Quantcast

Klaipėda netiki partijų ašaromis

Klaipėda netiki partijų ašaromis

Kuo skiriasi politinė kairė nuo dešinės Lietuvoje? Visi juk kalba apie tą patį. Konservatoriai neieško kišenėje žodžio keikdami Kremlių. Kairieji stengiasi šią temą apeiti - palieka Lietuvos ir Rusijos santykių problemas užsienio reikalų valdininkams.

Tačiau ryškių skirtumų vis dėlto yra. Kairieji net nebando kištis į visuomenės procesus, kitaip sakant, auklėti tautą, kad būtų mažiau socialinių konfliktų. Kairė mano, kad užtenka po litą kitą didinti socialines pašalpas ir savaime nebeliks skurdo, alkoholizmo, narkomanijos.

Dešinieji pabrėžia, kad jie pasiryžę kištis į bendruomenių gyvenimą. Skatinti jų tobulėjimą. Dešinei negaila pinigų, kad tokie procesai vyktų.

Tačiau dešiniųjų kalbos ir lieka kalbomis - ir tuo jie panašūs į kairiuosius.

Gavę valdžią savivaldybėse ar keletą mandatų opozicijoje, dešinieji nesiima vykdyti visuomenės tobulinimo programų.

Tobulinti visuomenę - nepaprastai sunkus darbas.

Rezultatų tenka laukti ne vieną savivaldybės tarybos kadenciją.

Tai atima daug laiko ir sveikatos.

Čia neišvengiama nesėkmių. Neparengti vadovauti žmonės dažnai supjudo bendruomenę ir suskaldo. Ir įstatymai yra palankūs toms politinėms jėgoms, kurioms bendruomenės reikalingos tik kaip partijos elektoratas.

Yra žymiai lengvesnių ir paprastesnių būdų susirinkti balų rinkimams.

Reikia prieš rinkimus išasfaltuoti vieną kitą judresnę gatvę, pastatyti miegamuosiuose kvartaluose iš biudžeto išlaikomų saugomų mašinų stovėjimo aikštelių.

Bet tokie laikai vieną kartą pasibaigs. Rinkėjai supras, kad miesto valdžia privalo už jų pinigus padaryti pačius reikalingiausius žmonėms darbus ir be jokių „otkatų“. Ir dėl to nebūtina eiti į rinkimus. Miestas turi būti valomas ir puoselėjamas - nesvarbu, ar valdžioje raudoniausieji socialistai ar ultradešiniausieji murzininkai.

Ateina laikas, kai savivaldybėse partijos bus vertinamos už, tai ką jos gali padaryti daugiau nei joms numato Vietos savivaldos įstatymas. Svarbu ne miesto valdžios skundai, kad ji negali to ar ano padaryti, nes trukdo nevykę įstatymai arba nėra poįstatyminių instrukcijų.

Žymiai maloniau išgirsti, kad vietos valdžia įveikė kvailas centrinės valdžios kliūtis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių