Quantcast

Klaipėdiečius baugina agresyvus šuo

Uostamiesčio gyventojus ne juokais gąsdina Tilžės, Rumpiškės ir Baltikalnio gatvėmis klajojantis agresyvus keturkojis. Specialistai neslepia, kad prižiūrėtojų sugautas šuo po kurio laiko vėl gali grįžti pas jo tinkamai neprižiūrinčius šeimininkus.

Baiminasi nelaimės

Klaipėdiečiai pasakoja, kad į laikų veislės šunį panašaus keturkojo nasrus jau buvo patekę ir kitų gyvūnų. Jiems dėl sukandžiojimų prireikė veterinarų pagalbos.

Žmonės šiurpsta – tik laiko klausimas, kada nevaldomas šuo užpuls ir smarkiai sužalos suaugusį žmogų ar vaiką. Klaipėdiečiai norėtų, kad šuo iš jo tinkamai neprižiūrinčių šeimininkų būtų atimamas.

Vakarų Lietuvos gyvūnų globos namų administratorė Gintarė Liutkuvienė patikino, jog apibūdinta šuns laisvė iš tiesų yra keturkojo nepriežiūra. Anot moters, jis kelia grėsmę ne tik pats sau, bet ir aplinkiniams gyvūnams, eismo dalyviams, kitiems žmonėms.

Turi progą susigrąžinti

Tiesa, tai, kad beglobių gyvūnų gaudymu bei jų apgyvendinimu, naujų šeimininkų paieška besirūpinantieji sugaus agresyvų keturkojį, negarantuoja, jog šeimininkai jo neparsigabens atgal.

"Nuvykę į tam tikrą vietą mes galime apsaugoti patį šunį, eismo dalyvius, kitus žmones. Vis dėlto šeimininkas gali atsiimti savo gyvūną, tačiau neturi teisės jo neprižiūrėti", – pabrėžė įstaigos administratorė.

G.Liutkuvienė atskleidė, kad mieste yra net keletas neretai laisvai lakstančių šunų. Įstaigos darbuotojams šie keturkojai jau yra žinomi, sulaukiama pranešimų. Žmonės pastebi po miestą be šeimininkų priežiūros šmirinėjantį haskį, šarpėjų.

"O Karklėje yra toks šuo, kuris vis mėgsta nueiti prie jūros vienas. Mes dėl jo gauname labai daug skambučių, paprašome, kad žmonės apibūdintų, nes jis turi randą ant dešinės kojos. Taip pat raginame, kad gyventojai pažiūrėtų, ar prie antkaklio nėra pakabinto žetono su jo vardu. Šuo nėra piktas", – dėstė įstaigos darbuotoja.

Gali įkąsti

Tačiau pašnekovė sutiko, kad su šunimis mažai susidūrę ar jų neauginantys žmonės negali įvertinti nei keturkojo veislės, nei būdo.

Kiekvienas šuo turi dantis ir tie dantys gali įkąsti.

"Kiekvienas šuo turi dantis ir tie dantys gali įkąsti. Šiuo principu reikėtų vadovautis ir nepulti prie kiekvieno keturkojo jo apkabinti, vesti ar nešti", – pabrėžė administratorė.

Vis dėlto tvirtinama, kad be priežiūros lakstantys keturkojai išduoda ir jų šeimininkų neatsakingumą.

G.Liutkuvienės teigimu, pasitaiko tokių atvejų, kai "pasiganyti" lauke savo keturkojus draugus paleidžia ir daugiabučių namų gyventojai. Spėjama, kad tokie žmonės tiesiog nepasivargina savo augintinių vesti pasivaikščioti. Neretai šie šunys aploja visus, norinčius įeiti į namo laiptinę ar pan.

Ragina pranešti

Įstaigos atstovė skatino žmones, pastebėjusius laisvai lakstantį ar netinkamai prižiūrimą keturkojį,  pranešti apie jį Vakarų Lietuvos gyvūnų globos namų atstovams. Jeigu žinomas gyvūno šeimininkas – ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

Tais atvejais, kai šuo įkanda, užpuola žmogų ar kitą gyvūną, jam taikomas karantino laikotarpis – stebima, ar šuo neserga pasiutlige. Per šį laiką šeimininkai keturkojo susigrąžinti negali.

G.Liutkuvienės teigimu, už netinkamą gyvūno priežiūrą jo šeimininkams gresia įspėjimas, bauda arba augintinio konfiskavimas.

Kaskart atvykę inspektoriai įvertina gyvūno laikymo sąlygas ir, jeigu reikia, skiria laiko tiems trūkumams pašalinti. Tais atvejais, kai šeimininkai nepasitaiso, taikomos nuobaudos arba gyvūnas atimamas.

Pameta dažniau

Pašnekovė pripažįsta, kad pasitaiko visokių situacijų. Kartais šuns šeimininkai trūkumus pašalina, kartais gyvūnus vis dėlto reikia konfiskuoti.

"Pavyzdžiui, Klaipėdoje esančioje Artojo gatvėje susiklostė tokia situacija – šuns būda skendo vandenyje, o pats keturkojis buvo pririštas baloje. Buvo nuspręsta šunį kuo skubiau atgabenti pas mus. Tačiau šeimininkai vėliau pasistengė, nupirko naują, apšildytą būdą. Patikrinus naują laikymo vietą, tarnyba keturkojį grąžino", – pasakojo G.Liutkuvienė.

Įstaigos atstovės vertinimu, Klaipėdoje dažniau nei kituose miestuose žmonės pameta savo augintinius, tačiau yra linkę aktyviai jų ieškoti.

Šunys neretai pasprunka todėl, kad klaipėdiečiai juos dar vedžioja be pavadėlių, nors tai ir draudžia mieste galiojančios taisyklės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Vytautas.Reikia referendumo ir negalima suvarzyti sunpalaikio laisves....Slykstu

Renata

Renata portretas
Konkreciai apibudinamas suo yra absoliuciai neprognozuojamas.o seimininkai sumoka menkas baudas ir tiek.turbut kol neivyks rimta nelaime,niekas nieko nedarys.gaila,bet tokie musu istatymai...

.

. portretas
Uzmigdyt, nes kelia pavoju. O seimininkam gera bauda
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    1
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    8
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    12
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    9
Daugiau straipsnių