovanojamų daiktų galima rasti didžiųjų atliekų surinkimo aikštelėse, esančiose Šiaurės pr. 30, Tilžės g. 66A ir Plieno g. 13.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klpd.

Klpd. portretas
Susmulkėjo mūsų meras, susmulkėjo..Tokiais renginiais užsiima:D) Linkiu ,,pastambėti" ir bent jau į chorų festivalį pavaikščiot

iš nuotraukos supratau, kad šitas trūbadūras ir valkata

iš nuotraukos supratau, kad šitas trūbadūras ir valkata  portretas
išvytas iš namų, patarimas paprastas kur tokie čmošnikai valkiojasi reiškia jus apvogs

Puikus sumanymas

Puikus sumanymas portretas
Tik ar vėl nenustumti į šalį neturintieji prieigos prie interneto? Apguls viešosios prieigos internetą ir sakys, kad pastatė visus mokinius prie exchange, todėl jie nebesimokys nei nuotoliu nei kaip kitaip ir tik bus turginiai čeindžeriai. Yra dar ką apgalvoti. Kodėl nenorite aukcionų organizuoti?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių