Quantcast

Klaipėdoje pabrango savivaldybės būstų nuoma

Klaipėdoje pakilo savivaldybei priklausančių būstų nuoma. Tai buvo padaryta remiantis dar užpraėjusių metų Vyriausybės nutarimais. Tiesa, klaipėdiečiams atgaline data didesnės nuomos mokėti nereikės.

Sąskaita išaugo trečdaliu

Žardupės gatvės 4 name savivaldybės butą nuomojanti klaipėdietė pasipiktino, kai kovą už būsto nuomą gavo 50 eurų didesnę nei ankstesnį mėnesį sąskaitą.

Moteris teigė nesuprantanti, kodėl keliamas mokestis būstui, kurio nusidėvėjimas oficialiai siekia 80 proc.

Savivaldybės butus ir socialinius būstus administruojančios biudžetinės įstaigos „Klaipėdos butai“ vadovas Paulius Lengvinas patvirtino, kad tai – jokia savivalė. Anot jo, pastarąjį mėnesį keitėsi savivaldybei priklausančių butų ir socialinių būstų nuomos kainos.

Pradėjus taikyti Vyriausybės nutarimą, savivaldybės būstų nuomos kaina galėjo išaugti nuo 65 iki 80 proc.

Nuomos mokestis yra apskaičiuojamas pagal Registrų centro išrašus, tad esą nėra vietos jokioms interpretacijoms.

Atgaline data nereikalaus

Nuomos kaina priklauso nuo būsto susidėvėjimo, nuo statybos metų, nuo to, kuriame aukšte yra butas.

„Tai labai individualus dalykas, yra tokių nuomininkų, kuriems kainos visai nepakilo ar net sumažėjo, nes keitėsi nuomojamo būsto nusidėvėjimo koeficientas. O nuomos kainos pakilo dėl to, kad 2019 m. buvo patvirtintas Vyriausybės nutarimas ir pernai gruodžio 23 d. priimtas Klaipėdos miesto tarybos sprendimas, jog būstų nuomos kainos būtų perskaičiuotos pagal naują metodiką“, – paaiškino P.Lengvinas.

Klaipėda esą išskirtinė tuo, kad nuomos kainos neperskaičiuotos 2020 m., kaip turėjo būti. Didesni nuomos mokesčiai, kurie nebus skaičiuojami atgaline data, klaipėdiečius pasiekė tik šį mėnesį.

Klaipėdoje savivaldybė nuomoja apie 1,5 tūkst. butų, iš jų apie trečdalis – socialiniai būstai.

„Savivaldybės būstams taikomas tam tikras rinkos nuomos koeficientas. Pavyzdžiui, Taikos prospekto penkiaaukščio trečiame aukšte esančio 77 kv. m trijų kambarių savivaldybės buto nuoma mėnesiui yra apie 280 eurų. Už tokią kainą iš privataus asmens išsinuomoti analogišką būstą praktiškai neįmanoma. Socialinio būsto nuoma būtų pustrečio karto mažesnė“, – vardijo P.Lengvinas.

Mokesčių surinks daugiau

Paprastai nuomininkai nuomą moka drausmingai, nesurenkama tik apie 6 proc. nuompinigių.

„Norint iškeldinti nemokius nuomininkus, taikomos teisinės priemonės, bet pirmiausia žmogui išsiunčiami trys įspėjimai. Skiriamas trijų mėnesių laikotarpis skolai padengti. Jei į tai nereaguojama, imamasi teisinių veiksmų dėl nuomininko iškeldinimo ir skolos priteisimo. Tiesa, tai užtrunka gana ilgai, ypač jei tai yra šeimos su vaikais. Bet tokius veiksmus taikome tik labai piktybiniams skolininkams“, – sakė P.Lengvinas.

Pasitaikė pavienių atvejų, kai prasiskolinusius nuomininkus iš savivaldybės būstų teko iškeldinti.

Per 2020 m. už savivaldybės būstų nuomą buvo surinkta apie 900 tūkst. eurų. Pakėlus nuomos kainas, ši suma turėtų siekti apie 1,4 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Justas

Justas portretas
Kaune isvis absurdas avariniai savivaldybes bustai i kuriuos savivaldybe atsisako bet kokiu investiciju pigisu parduoti atsisako o nuomos kaina pakele daugisu nei dvigubai

Remis

Remis portretas
Pasityčiojimas iš žmonių. Šitie parazitiniai valdžiažmogiai paskutinę skūrą nuraus, dar ypač tokiu sunkiu metu... Genocidas, ne kitaip. Ką daryti, jei teks 1/3 atlyginimo vien už nuomą atiduot, o kur dar kiti mokesčiai? Ir kaip tą butą išsipirkti, jei valstybiniai butai tapo komerciniais, parduodami ir nuomojami už rinkos kainą? Absurdas, net ir versle pastoviems klientams daromos didelės nuolaidos, bet šitie valdžiažmogiai jau visai išnaglėjo! Beje, skųstis turbūt reik ne čia, o naujiems seimo nariams, galbūt net ir prezidentui, nes šį debilizmą su rinkos kaina pasirašė dar Grybauskaitė.

Remis

Remis portretas
Toks vaizdas kad tik Klaipėdoj pabrango. Kodėl apie Kauną neparašot, kokiu pagrindu nuoma pabrango daugiau nei 2 kartus?!
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių