Quantcast

Klaipėdoje apsigyvenę ukrainiečiai noriai mokosi lietuvių kalbos

Klaipėdoje apsigyvenę ukrainiečiai noriai registruojasi į lietuvių kalbos pamokas, vykstančias Klaipėdos savivaldybės Imanuelio Kanto viešojoje bibliotekoje. Šiuo metu užsiregistravusiųjų skaičius viršija 50. Organizuojamos atskiros pamokos vaikams ir suaugusiesiems.

Pasak Klaipėdos savivaldybės I.Kanto viešosios bibliotekos metodininkės rinkodarai ir viešiesiems ryšiams Renatos Rudienės, pamokos vyksta pirmadieniais ir penktadieniais po kelias valandas.

„Šiuo metu užsiregistravo virš 50 ukrainiečių. Kiekvieną dieną registruojasi po du–tris žmones, daugiausia moterys, bet yra ir vyrų. Kol vaikai darželiuose ir mokyklose, jie nori pasimokyti lietuvių kalbos. Dabar turime dvi savanoriaujančias mokytojas – Ireną Petrulionienę ir Jūratę Sučylaitę. Laukiame ir daugiau savanorių, net ir studentų. Jeigu atsirastų daugiau norinčiųjų, darytume ir trečią grupę. Vieną grupę sudaro iki 15 žmonių. Pamokos vyksta du kartus per savaitę – pirmadieniais ir penktadieniais“, – kalbėjo pašnekovė.

R.Rudienės teigimu, jeigu atsirastų daugiau savanorių, pamokos galėtų vykti ir nuotoliniu būdu.

Jie turi labai didelį norą mokytis.

„Atsiranda norinčių mokytis ir nuotoliniu būdu. Bet kol kas šiai dienai mes to neteikiame. Jeigu atsirastų lektorius savanoris, tada pamokas galėtume organizuoti ir nuotoliniu būdu“, – tikino atstovė spaudai.

Ukrainietės moterys neslėpė, kad išmokti lietuviškai labai nori. Tai, pasak jų, keistų ir pačių lietuvių požiūrį į ukrainiečius.

„Jie turi labai didelį norą mokytis. Tas yra labai gerai ir mokytojai tuo labai džiaugiasi. Labai nori tarti pirmąsias frazes ir tai daro visai neblogai. Mokosi raides, pasisveikinimo bei kasdienes frazes. Kai kurios ukrainietės galvoja, kad, jei įsidarbintų, būtų daug paprasčiau susikalbėti. Kad ir parduotuvėje ar kažkur kitur, kai kalbės lietuviškai, ir patys lietuviai žiūrės kitaip“, – sakė R.Rudienė.

Klaipėdos savivaldybės I.Kanto viešosios bibliotekos Kalnupės padalinyje mažiesiems ukrainiečiams taip pat suteikiamos galimybės mokytis lietuviškai. Kalbos pamokas ten veda bibliotekininkė Vilma Sipavičienė, o kūrybinius užsiėmimus – bibliotekininkė Irina Tabak.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojelietuvių kalbaukrainiečiaiKlaipėda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių