Quantcast

Klaipėda nusprendė kol kas neskelbti ekstremaliosios situacijos dėl taršos Danėje

Penktadienio vidurdienį taršos epicentras buvo Danės atkarpoje nuo įplaukos į Pilies uosto iki Pilies tilto. Ryte gaižus kvapas jautėsi iki pat Biržos tilto. Židinys lokalizuotas boninėmis užtvaromis. Įplauka į Pilies uostą uždaryta.

Uosto akvatorijoje teršalų nesimato, apie tai pranešė uosto tarnybos.

Atrodo, kad apie taršą Danėje pranešta apie vidurnaktį, ją pastebėjo kažkoks klaipėdietis. Kai apie 1 val. nakties meras Vytautas Grubliauskas atvyko prie upės, čia jau buvo aplinkosaugininkai ir kiti specialiųjų tarnybų darbuotojai. Nuo Danės sklido stiprus naftos produktų tvaikas, meras šį kvapą įvardijo kaip primenantį mazutą.

„Dar 7-8 val. ryto buvau tikras, kad teks skelbti ekstremalią situaciją, nes kitaip šio įvykio nesuvaldysime. Kai labiau prašvito, pamatėme visą vaizdą ir įvykio apimtį. Tada buvo nuspręsta, kad ekstremalių situacijų valdymo komisijos posėdžio kviesti nereikia. Ryte buvo susirinkę Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai, aplinkosaugininkai, uosto ir miesto atstovai. Įvertinome visas aplinkybes ir bendradarbiavimo galimybes, nusprendėme ekstremalaus įvykio ir ekstremalios situacijos skelbti nereikia, todėl nekvietėme ir komisijos posėdžio. Jei to prireiktų, jis būtų kviečiamas ir šį vakarą“, – patikino Klaipėdos meras V. Grubliauskas.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Meras įsitikinęs, kad teršalai į Danę su ketvirtadienį vakare mariose pajudėjusiomis ledo lytimis atplaukė iš uosto akvatorijos. Kai apie 1 val. nakties V. Grubliauskas atvyko į įvykio vietą, pats matė nuo marių į Dangės gilumą nešamas užterštas ledo lytis.

Tiesa, aplinkosaugininkai tikino kiek anksčiau naktį prie upės žiočių stebėję, kaip srovė keitėsi kas keliolika minučių: srovė judėjo tai į upę, tai iš jos.

Tikiuosi, kad situaciją pavyks suvaldyti. Didžiulis iššūkis – išsemti ir išvežti užterštus ledus.

Kol kas nėra tyrimų rezultatų, kokia tai yra medžiaga. Iš kur ji atsirado upėje, taip pat dar nežinia.

Didžioji dalis teršalų atplukdyta ledo lyčių ant net ant jų. Tai labai sunkina situacijos valdymą, nėra technikos, kuri galėtų slidžias lytis iškelti iš upės į tam paruoštas talpas.

Ant vandens paviršiaus purškiami chemikalai, surišantys ir neutralizuojantys naftos produktus.

„Kol kas technika, kurią turi gelbėtojai, ne visai atliepia situacijos poreikį. Ieškome konteinerių, kad būtų galima išvežti užterštus ledus. Tikiuosi, kad situaciją pavyks suvaldyti. Didžiulis iššūkis – išsemti ir išvežti užterštus ledus“, – kalbėjo V. Grubliauskas.

Nepretenduodamas būti ekspertu, meras svarstė, kad naftos produktai galėjo ant ledo išvarvėti dar tada, kai buvo labai šalta, kai ledai pajudėjo, galėjo srovės nešami įplaukti į upę. Tikroji įvykių eiga, priežastys ir pasekmės dar bus tiriamos, gali būti, kad gretai atsakymų į šiuos klausimus nepavyks rasti.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Naktį aplinkosaugininkai buvo išplaukę į uosto akvatoriją, žvalgėsi, ar ten nėra panašių teršalų. Uosto krantines aplinkosaugininkai apžiūrinėjo ir dieną.

Būdraujantys aplinkosaugininkai naktį preliminariai nustatė, kad teršalų upėje – gerokai mažiau nei tona, galbūt 200-300 litrų.

Apie 4 val. nakties Aplinkos apsaugos agentūros darbuotojai atvyko iš Šiaulių ir paėmė mėginius, iš jų sieks nustatyti, koks tai taršalas ir kokia jo koncentracija. Tikėtina, kad tyrimo rezultatas bus žinomas dar šventinį savaitgalį.

Incidento likvidavimas gali trukti ir ne vieną parą.

„Tai didžiausia šiais metais tarša naftos produktais Dangėje“, – teigė Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos laikinoji vadovė Laura Dagilienė.

Šiuo metu ieškoma specialios technikos ledo lytims iškelti, iškėlus jas, upėje chemikalais bus skaidomi ir surenkami naftos produktai. Įvykio vietoje dirba 12 ugniagesių gelbėtojų. Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos specialistai atlieka žvalgybą. Už Biržos tilto toliau teršalų neaptikta.

„Incidento likvidavimas gali trukti ir ne vieną parą“, – patikino Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Marius Garbenis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vacys

Vacys portretas
Tai kur garbanoto ministro komanda kad nemato to kas dedasi, jam tik aktualūs taršus auto. Visur rūksta kaminai, Grigeo kaip terše taip ir teršia šito jie nemato arba tamsūs kaip alaus buteliai kurie nieko apie gamtą ni bum bum.

Lauztuvas

Lauztuvas portretas
Upe Dange, taip. Bet ne joks cia ne prusiskasis memelis. Cia Lietuvos Klaipeda, Baltiskos Kursiu zemes.

Anonimas

Anonimas portretas
Padlos lietuviski Prusijos Memelio Krasto OKUPANTAI, Memelyje buvo, yra ir per amzius bus tiktai D A N G E.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių