Quantcast

Klaipėdiečiai jau graibsto eglutes: Botanikos sodas siūlo nuomotis

Klaipėdos universiteto Botanikos sode – sujudimas. Žmonės pradeda dairytis gyvų mišku kvepiančių medelių ir žada pasinaudoti nuomos galimybe.

Artėjant Kalėdoms gyventojai karštligiškai puola ieškoti eglučių savo namams, o šventėms pasibaigus jos atsiduria gatvėse ar prie konteinerių.

Todėl Klaipėdos universiteto Botanikos sodas jau trečius metus siūlo alternatyvą: nuomotis gyvas eglutes, kurias vėliau būtų galima grąžinti.

Gamtą branginantys žmonės turi galimybę įsigyti gyvą eglutę, užaugintą vazonėlyje, o po švenčių ją atiduodant atgauti pusę sumokėtos sumos.

Trečiadienį tokią eglutę nusižiūrėjo ir šalia Klaipėdos gyvenanti Evelina. Moteris paskubėjo ir dar lapkritį išsirinko namų puošmeną, nes pabijojo praleisti progą.

„Sakė tuoj nebeliks tų eglių, tai reikia išsirinkti“, – šypsojosi pašnekovė.

Klaipėdos universiteto Botanikos sodo direktorė Asta Klimienė pasakojo, kad šiemet nuomoti eglutės pradėjo anksčiau ne savo noru, o pačių žmonių pageidavimu. Gyventojai suskubo rezervuoti medelius dar lapkričio viduryje.

Nuomos taisyklės – labai paprastos, tereikia atvykti į Botanikos sodą, išsirinkti žaliaskarę ir rezervuoti ją arba pasiimti iš karto. Kai kurie eglutes išsiveža likus kelioms dienos iki Kalėdų.

Nuomai siūlomos įvairaus dydžio eglutės. Tarkime, vieno metro medelis kainuoja dvylika eurų, iki pusantro metro – 24 eurus. Po švenčių, iki sausio 15-osios, grąžinus sveiką nepažeistą medelį ir išsaugojus nuomos bilietą atgaunama pusė sumokėtos sumos.

„Dažniausiai pasiliktą eglutę mes nešame į savo medelyną ir, jeigu būklė blogesnė, bandome atgaivinti, reanimuoti, jeigu viskas gerai, medelis laukia kitų metų“, – sakė A.Klimienė.

Tarp lankytojų populiariausios vidutinio dydžio eglutės. Pravartu žinoti, kad eglės šaknys – plačios, todėl kuo aukštesnis medelis, tuo didesnio vazono jam reikia. Tai irgi reikia įvertinti.

Botanikos sodas iš viso turi apie 200 eglučių (dygiųjų, sidabrinių, paprastų, kėnių, pušų). Didžioji dalis jų – jau išnuomotos.

Dendrologė Kristina Baltaragienė pasakojo, kaip prižiūrėti į namus parsivežtą vazonėlyje augančią eglutę, kad ši sulauktų švenčių ir išliktų gyva.

„Pirmiausia rekomenduoju eglutę kuo trumpiau laikyti kambaryje, šildomose patalpose, juk nuo senų senoves eglutę puošdavo Kūčių rytą. Todėl taip ir reikėtų daryti. Kitu atveju, jei yra galimybė, siūlyčiau vazonėlį pastatyti lauke, terasoje, balkone, kad medelis patirtų kuo mažiau streso. Taip pat reguliariai laistyti ir tik vandeniu“, – aiškino K.Baltaragienė.

Vazonėlyje augančią eglutę pakanka laistyti vieną kartą į savaitę.

Prekiauti žaliaskarėmis pradėta ir internetinėje erdvėje – jau pasirodė skelbimai su parduodamais daniškais kėniais. 100–125 cm medelis kainuoja 15 eurų, 150–175 cm – po 22 eurus, 200–225 cm – 40 eurų, 250–300 cm – po 55 eurus.

Prekeivių miesto gatvėse dar teks luktelėti, paprastai verslininkai pasirodo gruodžio pradžioje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O prezervatyvų dar nenuomoja?..

Keistokas sumanymas

Keistokas sumanymas portretas
Kodėl vis veršlenama apie eglutes- pu0šia plaskiką ir džiaugiasi. Eglutes tam ir auginamos, tai zmonių verslas, vienas nukerta, pradžiugina žmones, sodina kitas. Reikia palaikyti prekiautojus, tai jų pragyvenimo šaltinis. Kas neišgali, puošia dirbtines. O nuoma- truputi juokingai atrodo. Prabuvusi šilumoje , ji jau nebetinkama.

Juokas

Juokas portretas
Cia tuoj bus kaip baigesi dakaras,prasidejo dakaras,tai tuoj bus tas pats su kaledom.baigesi kaledos,prasidejo kaledos.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių