Quantcast

Klaipėdoje gerti vandenį iš čiaupo – saugu

Uostamiesčio gyventojai ketvirtadienio popietę ragavo vandenį iš čiaupo. Nuotaikingos akcijos metu klaipėdiečiai ne tik tikrinosi iš namų atsineštą vandenį, ragavo jį iš skirtingų miesto vandenviečių, bet ir bendravo su specialistais, kurie jiems atsakė į svarbiausius klausimus apie Klaipėdos vandenį bei jo naudą sveikatai.

Uostamiesčio gyventojai ketvirtadienio popietę ragavo vandenį iš čiaupo. Nuotaikingos akcijos metu klaipėdiečiai ne tik tikrinosi iš namų atsineštą vandenį, ragavo jį iš skirtingų miesto vandenviečių, bet ir bendravo su specialistais, kurie jiems atsakė į svarbiausius klausimus apie Klaipėdos vandenį bei jo naudą sveikatai.

Susidomėjo ir vaikai

Nuo pat ketvirtadienio pietų uostamiesčio „Akropolyje“ galima paragauti vandens iš čiaupo bei palyginti vandens skonį iš skirtingų Klaipėdos vandenviečių.

Aplinkos ministerijos inicijuota akcija „Geriamasis vanduo iš čiaupo nemokamai“ patraukė ne tik suaugusiųjų, bet ir moksleivių dėmesį. Nuo pat akcijos pradžios ištisos klasės Klaipėdos moksleivių plūdo į akcijos vietą.

„Vaikai nevengia užduoti klausimų, dažniausiai juos domina dalykai, kurie pasitaiko kasdien. Jie klausia, ar galima gerti vandenį iš krano ir ar nuo to nenukentės jų sveikata“, – pasakojo bendrovės „Klaipėdos vandenys“ geriamojo vandens tyrimo laboratorijos vedėja Irena Getautienė.

Gerti iš čiaupo – saugu

Pašnekovės teigimu, šiuo metu gerti vandenį iš čiaupo yra visiškai saugu, abiejų vandenviečių vanduo atitinka visus keliamus standartus ir yra geros kokybės, todėl klaipėdiečiai jį skanauti gali nedvejodami.

Akcijos dalyviai turėjo galimybę palyginti pirmosios ir trečiosios uostamiesčio vandenviečių vandens skonius.

„Gyventojai pastebi skirtumų. Dažniausiai pastebi tie, kurie paprastai geria pirmosios vandenvietės vandenį ir vėliau paragauja iš trečiosios“, – dėstė I.Getautienė.

Laboratorijos vedėja paaiškino, jog esminių skirtumų tarp skirtingų vandenviečių vandens – nėra. Skirtumų pastebima tik analizuojant vandens sudėtį: pirmojoje vandenvietėje daugiau fluoro, amonio, o trečiojoje daugiau mangano.

„Tai yra nežymūs skirtumai, tačiau pagal tai, atlikus tyrimus, galima pasakyti, ar vanduo atitinka standartus“, – pridūrė pašnekovė.

Klaipėdietiškas – išskirtinis

Lyginant su kitais miestais, Klaipėdos vanduo išskirtinis tuo, jog pasiekiamas iš 250 metrų gylio, visuose kituose miestuose jis paimamas iš kelis kartus aukščiau.

I.Getautienė pastebėjo, jog būtent dėl šios priežasties Klaipėdai tenka atlikti žymiai daugiau vandens valymo darbų nei kitiems miestams, mat jame aptinkama daugiau įvairių medžiagų nei kitų Lietuvos didmiesčių vandenyje.

Aplinkos ministerijos atstovai jau lankėsi kai kuriuose didžiuosiuose miestuose, kai bus aplankyti visi – planuojama maitinimo paslaugas teikiantiems verslininkams siūlyti savo klientams tiekti nemokamą vandenį iš čiaupo.

Vyresniuosius akcijos dalyvius dažniausiai domino vandens kietumas, saugumas, filtrai. Nors gyventojai specialistus ir užvertė įvairiais klausimais, tačiau tokių, kurie atnešė patikrai vandens iš namų daug nebuvo.

Jauniausius akcijos dalyvius viliojo ne tik galimybė paragauti skirtingų vandenviečių vandens, bet ir sudalyvauti įvairiuose žaidimuose bei akcijose, spręsti kryžiažodžius bei laimėti prizus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atsiprašau

Atsiprašau portretas
Taikos pros.

asea

asea portretas
Faikos prosp. 121name vanduo smirdi dustu.

Liaukitės

Liaukitės portretas
visą laiką triūbyti apie gerą taršos nebuvimą.Ką tik buvo oras ,,normos ribose", nors smirda-nėr kur dėtis, dabar va atėjo vandens eilė..O kodėl neišspausdinate jo cheminės sudėties?Paeiliui pagal vandenvietes.O kodėl UAB ,,Vakarų krova" krauna nuodingus Fortumo pelenus už 400 metrų nuo IIIosios vandenvietės?Ir tai daro kiaurame angare, pilstydami brudą į didmaišius be jokio ženklinimo.Stebina kaip žmonės pasiduoda tokiom viešai skelbiamom kvailystėm.Visi užmiršo kaip kasmet pas mus ateina mr.Roto virusas?Tik pasibaigė agitavimas miesto daugiabučių kiemuose sodinti ,,ekologiškus"daržus, prasidėjo dar viena - ,,Koks nuostabus vanduo".O negarbingiausia tai daryti per vaikus.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių