Quantcast

Klaipėda – neabejinga ukrainiečiams: meras ragina nepanikuoti

Vasario 24-osios ryto tragiški karo įvykiai Ukrainoje sukrėtė visą Lietuvą. Tarp didžiausių Lietuvos miestų, ištiesti pagalbos ranką ukrainiečiams nusprendė ir Klaipėda. Uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas ragino gyventojus nepanikuoti ir išlikti dėmesingais.

Apžiūrėjo patalpas

Pasak mero, Klaipėda tam tikra prasme jau yra pasiruošusi priimti ukrainiečių šeimas.

Tą paliudijo ir Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė, kuri šiandien susitiko su vicemeru Arūnu Barbšiu dėl Pajūrio kempingo patalpų.

"Vicemeras apžiūrėjo patalpas, ar jos būtų tinkamos ukrainiečiams, jeigu jie atvyktų į Klaipėdą ir reikėtų ieškoti patalpų, kur juos apgyvendinti. Manau, kad visa Lietuva tokias patalpas yra nusimačiusi, Klaipėda taip pat. Vicemeras apžiūrėjo, kiek ir kur yra vietų. Jau matėme, kad Kretinga ieško gyventojų, kas galėtų priimti ukrainiečių šeimas, Vilnius taip pat, o mes važiavome susitikti, kad apžiūrėtume Pajūrio kempingą", – sakė R.Savickienė.

Karas jau vyksta

Nepaisant įtampos, kurią kartu su Ukraina šiuo metu patiria visa Lietuva, uostamiesčio vadovas patarė išlikti šalto proto, nepulti pirkti kruopų ar stovėti prie bankomatų.

Labiausiai ko šiandien nereikėtų tai panikos ir saviveiklos, o ko reikėtų – susitelkimo, šalto proto ir labai didelio dėmesio.

"Karo laukti nebereikia, karas jau vyksta. Natūralu, kad tai keičia situaciją ne tik Ukrainoje, bet ir pasaulyje. Kol kas yra paskelbta nepaprastoji situacija, pradėjome dėlioti tam tikrus veiksmus. Nenorėčiau kalbėti apie skaičius ar įvardinti konkrečių adresų, bet mes jau turime tam tikrą gyvenamąjį fondą skirtingose miesto vietose, skirtingose institucijose. Mes tam ruošiamės ir tam tikra prasme esame pasiruošę. Labiausiai ko šiandien nereikėtų tai panikos ir saviveiklos, o ko reikėtų – susitelkimo, šalto proto ir labai didelio dėmesio. Taip pat nereikėtų pulti pirkti grikių, kruopų, bulvių ar ko nors papildomai, ar pulti prie bankomatų. Turime tikėti valstybe. Nebe Ukraina ir Rusija kare, bet praktiškai visas pasaulis yra įtrauktas į karo sūkurį", – teigė V.Grubliauskas.

Vytautas Grubliauskas. V. Liaudanskio nuotr.

Kvietė telktis gyventojus

Meras kalbėjo, kad į situaciją reikia žiūrėti kompleksiškai. Dėl karo tėvynę palikusiems žmonėms reikalingas ne tik apgyvendinimas, bet ir visapusiška pagalba – medicininė priežiūra, maitinimas, socialinė integracija.

"Noriu kreiptis į klaipėdiečius. Būtų gerai sulaukti siūlymų, kas galėtų priglausti ukrainiečius, kurių tikėtina, kad anksčiau ar vėliau bus. Kiek jų bus dar niekas negali atsakyti. Reikės sutelkti visų institucijų ir visų mūsų pastangas, ir į situaciją pažiūrėti šalta galva, bet labai karšta širdimi", – klaipėdiečius prisidėti prie pagalbos ukrainiečiams paragino meras.

Kretingos meras Antanas Kalnius savo "Facebook" paskyroje taip pat kvietė gyventojus nelikti abejingais.

"Atsižvelgdama į įvykius Ukrainoje ir ruošdamasi karo pabėgėlių iš Ukrainos atvykimui, Kretingos rajono savivaldybė pradeda Kretingos rajono gyventojų, galėsiančių ir norėsiančių savo namuose savanorystės pagrindais priimti ukrainiečius, registraciją", – rašė A.Kalnius.

A. Kalniaus įrašas "Facebook" paskyroje

Šiandien 18 val. Kretingos rajonas jungsis prie vienybės ir solidarumo su Ukraina akcijos "Laisvė šviečia". Kviečia visus norinčius išreikšti palaikymą ukrainiečiams atvykti į Kretingos Rotušės aikštę.

Taip pat ir Klaipėdos Atgimimo aikštėje tuo pačiu laiku įvyks solidarumo su Ukrainos tauta palaikymo akcija.

Gražu: uostamiestyje daugelį metų aidėjo ukrainiečių šokiai ir dainos. Vytauto Liaudanskio nuotr.


Šiame straipsnyje: KlaipėdaUkrainaRusijaVytautas Grubliauskaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių