Quantcast

Klaipėdiečiai savaitgalį skiepytis nuo koronaviruso neskubėjo

Savaitgalį turėję galimybę be išankstinio užsirašymo pasiskiepyti nuo COVID-19 klaipėdiečiai į vakcinavimo centrą neskubėjo. Tuo metu Visuomenės sveikatos centro specialistai muša pavojaus varpais – užsikrėtimo atvejų Klaipėdoje sparčiai daugėja.

Antplūdžio nesulaukė

Šeštadienį 35-erių ir vyresni klaipėdiečiai galėjo be registravimo atvykti į vakcinavimo centrą Taikos pr. 76 esančioje Klaipėdos miesto poliklinikoje.

Šia galimybe pasinaudojo tik apie 200 miesto gyventojų. Visi jie buvo paskiepyti „Vaxzevria“ vakcina.

Vakcinavimo centro medikės tikino, kad tiek žmonių per mažai, kad reikėtų aukoti išeiginę dieną. Neabejojama, kad klaipėdiečiai būtų plūste užplūdę šį centrą, jeigu būtų naudojama rečiau šalutinį poveikį sukeliančios vakcinos.

Šeštadienį vien šiame centre paskiepyta apie 450 žmonių, nes naudota „Pfizer-BioNTech“ vakcina. Nemaža dalis atvykusiųjų paskiepyti antruoju skiepu.

Kita vertus, šeštadienį atvykę jaunesni žmonės apsisprendė skiepytis „Vaxzevria“ vakcina, nes norėjo išnaudoti išeigines dienas negalavimui iškęsti, kad pirmadienį, jau gerai jausdamiesi, galėtų eiti į darbą.

Norisi kiekvienam sutiktam sakyti – būkit žmonės, neatsipalaiduokite, virusas niekur nepabėgo.

Skaičiai neramina

Visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas savaitės pabaigoje pranešė neraminančią žinią – Klaipėdoje sergamumo koronavirusu rodikliai sparčiai auga.

„Norisi kiekvienam sutiktam sakyti – būkit žmonės, neatsipalaiduokite, virusas niekur nepabėgo. Per savaitę Klaipėdoje nuo 247 susirgimo atvejų 100 tūkst. gyventojų išaugo iki 270 susirgusiųjų. Turime 18 protrūkių, tarp jų ir sveikatos priežiūros, ir ugdymo įstaigose bei kitose įmonėse. Matome negerą tendencija, kad atšilus orams žmonės nebereaguoja į mūsų prašymus dėvėti kaukes, laikytis atstumų, nesiburiuoti, organizuoja renginius. Jaučiasi totalus atsipalaidavimas ir pasekmės jau labai ryškios“, – neramia žinia dalijosi R.Grigaliūnas.

Klaipėdoje virusas vis dar plinta darželiuose: viename jų nustatyti keturi, kitame – trys atvejai, dar keliuose po porą susirgusiųjų. Penkiuose darželiuose apsirgo darbuotojai.

Pasak R.Grigaliūno, vis dar nekokia padėtis Kretingos ligoninėje.

Labiausiai visuomenės sveikatos centro (VSC) darbuotojus neramina faktai, kad virusas plinta kai kuriose įmonėse, kurių darbuotojai vežami į darbą autobusais. Juose žmonės nelinkę laikytis atstumų ir nedengia veidų kaukėmis.

Ragina saugotis

R.Grigaliūnas priminė, kad tik pasiekus apie 80 procentų imuniteto turinčios populiacijos galima tikėtis laisvesnio gyvenimo.

Apie 40 procentų susirgusiųjų nežino, kur užsikrėtė.

Dabar Lietuvoje apie 30-35 procentai užsikrėtusiųjų gali pasakyti, kur pasigavo virusą.

Prieš porą savaičių buvo padidėjęs įvežtinių atvejų iš kitų šalių skaičius. Tiesa, šie atvejai nesudaro didžiosios dalies sergamumo.

Kiekvienos savaitės pabaigoje VSC, savivaldybės, policijos, maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai aptaria, kas per savaitę padaryta ir ko dar reikėtų imtis pandemijai suvaldyti. Antrosios gegužės savaitės pabaigoje tokio pasitarimo dalyviai minėjo, kad kaukių nedėvintys žmonės vis labiau piktinasi ir protestuoja prie gyvenimo suvaržymus.

Specialistų įsitikinimu, net lauko prekyvietėse derėtų dengtis kaukėmis, vengti didesnių susibūrimų.

VSC specialistai dar kartą išsiuntė priminimą į Pramonės ir amatų rūmus į kelias asociacijas, vienijančias daugiau darbuotojų turinčias įmones. Taip siekiama priminti laikytis gerai žinomų rekomendacijų ir pareikalauti, kad susirgusieji koronavirusu nedelsdami informuotų darbdavius, o jie – VSC.

„Vienos įmonės atžvilgiu galbūt net pradėsime administracinę teiseną todėl, kad jie mums neteikia informacijos“, – atviravo R.Grigaliūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

4

4 portretas
Savaitgaliais reikia ilsėtis, o skiepeti žmonės reikia darbe, o jeigu pablogės sveikata dėl skiepo, mokėti pilna darbo užmokestį, kol pasveiks. Orai pagerės ir susirgimų sumažės, bet dėl tų užsikrėtusiujų skaičiaus, tai ką nori ta ir rašo, kad tik eitų skiepetys, pinigai juk sumokėti už vakcina ir liks kalti tie kurie tos skaičius isduoda

Įdomu, kur buvo apie tai pranešta

Įdomu, kur buvo apie tai pranešta portretas
Nes apie galimybę pasiskiepyti (tiksliau - kad tokia buvo) sužinojau tik iš šio straipsnio).

4

4 portretas
Kas per metus neužsikrėtė, turi mažai galimybių užsikrėsti ir kitais metais. O kas užsikrečia, teks skiepytis kasmet
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių