Quantcast

Klaipėdoje – pažintis su latvių literatūra

  • Teksto dydis:

Rugsėjo pabaigoje, minint Baltų vienybės dieną, Klaipėdos Baltijos gimnazijoje surengta "Baltų literatūros savaitė", kurios metu siekiama skatinti Lietuvos ir Latvijos mokinių pažintį su kaimyninėmis šalimis, jų kalba, literatūra, kultūra.

Į projektą "Baltų literatūros savaitė" įsitraukė Klaipėdos Baltijos gimnazijos biblioteka su pirmųjų gimnazijos klasių mokiniais.

Bibliotekininkė Lina Lakickienė atliko didelį darbą – ne tik pristatė bibliotekoje esančias latvių autorių knygas, pravedė pamokas, bet ir suorganizavo viktoriną "Pažintis su kaimynais latviais".

Per viktoriną gimnazistai susipažino su svarbiais Latvijos valstybiniais simboliais, legendomis, įdomiais geografijos ypatumais ir linksmais faktais.

Mokinius ypač sudomino pamokos apie latvių literatūrą, kuriose jie turėjo progą skaityti latvių rašytojų kūrinių ištraukas, bandė atspėti cituojamų kūrinių pavadinimus, išaiškinti perkeltinę knygų pavadinimų prasmę, net šiek tiek versti iš latvių kalbos į lietuvių.

Baltijos gimnazijos bibliotekoje yra ne tik klasikinės latvių literatūros kūrinių (A.Pumpuro "Lačplėsis", V.Lacio "Žvejo sūnus", R.Ezeros "Laukinė obelis"), bet ir neseniai išleistų šiuolaikinių latvių autorių knygų (N.Ikstenos "Motinos pienas", Z.Zustos ir D.Zandės "Tarakonai mano galvoje").

Visoje Klaipėdos apskrityje nuo seno gyveno daug latvių kilmės žmonių, taip pat savita kuršininkų etninė grupė, kurių protėviai atsinešė savo kalbą iš Latvijos Kuršo.

Oficiali statistika rodo, kad šiandien latvių tautybės gyventojų Klaipėdos krašte mažėja, tačiau viešumoje dar galime išgirsti šnekant latviškai, ypač Palangos apylinkėse.

Pajūrio gyventojai gal jau nesistebi savaitgaliais prekybos vietose girdėdami gražią ir net šiek tiek suprantamą kalbą, kuria šnekasi iš Latvijos atvykę apsipirkti žmonės. Todėl ne tik mokiniams, bet ir visiems būtų naudinga pramokti latviškai ir kūrybingai tai pritaikyti įvairiose veiklose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Simas

Simas portretas
Reiketu jungtis Baltijoms salims i viena valstybe.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių