Quantcast

Klaipėdiečiai Jonines šventė botanikos sode

Muzika, laužai, vainikų pynimas – tik dalis pramogų, kurias patyrė trumpiausią metuose naktį pasitikę Klaipėdos universiteto botanikos sode. Jau antrus metus čia surengtoje šventėje netrūko gerų emocijų vos prasidėjus renginiui.

„Labai linksma vasaros šventė. Laužai, vainikų pynimas. Eisim žiūrėti, kur tos pynėjos“, – nekantravo prie rožyno besifotografuojanti Sonata.

Čia buvo įrengtas Jonams, Janinoms ir Jonėms skirtas krėslas.

„Man šita šventė labai patinka. Oras geras. Pati nusipyniau vainiką. Matot, koks išėjo – pirmas mano blynas. Leisiu Dangės upe, gal Joną prišauksiu. Žiūrėsiu, į kurią pusę plauks ir eisiu ten ieškoti“, – juokėsi vainikų pynimo pamoką išbandžiusi Regina.

Botanikos sode netrūko ir kitų pramogų.

„Susitikimų erdvė, kurioje etnologai pasakoja apie tradicinę mediciną, etnologė Gražina Kadžytė apie vardinių tradicijas. Ateities spėjimai, etnopramogos, žolininkai moko darytis žaislus iš žolių“, – vardino renginį organizavusio Klaipėdos etnokultūros centro direktorė Nijolė Sliužinskienė.

A. Liesytės nuotr.

Muzika skambėjo iš trijų botanikos sodo scenų. Sutemus liepsnojo ne tik laužai, bet ir Šilutės menininko Andriaus Sirtauto nendrinės figūros. Beieškantys paparčio žiedo galėjo rasti ir tarp augmenijos pasislėpusių meno kūrinių.

Kai kuriems šis renginys – pirma šventė po karantino.

„Pabūt tarp žmonių, kitus pamatyt, save parodyt, muzikos pasiklausyt. Nors Jonų giminėje ir neturiu, vis tiek savotiška tradicija – vasaros šventė. Nors paparčio žiedo jau nebeieškosim – seniai nuraškytas“, – juokėsi po sodą vaikštinėjusi Izolda.

Būtent pandemijos apribojimai ir nežinomybė, kiek jie truks, lėmė tai, kad Joninės jau antrą kartą švenčiamos botanikos sode.

„Pernai į botanikos sodą nukeliavome vedini pragmatiškų sumetimų. Karantinas buvo gana griežtas ir galėjome leisti labai ribotą žmonių skaičių. Šiemet Jonines pradėjome organizuoti anksti, kai dar buvo įvairių apribojimų, nebuvo aišku, kas ir kiek atsipalaiduos“, – paaiškino etnokultūros centro vadovė.

A. Liesytės nuotr.

Miesto centre esantis Jono kalnelis daliai klaipėdiečių būtų patogiau pasiekiamas, tačiau ant jo šlaitų kontroliuoti dalyvių skaičių būtų sudėtinga.

„Bet yra ir kita priežastis. Tai yra žalumos šventė. Čia žaluma kiekviename žingsnyje. Tas natūralus žaliavimas, žydėjimas labai dera šalia folkloro. Ir universiteto bendruomenė kvietė dar kartą Jonines organizuoti botanikos sode“, – teigė N. Sliužinskienė.

Šventei persikėlus į botanikos sodą, renginys tapo mokamas – patekimas į sodą įmanomas tik su bilietu.

„Mokestis simboliškas – apie 2 eurus, taikomos nuolaidos. Ir pernai mes patys stovėjome prie vartų. Reikėjo ir skaičiuoti žmones, nes buvo tikrai labai griežti ribojimai. Iš tikrųjų neišgirdome nė vieno nepasitenkinimo. Nei sodas išgirdo, nei mes“, – tikino etnokultūros centro direktorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš portretas
Durniu laivas,su dudoriu

skaitytoja

skaitytoja portretas
kokios Joninės be Jono kalnelio

Puiku

Puiku portretas
Nuostabu būti šitame parke, kur tiek daug žalumos. kituose, naujai sutvarkytose kepi saulėje ant betono ir trinkėlių... Šau, kad yra tokios šventės, Tikimės patekti palydint vasarą per Žolinę.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių