Quantcast

Ministrė pristatant naujus VSAT laivus: Lietuva diktuoja sienos apsaugos standartą

Lietuva diktuoja sienos apsaugos standartą, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, penktadienį dalyvavusi naujų Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) laivų pristatyme.

„Aš šiandien tikrai galiu pasakyti drąsiai, kad Lietuva diktuoja sienos apsaugos standartą – kokia turi būti išorinės Europos Sąjungos sienos apsauga“, – žurnalistams Smiltynėje sakė ministrė.

Klaipėdoje penktadienį pristatyti trys nauji pasieniečių kateriai ir patrulinis laivas „Gintaras Žagunis“.

Patrulinį laivą „Gintaras Žagunis“ pastatė Estijos bendrovė „Baltic Workboats Shipyard“. Jis kainavo beveik 3,9 mln. eurų, iš kurių didžioji dalis – Europos Sąjungos lėšos.

Puoselėjant istorinę atmintį VSAT laivui suteiktas pirmo po Nepriklausomybės atkūrimo tarnybos metu 1991 metais žuvusio Lietuvos pasieniečio Gintaro Žagunio vardas.

Šio laivo paskirtis – valstybės sienos apsauga teritorinėje jūroje bei Kuršių mariose. Jis taip pat galės būti naudojamas paieškos ir gelbėjimo operacijose Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje.

Daugiau kaip 10 metrų ilgio kateris aprūpintas stebėjimo sistema, jis pritaikytas vykdyti laivų pažeidėjų persekiojimo ir įsilaipinimo į juos operacijas.

Situacija mariose yra tokia pakankamai savotiška dėl seklumų, tačiau jis galės sėkmingai tenai dalyvauti. Būtent mariose turime daugiausiai valstybės sienos pažeidimų.

Pasak VSAT vado Rustamo Liubajevo, pagrindinė laivo funkcija bus valstybės sienos jūroje ir Kuršių mariose apsauga.

Jis taip pat dalyvaus tarptautinėse misijose Viduržemio jūros regione.

„Mūsų pareigūnai gana aktyviai dalyvauja šitose operacijose ir jūrinėse operacijose – ir jūrinėse operacijose, ir sausumos sienos operacijose. Mes ir toliau ketiname dalyvauti ir turėsime naujausią, moderniausią įrangą“, – sakė VSAT vadas.

Pasak R. Liubajevo, naujasis laivas turės galimybę plaukioti Kuršių mariose, kur nustatoma dauguma sienos su Rusija pažeidimų.

„Situacija mariose yra tokia pakankamai savotiška dėl seklumų, tačiau jis galės sėkmingai tenai dalyvauti. Būtent mariose turime daugiausiai valstybės sienos pažeidimų. Aišku, dabar tie pažeidimai gal daugiau netyčiniai, kai ir Lietuvos piliečiai nuplaukia su jachtomis ir kateriais arba kai Rusijos piliečiai netyčia įplaukia į mūsų teritorinę jūrą arba teritoriją mariose. Tas laivas tikrai galės užtikrinti ir stebėjimą, ir reagavimą“, – sakė pareigūnas.

Jo teigimu, toliau bus naudojamas ir šiuo metu pasieniečių turimas laivas, jis užtikrins sienos jūroje apsaugą.

VSAT taip pat įsigijo tris katerius su navigacine įranga. Juose sumontuota ir papildoma saugumo įranga, reikalinga VSAT funkcijoms vykdyti ir atitinkanti kitus specifinius patruliavimo pasienyje reikalavimus.

Pasieniečių vado teigimu, du iš jų bus naudojami sienos apsaugai upėje, vienas – specialiosioms operacijoms.

„Mes turime ilgą sieną su Rusijos Federacija, kuri eina upėmis, tai šie kateriai būtent ir tarnaus prie sienos su Rusijos Federacija, o greitaeigis kateris skirtas mūsų specialiosios paskirties skyriaus pareigūnams, kurie galės reaguodami į pažeidimus greitai nuvykti, sulaikyti pažeidėjus“, – sakė R. Liubajevas.

Pasak jo, kateris turi ir įlaipinimo įrangą, todėl pareigūnai iš jo galės patekti į įtariamų pažeidėjų vandens transporto priemones.

R. Liubajevo teigimu, šiuo metu didelių iššūkių pasienyje nėra, tačiau tarnyba „labai rimtai vertina“ esamą situaciją.

Pasak A. Bilotaitės, pristatytų laivų pirkimai buvo suplanuoti anksčiau, tačiau dėmesio išorinės sienos sustiprinimui planuojama skirti ir dabartiniame ES biudžete, kur pasienio apsaugai ir infrastruktūrai skiriama papildomų 110 mln. eurų.

„Planuojama įsigyti įvairiausius dalykus – nuo dronų iki sraigtasparnių ir kitų priemonių, kurios leis mums užtikrinti valstybės sienos apsaugą aukščiausiame lygmenyje“, – kalbėjo ministrė.

Pasak Vidaus reikalų ministerijos, 2014-2020 metų ES finansavimo laikotarpiu Lietuvai sienų apsaugos projektams buvo skirta beveik 48 milijonai eurų.

Tuo tarpu naujojoje finansinėje perspektyvoje Europos Komisija Lietuvai sienų apsaugos projektams skyrė beveik 93 mln. eurų.

Taip pat Europos Komisija ketina skirti papildomai lėšų VSAT sraigtasparniui įsigyti už maždaug 25 mln. eurų.

Pasak ministrės, nauji įsigijimai „tikrai ženkliai pastiprins ir užtikrins saugumo jausmą, ko mums šiandien labai reikia“.

Lietuvos pasieniečiai saugo 119,65 kilometrų ilgio Baltijos jūros sieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

surimavome-cha cha cha

surimavome-cha cha cha portretas
juzių,romų ir vargų ir visų anonimų nei mes klausom,nei mes ką,jūsų pliurpalams ATIA

Juzis

Juzis portretas
Nejuokinkit, menkių žvejybai per brangus!

Jo jo

Jo jo portretas
Rusas mus apsaugos nuo ru invazijos
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių