Quantcast

Klaipėdiečiams dovanos prietaisus orui valyti

Kai kuriems Vitės kvartalo, esančio arčiausiai bendrovės "Klaipėdos nafta", gyventojams atsirado galimybė gauti orą namuose valančius prietaisus. Daliai žmonių tai sukėlė abejonių ir nepasitikėjimo. Bendruomenės aktyvistai susidūrė su nesuprantamu kai kurių kaimynų pasipriešinimu ir net agresija.

Skyrė pinigų aplinkosaugai

"Klaipėdos nafta" finansuoja projektą "Švarus namų oras Vitės gyventojams". Tam įmonė skyrė 20 880 eurų. Taip siekiama bent maža dalimi prisidėti prie šio mikrorajono aplinkosaugos būklės gerinimo.

"Ši suma nėra didelė visam mikrorajonui, bet tai ir ne nulis. Mums kilo idėja už šiuos pinigus bent daliai gyventojų pagerinti oro kokybę namuose. Todėl nusprendėme įsigyti oro valymo įrenginius, – pakviestiems gyventojams dėstė Prekybos uosto seniūnaitijos seniūnaitė Roberta Bulnytė. – Čia nėra jokių slaptų susitarimų. Įmonė nuolat savo pelno dalį skiria aplinkosaugos projektams, jų prioritetas – mūsų bendruomenė, nes mes esame artimiausi kaimynai. Teikėme paraišką, įmonės atstovams mūsų idėja patiko, todėl pavyko gauti pinigų jai įgyvendinti. Siekiame visiško skaidrumo, todėl norintieji gauti įrenginius turės užpildyti paraiškas."

Kad prietaisai būtų paskirstyti sąžiningai, nustatyti kriterijai, kuriais bendruomenės narių komisija vadovausis skiriant įrenginius.

Pirmumas – vaikams ir senoliams

Pretenduojantieji juos gauti nemokamai turėtų gyventi ne didesniame nei 70 kv. m bute. Nepilnamečiai vaikai ir pensinio amžiaus šeimos nariai suteiks daugiau tikimybės būti atrinktiems. Artima kaimynystė su uosto įmonėmis bus dar vienas kriterijus.

Asociacijos nariams numatoma teikti pirmenybę. Atrankos komisiją sudaro penki asociacijos nariai.

Vien žodinio patikinimo, kad atitinka šiuos reikalavimus, nepakaks. Norintieji gauti orą valantį prietaisą iki gruodžio 17 d. turės pateikti pažymą apie buto plotą ir būste gyvenančių žmonių skaičių.

Kokius įrenginius pirkti, dar svarstoma. Labiausiai tikėtina, kad tai bus nešiojami prietaisai, kurie valys orą nuo kietųjų dalelių – dulkių, žiedadulkių ir lakiųjų organinių junginių, kurie žmogui jaučiami kaip nemalonūs kvapai.

Vienas įrenginys gali kainuoti nuo 300 iki 600 eurų, tad tikėtina, jog orą valančiais įrenginiais pavyks aprūpinti nuo 30 iki 50 būstų.

Kaip ir kiekvieną prietaisą, juos gavusieji turės prižiūrėti, keisti filtrus, o tai gyventojams gali kainuoti kelias dešimtis eurų per kelerius metus.

Dovana kovos nenutrauks

R.Bulnytė jau surengė tris gyventojų susitikimus, kuriuose pristatomas šis projektas, tačiau žmonės į juos renkasi vangiai.

Šie prietaisai nėra sūris pelėkautuose ir nereiškia, kad, gavę įmonės paramą, nebekovosime prieš taršą.

"Tos kelios dešimtys šeimų, kurioms bus padovanoti įrenginiai, nėra daug, nes rajone gyvena keli tūkstančiai žmonių. Tikėkimės, kad kitais metais galėsime padėti dar didesniam būriui kaimynų. Tiesa, esame girdėję pasakymų, kad jei negalima aprūpinti visų, tai nereikia duoti nė vienam. Kiek žmonių, tiek nuomonių. Viena yra tikra ir neabejotina – šie prietaisai nėra sūris pelėkautuose ir nereiškia, kad, gavę įmonės paramą, nebekovosime prieš taršą", – žadėjo gyventojams seniūnaitė.

Antradienį po bendruomenės narių susirinkimo dvi pagyvenusios moterys priėjo prie Vitės bendruomenės asociacijos valdybos pirmininko Ruslano Schneiderat.

"Mes jau savo nugyvenome, jei mums bus skirti tie prietaisai, norėtume, kad juos atiduotumėte mažus vaikus auginančioms šeimoms", – kalbėjo pensininkės.

Tačiau tokio geranoriško požiūrio bendruomenės aktyvistai sulaukia nedažnai. Būta atvejų, kai nė nesupratę, apie ką kalba, žmonės apstumdė vaiką ir jos mamą, kuri kabino ant laiptinės durų į susirinkimą atvykti raginantį skelbimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

F off tuos senus supuvusius Rustikus,Meškinus ir Makaule

F off tuos senus supuvusius Rustikus,Meškinus  ir Makaule portretas
Gal gana Ruslano sprendimu ir nesažiningu jo akiu .Per ji visa Vites bendruomene iširo ,Su draugeliu Tomuku išdraske gražua bendruomene savo smirdančiais uosto darbeliais

Jau juokinga !

Jau juokinga ! portretas
Tai dabar Ruslikas,Suslikas ir Makaule spres kam duot .kam neduot ? Kas jie tokie ?

Julė

Julė portretas
Tiek prie uosto gyventojai ,tiek pietinės rajono gyventojai gyvena kenksmingose sveikatai sąlygose,bet visiems nusispjaut......Negi tie 30-50 vnt prietaisai orui valyt labai daug pakeis?Nei 1 namui neužteks.kažkaip nerimta,tik aišku geriau negu nieko,bet sveikata brangiausia ką turime.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių