Quantcast

Klaipėdoje – architektūriniai daugiabučių modernizacijos sprendimai

  • Teksto dydis:

Po daugiabučio modernizacijos padidėjęs energinis pastato efektyvumas yra laikomas vienu didžiausių ir ryškiausiai jaučiamų modernizacijos privalumų. Tačiau gyventojai atkreipia dėmesį ir į kitą aspektą, kuris renovacijos metu keičiasi negrįžtamai – daugiabučio išvaizdą. Itin svarbu priimti gerai apgalvotus architektūrinius sprendimus, kad skirtos investicijos atsipirktų ir kiekvieną dieną matomas vaizdas būtų malonus akiai.

Daugiabučio modernizacijos metu yra koncentruojamasi į energinio pastato efektyvumo padidinimą, o namo fasado apšiltinimas turi didelę reikšmę energinių sąnaudų sumažinimui.

Pastato sienų apšiltinimas yra svarbus ne tik dėl šilumos nuostolių mažinimo, bet ir dėl geresnės namo estetinės būklės, išaugusios statinio vertės, sumažėjusio išorinio triukšmo lygio, o ir didesnio komforto, jaučiamo ne tik žiemą, bet ir vasarą.

Svarbiausia – tinkamai pasirinkti

Renkantis fasado šiltinimo priemones, galimi du pasirinkimai – ventiliuojamas arba tinkuojamas fasadas. Kiekvienas variantas pasižymi savais privalumais, todėl, renkantis fasado sienų šiltinimo ir apdailos būdą, patartina pasikonsultuoti su specialistais, kurie atkreips dėmesį į svarbiausius pasirinkimą lemiančius veiksnius kiekvienu konkrečiu atveju.

Gerai apgalvotų architektūrinių sprendimų pavyzdžiais galėtų būti Klaipėdoje, Veterinarijos g. 29, esantis penkiaaukštis daugiabutis bei į registruotų kultūros vertybių teritoriją patenkantis Taikos pr. 3 daugiabutis.

Atnaujinant daugiabučius, tiek gyventojams, tiek namo projektuotojams norėjosi išvengti blankaus ir standartinio rezultato, todėl buvo skirtas ypatingas dėmesys spalvinei daugiabučių gamai ir kitiems vizualiems sprendimams.

„Taikos pr. 3 daugiabučiui rinkomės natūralias apdailos medžiagas, kurių spalvos būdingos senamiesčiui – taip norėta išlaikyti centrinės miesto dalies architektūrinį vientisumą ir savitumą. Klaipėdos senamiestis išsiskiria savu stiliumi ir charakteriu, todėl pagrindinė sąlyga modernizuojamam daugiabučiui – derėti prie viso kvartalo architektūrinių sprendimų, turėti savo individualų ženklą senamiesčio kontekste. Džiugu, kad pavyko įgyvendinti šį reikalavimą, o pasirinktas spalviškumas ir baltų simbolikos ornamentas kuria itin estetišką ir žaismingą pastato vaizdą, subtiliai primena stebėtojui istorinę atmintį“, – sakė Klaipėdoje daugiabučius namus administruojančios įmonės direktorė Rasa Rimaitė.

Taikos pr. 3 esančiam daugiabučiui modernizacijai buvo pasirinktas ventiliuojamas fasadas, o Veterinarijos g. 29 – tinkuojamas. Šis daugiabutis taip pat išsiskiria prie miesto viešųjų erdvių derančia spalvų gama – sodri raudona spalva derinama kartu su pasteline rusva ir gelsva spalvomis.

Išskirtinumo kūrimas

Kitas svarbus akcentas – balkonų įstiklinimas, padedantis pasiekti didesnį energinį pastato efektyvumą ir galintis kurti išskirtinį daugiabučio vaizdą. Anot pašnekovės, Veterinarijos g. 29 daugiabučio balkonams buvo skirtas ypatingas dėmesys.

„Šiame daugiabutyje buvo įrengti nauji balkonų įstiklinimai, kadangi pastatas pasižymėjo masyviais kryžiaus formos balkonais, kurie labai keitė pastato vaizdą. Tipinės kartotinės sovietinės architektūros pastatas atrodė sunkus ir masyvus, gyventojai neturėjo kambariuose pakankamai šviesos, tai kėlė diskomfortą ir slegiantį jausmą čia gyvenantiems. Todėl projektuotojai gyventojams pasiūlė šias masyvias balkonų atitvaras demontuoti ir įrengti šiuolaikiškus ir lengvos konstrukcijos harmoningai su pastato visuma derančius balkonus. Reikia pasidžiaugti, kad gyventojai buvo gana lankstūs ir pasiryžo priimti tokį sprendimą“, – pasakojo R.Rimaitė.

Atnaujinant daugiabutį, svarbu turėti pirminę viziją, kuri daugiausia lemia pastato architektūrinius sprendinius, fasado apdailos medžiagų pasirinkimą ir kitus niuansus. Lygiai taip pat svarbu užtikrinti aukštą darbų kokybę, kad galutinis renovacijos rezultatas džiugintų gyventojus bei prisidėtų prie ryškių daugiabučio, kvartalo ir viso miesto vizualinių pokyčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Norim optimizmo

Norim optimizmo portretas
Juodi balkonai mazesne butu verte

Juodi balkonai

Juodi balkonai portretas
Šitas laikraštis? Klaidina skaitytojus

Nieko tokio

Nieko tokio portretas
tas ciklamenas yra kap iš rusyno.Todėl yra lietuviškas ir madingas.;D)
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių