Quantcast

Klaipėdai – smirdinčio miesto etiketė

Miesto valdžia, įvairių institucijų vadovai niekaip neranda būdų, kaip apsaugoti gyventojus nuo kankinančio dvoko. Nors nustatyta, kad uostamiesčio pašonėje įsikūrusi įmonė atliekas doroja pažeisdama tvarką, teigiama, jog uždaryti oro smardintojos nėra galimybių.

Suabejojo institucijų darbu

Tarybos nariai, miesto valdžios ir įvairių institucijų atstovai į pasitarimą, kaip išspręsti dvoko, kuriuo skundžiasi pietinės miesto dalies gyventojai, problemą, rinkosi ketvirtadienį.

Šis posėdis surengtas po to, kai Klaipėdos rajone, Dumpiuose įsikūrusioje įmonėje "Branda LT", apsilankė miesto tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos bei Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetų nariai.

Panašių pasitarimų, vizitų į minėtą bendrovę jau buvo ne vienas, tačiau problema niekaip neišsprendžiama.

"Šiandien vėl dūstame nuo smarvės", – tvirtino posėdyje dalyvavę bendruomenės nariai.

Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas tvirtino, kad miesto tarybos nariai jokio atradimo nepadarė.

"Seniai aišku, iš kur tas kvapas sklinda. Klausimas, kaip savivaldybė gali padėti, kad žmonės nebūtų nuodijami tuo dvoku", – tvirtino mero pavaduotojas.

A.Šulcas atkreipė dėmesį, kad apie problemą kalbama maždaug metus. Pasak jo, institucijos turėtų sukontroliuoti šį reiškinį, bet iš esmės nieko nedaro.

Prašė peržiūrėti leidimą

Ir kiti miesto tarybos nariai negailėjo kritikos minėtai įmonei leidimą veiklai davusiems ir jos kontrolę turintiems atlikti aplinkosaugininkams.

Aplinkos apsaugos agentūros Taršos prevencijos ir leidimų departamento Klaipėdos skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Plokštienė aiškino, kad leidimas išduotas, įvertinus bendrovės atliktą poveikio aplinkai vertinimą. Jis buvo derinamas su visomis nustatytomis institucijomis.

"Analizuojant dokumentus, viskas atrodė parengta pagal galiojančius teisės aktus. Pretenzijų iš kitų tarnybų negauta. Kadangi įmonė yra Klaipėdos rajono teritorijoje, su jo savivaldybe viskas ir buvo derinta", – komentavo D.Plokštienė.

Tarybos narys Simonas Gentvilas tvirtino, jog išsiuntė agentūros Vilniaus departamentui prašymą peržiūrėti įmonės "Branda LT" taršos leidimą.

"Įmonė taršą skaičiavo nuo vieno kaupo, o realiai taršos yra visoje teritorijoje. Vadovaujantis europine metodika, tarša yra 29–30 kartų didesnė, nei pati įmonė paskaičiavo", – tvirtino politikas.

Pritrenkė ne tik kvapas

Pasak tarybos nario Valdemaro Anužio, smarvė yra pasekmė.

"Jei atliekos būtų tvarkomos tvarkingai, tokių kvapų nebūtų. Kai prieš kelias dienas lankėmės įmonėje, matėme, kad lietaus nuotekos nuo kaupų laisvai gali tekėti į aplinką. Nemaniau, kad Lietuvoje dar gali vykti tokie dalykai. Ar, jūsų nuomone, atliekos šioje įmonėje tvarkomos tinkamai?" – kontroliuojančios institucijos atstovų klausė politikas.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Alfredas Šepštas pasakojo, kad maždaug per metus minėta bendrovė bausta du kartus.

Pirmą kartą – pernai rugsėjį. Tada jai skirta 579 eurų bauda ir apskaičiuota žala dėl į aplinką patekusio gruntinio vandens, kurio tarša viršijo normas. Šiemet gegužę už nustatytus pažeidimus skirta 900 eurų bauda.

"Po paskutinio patikrinimo vėl bus surašytas protokolas. Byla bus svarstoma spalio 5 d. Veikiausiai įmonei vėl bus skirta bauda", – dėstė pavaduotojas.

Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad pažeidimai su kvapais nelabai siejami. Pasak pavaduotojo, kvapai susidaro pirmosios stadijos metu, o problemos prasideda tolesnėse.

A.Šepštas tvirtino, kad po nuobaudos, skirtos praėjusių metų rugsėjį, įmonė atliko pertvarką. Buvo sudaryta sutartis su įmone "Klaipėdos vanduo" dėl nuotekų nubėgimo.

Posėdžio dalyviai tvirtino, kad visi matė, jog nuotekos gali patekti į aplinką. Jie pabrėžė, kad sutartis yra viena, o realybė – kita.

A.Šepštas tvirtino, kad ir paskutinio patikrinimo metu buvo užfiksuota, jog nuotekos gali nutekėti į aplinką. Įmonė turi informuoti, ką darys, kad taip nenutiktų.

Siūlė uždaryti

Tarybos narė Aldona Staponkienė atkreipė dėmesį, kad įmonė "Branda LT" nevykdo ar negali įvykdyti privalomųjų nurodymų, antrus metus baudžiama administracine tvarka.

"Ar yra kokių nors griežtesnių sankcijų? Ar yra galimybė nutraukti ar sustabdyti įmonės veiklą? Miesto žmonės žudomi tuo kvapu. Klaipėda tapo smirdinčiu miestu. Pasmirdome nuo aplinkos kokybės", – dėstė tarybos narė.

A.Šepštas nurodė, kad kontrolė yra atliekama, o uždaryti įmonę nėra paprasta.

S.Gentvilas atkreipė dėmesį, kad dvi Aplinkos ministerijos įstaigos, kurios gali padėti gyventojams ir yra nepavaldžios savivaldybei, nesugeba susitarti.

"Pirma reikia nustatyti taršos viršijimus, o tada kalbėti, kad jie daro kažką neleistino. Kvapų normos yra kitos. Norint kažką padaryti, kad ir stabdyti veiklą, reikia fiksuoti normų viršijimus. Kvapus matuojame ne mes", – tvirtino A.Šepštas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Uzklaipedabesmarves

Uzklaipedabesmarves portretas
Einam į FB ir ieškom "Už Klaipėdą be smarvės"! Tagas: #uzklaipedabesmarves

yh

yh portretas
nuo kaviansku su meile. kaunas visada nekente klp

piete

piete portretas
Jau ne miestas Klaipeda, bet SMIRDKLAIPEDA!Jei ir kas paklausia, kur gyvenu-adresas SMIRDKLAIPEDA!
VISI KOMENTARAI 48

Galerijos

Daugiau straipsnių