Quantcast

Klaipėda – daugiabučių renovacijos lyderė

  • Teksto dydis:

Klaipėdos daugiabučių gyventojams, pateikusiems paraišką renovuoti būstą – geros žinios. Po paskutinio aplinkos ministro kvietimo atnaujinti daugiabučius, buvo nuspręsta finansuoti visus kvietime nustatytas sąlygas atitinkančius projektus.

Šiuo metu Klaipėdos miesto ir rajono savivaldybėje yra renovuojami 39 pastatai, o iš viso buvo pateiktos 68 naujos paraišos.

Paskutinis aplinkos ministro kvietimas daugiabučių renovacijai sulaukė 719 paraiškų iš visos Lietuvos. Po Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) įvertinimo kaip tinkamos įgyvendinti pripažintos 707 paraiškos. Šių paraiškų bendra investicijų suma sudaro daugiau kaip 300 mln. eurų.

Atsižvelgiant į dabartinius Vyriausybės prioritetus energinio efektyvumo didinimo srityje ir daugiabučių namų atnaujinimo programos svarbą šių prioritetų įgyvendinimui, nuspręsta finansuoti visus kvietime nustatytas sąlygas atitinkančius projektus. Įprastai kvietimo sąlygose numatyta, kad bus taikomas konkursinis paraiškų atrankos būdas, jeigu pateiktų paraiškų bendra investicijų ir (ar) valstybės paramos lėšų suma viršija 150 mln. eurų sumą.

Klaipėda – aktyviausia tarp didžiųjų miestų

Klaipėdos miesto savivaldybė, pateikusi 65 paraiškas, yra pirmoji Lietuvoje pagal pateiktų paraiškų skaičių. Iš Vilniaus miesto savivaldybės buvo gautos 58 paraiškos, greta rikiuojasi ir Kauno miesto savivaldybė, pateikusi 36 paraiškas daugiabučių renovacijai.

Į kvietimą taip pat aktyviai sureagavo Elektrėnų savivaldybė, pateikusi 30 paraiškų. Iš Šiaulių ir Panevėžio miestų savivaldybių buvo gauta po 23 paraiškas, iš Plungės ir Zarasų rajono savivaldybių – po 21 paraišką, o Jonavos rajono savivaldybė pateikė 22 paraiškas.

Džiugina didžiųjų miestų įsitraukimas

„Lietuvos didžiųjų miestų trejetuko rezultatai yra ypač reikšmingi visos šalies kontekste –

trijuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose senų daugiabučių skaičius sudaro beveik 50 proc. visų šalies renovuotinų daugiabučių. Intensyvus darbas, didinant pastatų energinį efektyvumą daugiausia gyventojų turinčiose savivaldybėse, yra itin reikšmingas visam šalies energetiniam ūkiui“, – pastebi BETA direktorius Valius Serbenta.

Anot V.Serbentos, džiugina faktas, jog paraiškos iš trijų didžiųjų šalies miestų sudaro beveik ketvirtadalį visų gautų paraiškų.

Susidomėjimas daugiabučių renovacija auga

Ekspertas pastebi, jog gautų paraiškų skaičius išaugo penktadaliu. Gyventojų, norinčių atnaujinti savo daugiabutį, skaičius pastebimai auga – tai patvirtina kasmet atliekamų renovuotų daugiabučių gyventojų apklausų rezultatai.

„Akivaizdu, jog pastarųjų metų renovacijos rezultatai, ypač kaimynystėje sėkmingai įgyvendinti projektai, žmonėms padėjo pamatyti ir geriau suprasti esminius namo atnaujinimo privalumus – nuo gražesnės gyvenamosios aplinkos iki mažesnių išlaidų šildymui“, – pasakoja V.Serbenta.

Motyvuoja mažesnės energijos sąnaudos

Šiuo metu visoje Lietuvoje įgyvendinami daugiau kaip 400 daugiabučių atnaujinimo projektai, o iš jų 39 yra vykdomi Klaipėdos miesto ir rajono savivaldybėje.

Pasak V.Serbentos, aktyvus paraiškų teikimas daugiabučių renovacijoms patvirtina didėjantį gyventojų dėmesį energiniam efektyvumui. Numatoma, jog daugiau kaip 50 proc. daugiabučių po renovacijos pasieks aukštesnę nei C energinio efektyvumo klasę. Taip pat planuojama, jog pagal naujas paraiškas renovuoti namai kiekvienais metais turėtų sutaupyti per 140 GWh energijos.

Žingsniai būsto administratoriams

Remiantis Aplinkos ministerijos sprendimu, artimiausiu metu paskutinio kvietimo patvirtintų projektų administratoriams bus pasiūlyta kreiptis į finansų įstaigas dėl projektų finansavimo, o gavus jų pritarimą, administratoriai bus pakviesti pasirašyti valstybės paramos teikimo sutartis.

Įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo programą nuo 2013 m. Lietuvoje atnaujinti 2 193

daugiabučiai arba daugiau kaip 60 tūkst. butų. Investicijos į šių namų atnaujinimą viršija 700 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

STOP RENOVACIJOMS

STOP RENOVACIJOMS portretas
Rusai, kaip juos vadina zali zmogeliukai yra zymiai protingesni. Jie tas hrusciovkes, kurioms per 50-60 metu griauna ir stato naujus namus, kuriu garantija 25-50 metu, o ne 5 m. po renovacijos. Ir tai zymiai naudingiau. Renovacija, tai pinigu plovimas is gyventoju kiseniu ir vasko spaudimas is sudo, bet kad tas vaskas vistie sudu smirdi.

-

- portretas
Aš asmeniškai norečiau kad mano gyvenamam name padarytu renovaciją, vis manoniau gyventi kai viskas naujai irengta... Tačiau niekas nesutiko, parašu nesurinko ir nedarys. Nes namas baisus, vamždžiai nekeisti nuo pat statybos laikų, laiptines baisios ir t.t. Žinoma dar viskas priklauso nuo to kokia firma daro renovacijas, nes vieni gerai, kokybiškai ir gražiai padaro, o kiti ne.

Anonimas

Anonimas portretas
Paskola bankui 25 metams. Statybininku garantija maksimaliai 5 metai. Jeigu numirsi neismokejes skolos bankui -- vaikai mokes arba anukai + po 5 metu garantijos vel reikes banko paskolos renovuoto namo remontui. Renovacija -- aukso kasyklos bankininkams -- amzina vergove gyventojui.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių