Quantcast

Klaipėdiečiai diskutuoja: tinklai prie pat kranto – legalūs?

Klaipėdiečiai, vaikštinėdami pajūriu ties Giruliais, užfiksavo tinklus prie pat jūros kranto. Gyventojams kilo klausimų – ar tikrai galima statyti tinklus vos už poros žingsnių nuo vandens linijos?

Žvejoti galima

Žuvininkystės tarnybos Finansų ir turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Rita Šakinytė tikino, jog prie pat kranto žvejoti draudžiama tik iki rugsėjo 1-osios.

"Žuvininkystės tarnyba, atsakydama į paklausimą dėl elektroninėje erdvėje platinamos vaizdinės medžiagos, informuoja, kad pagal verslinės žvejybos Baltijos jūroje taisykles draudžiama vykdyti verslinę žvejybą iki 45 m atstumu nuo Baltijos jūros kranto linijos matuojant nuo žvejybos įrankį žyminčių gairių nuo birželio 1 d. iki rugsėjo 1 d. Kitais metų laikotarpiais ribojimai nėra taikomi", – paaiškino specialistė.

Tai yra pati blogiausia tvarka, kokia iš viso gali būti.

Pasak Žuvininkystės tarnybos, žvejybos ruože Baltijos jūros priekrantėje ties Giruliais žvejoja kelios verslinės žvejybos įmonės.

"Jos nuolat tikrinamos Žuvininkystės tarnybos žvejybos kontrolės pareigūnų jūroje ir krante. Nuotraukoje pavaizduota verslinės žvejybos įrankių ženklinimo gairė, kuri atitinka nustatytus reikalavimus. Pažymėtina, kad gairė arti kranto taip pat galėjo atsidurti atitrūkus nuo žvejybos įrankių", – vieną versijų kėlė tarnybos specialistai.

Pažeidimų neranda

Klaipėdietis tinklus nufotografavo maždaug prieš savaitę.

"Jeigu nuotrauka yra daryta po rugsėjo 1 d., pažeidimo dėl 45 m atstumo laikymosi nėra. Jeigu nuotrauka daryta iki rugsėjo 1 d. – atstumas būtų aktualus galimam pažeidimo tyrimui pradėti", – pastebėjo Žuvininkystės tarnybos specialistai.

Ši tarnyba ties Giruliais esantį ruožą, kuris yra įvardijamas kaip 19 žvejybos baras, pastarąjį kartą tikrino lapkričio 11 d.

"Patikrinta žvejojusi įmonė, kuri turi teisę žvejoti 19 žvejybos bare. Pažeidimų nenustatyta. Atlikta žuvies mėginio analizė", – į žurnalistų užklausą atsakė tarnybos atstovė.

Įžvelgia žalą gamtai

Lietuvos jūrų muziejaus biologas Remigijus Dailidė pripažįsta, jog tokios tvarkos, kai žvejams leidžiama savo tinklus besti kone prie pat kranto, yra ydingos.

Remigijus Dailidė / Redakcijos archyvo nuotr.

"Tokia tvarka lėmė tai, jog mes šiuo metu savo vandenyse nebeturime sykų. Pagal šiuo metu galiojančias tvarkas žvejys gali tinklą įbesti ir krante. Tai yra pati blogiausia tvarka, kokia iš viso gali būti. Šiuo metu žvejai tinklus gali statyti tarp kranto linijos ir iki 20 metrų gylio ribos. O aš manyčiau, jog tinklai turėtų būti statomi tik nuo tos vietos, kur jūra pasiekia 20 metrų gylį ir tolyn į gilumą", – nuomonę išsakė R. Dailidė.

Sykas, pasak biologo, lašišinė žuvis, kurios jau nebeįmanoma sugauti vidaus vandenyse.

"Šios žuvys į nerštą keliauja rugsėjo–spalio mėnesiais. Tai yra specifinė žuvis, mintanti vėžiagyviais ir ant dugno gyvenančiais gyvūnais, todėl ji juda priekrante. Šios žuvys reaguoja į gėlą vandenį, kurio daugiausia būna priekrantėje. Taigi jos juda priekrante, o ten stovi tinklai. Toks žuvų gaudymas yra gamtos žudymas", – nuomonę išsakė specialistas.

R. Dailidė, analizuodamas klaipėdiečio nufotografuotą vaizdą, pastebėjo, jog šalia vėliavėlės yra ir plūduras.

"Spėju, kad ten gali būti susuktas tinklas. Bet čia tik spėjimas. Dažniausiai vėliavėlė būna viename gale, plūduras – kitame. Taip, funkcionieriai atsakė teisingai, niekas nepažeista, statyti taip tinklus galima. Bet nekalbama, kuo ši tvarka virs ateityje", – pažymėjo Jūrų muziejaus biologas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kostas

Kostas portretas
Pilnas turgus nelegaliu starkiuku ir lydekiuku, porai valandu pries patikrinima zino visas turgus,

Lauris

Lauris  portretas
Mes visi verslines zvejybos darbuotojai jei pakliuna mazi starkiukai ir ziobriai paleidzem ir viskas rusiuojame juroje ir paskui vezam i kranta nera buve is vis kad nepaleistume nei vienos zuvies yra tam ismatavimai kure galima gauditi ir kure paleisti

Lauris

Lauris  portretas
Dar nori visur zvejyba uzdrausti kur is kitu saliu atves supuvuse zuvi o mes visi norime valgyti is musu salies pagauta zuvi ir toks Kestas Klimavicius ir Linas Jonauskas raso verslinei zvejybai ne tegul jie eina nx tokie grybai
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių