Quantcast

Kelias į svajonių kiemą – pasiruošimas ir pusiausvyra

  • Teksto dydis:

Jaukus, patogus ir visus metus gyvybingas bei įkvepiantis kiemas – kiekvieno turinčiojo kad ir nedidelį kiemelį tikslas. Savos vejos lopinėlis, sodas, kiemas ar sklypas dažnam suskambo ypatingomis natomis šiuo nelengvu karantino laikotarpiu. Tai tapo saugiausia vieta mėgautis bundančia pavasario gamta, todėl, suprantama, naujai užgimė ir kasmetis noras puoselėti, atnaujinti, rekonstruoti, o galbūt pagaliau ryžtis nuo pradžių sukurti savą žaliąją oazę.

Dažniausios apželdinimo klaidos

Atgimstanti gamta ir šiemet kitoks nei bet kada anksčiau atėjęs pavasaris nemažai žmonių gena į lauką. Dažnas, turintis nuosavą kiemą ar sodą, nekantrauja prisiliesti prie žemės ir kurti grožį.

Vis dėlto, neretai pasitaiko atvejų, kai nuoširdžiai puoselėjamos žaliosios sklypo zonos atrodo anaiptol ne taip, kaip jas piešė vaizduotė. Tikėtina, kad tai lemia kažkuriame darbų etape pasitaikiusios klaidos.

Bendrovės „Megaplantas“ kraštovaizdžio architektė Loreta Poškienė pastebėjo, kad galima išskirti keletą pagrindinių privačių teritorijų apželdinimo klaidų.

„Dažniausiai pasitaikanti klaida – augalai pasodinami per tankiai ir paliekama per mažai vietos jiems augti“, – pastebėjo L. Poškienė.

Loreta Poškienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Žmonės pamiršta įvertinti, kad jų pasirinkti sodinukai po kelių metų gali virsti ir 2 m pločio krūmais. Neretai „sodininkai“ tinkamai neįvertina ir pasirinktų augalų poreikių, kokių sąlygų reikia jiems augti. Tankiai pasodinti augalai ilgainiui „sulimpa“ į krūvą, išplinka jų vidus, susiformuoja vienpusės lajos, todėl galiausiai tenka pašalinti tokią augmeniją, kad atsirastų daugiau erdvės kitiems augalams.

Kaip ir kitose gyvenimo srityse, gražinant savo kiemą, lengva pasiduoti turtingai augalų pasiūlai.

Pašnekovė pripažino, kad žmonės dažnai neatsilaiko pagundai įsigyti vis naujų, vienas už kitą gražesnių augalų veislių. Tuomet net specialistams tenka pasukti galvą, kaip suderinti ypač skirtingus augalus, jų faktūras, spalvų gamą.

„Kitas dažnai pasitaikantis atvejis – per plokščias sklypas. Tokiuose sklypuose aptinkame tik vieno dydžio krūmelių, trūksta medžių ar daugiamečių gėlių. Būna ir atvirkščiai – sklype auga vien tik medžiai ir veja, o nėra krūmų, daugiamečių gėlių ar dekoratyvinių varpinių augalų“, – patirtimi dalijosi specialistė.

Pataria specialistai

Nors dažnas gyventojas jaučiasi geriausiai suprantantis, kaip šeimininkauti savame kieme, tačiau paprastai kiekvieną konkrečią situaciją geriausiai išmano tos srities specialistas. Dėl šios priežasties, siekiant išvengti skaudžių nusivylimų, kai įdėjus daug darbo ir lėšų kiemo vaizdas netenkina, patariama kreiptis į apželdinimo profesionalus.

„Norėdami išvengti sodinimo klaidų, turėtumėte kreiptis į specialistą, kuris išmano augalų poreikius, biologiją, deramai įvertina augimvietes. Būtina tinkamai suderinti augalus tarpusavyje, nes ne visi augalai mėgsta augti kartu, jie konkuruoja šaknų sistema arba gali nustelbti vieni kitus“, – dėstė kraštovaizdžio architektė.

„Megaplanto“ nuotr.

Žinoma, yra ir kitas kelias – eksperimentuoti, bandyti suprasti ir per daugybę metų išspręsti savojo kiemo rebusą.

„Tie, kas užsako projektavimo paslaugas, paprastai rezultatais pradeda mėgautis anksčiau. Labai svarbu atsirinkti projektuotoją, su kuriuo sutampa sklypo vizija, jūs matote panašiai ir pasiūlyti sprendimai jums nebus labai svetimi“, – pabrėžė L. Poškienė.

Paprastai geras projektas sutaupo lėšų, nes žmonės neįsigyja nereikalingų augalų ir nepadaro kitų apželdinimo klaidų.

Priimti sprendimai nėra amžini

Gamta ir žmogus nuolatos keičiasi, todėl, bėgant metams, sodą ar kiemą prireikia atnaujinti, įkvėpti jam naujos gyvybės.

„Didesnės ar mažesnės rekonstrukcijos paprastai reikalingos kas 5-10 metų, nes vieni augalai pasensta biologiškai arba žmonėms atsibosta tas pats vaizdas, jie nori kažko naujo. Reikia pasikeitimų: naujų spalvų, faktūrų, kitokio vaizdo, kvapnių augalų“, – pastebėjo L. Poškienė.

Pastebima, kad tinkamai susodinti medžiai ar krūmų grupės laikui bėgant tik gražėja, bręsta ir įgauna vertę. Tokiais atvejais drastiškų permainų naujam sodo įvaizdžiui nė neprireikia – pakanka pakeisti tik krūmus, gėles, vejos ir gėlyno kontūrus. Tiesa, kartais reikia atsižvelgti ir į madų tendencijas.

„Megaplanto“ nuotr.

„Prieš 10 metų įrengtus mini alpinariumus dabar dažnai ardome ir kuriame naujus, modernius, patogiai prižiūrimus sodus, kad klientas galėtų paleisti vejos robotą, laistymo sistemą ir labiau mėgautųsi vaizdu, nei tarnautų sodui. Bet koks sodas, net ir labai profesionaliai suprojektuotas, be žmogaus prisilietimo atrodytų apleistas“, – patikino kraštovaizdžio architektė.

Profesionalės teigimu, stabiliausia investicija į sklypą yra medžiai. Visa kita gali būti papildomos priemonės pakeisti stilių, spalviškumą, žydėjimo dinamiką ir kt. Kita vertus, reikia atkreipti dėmesį ir į klientų asmeninius poreikius.

„Privatus kiemas specialistui gali atrodyti kaip netinkamai suplanuotas ir apsodintas. Profesionalas gali matyti daugybę klaidų, tačiau, jeigu pačiam savininkui jo kiemas atrodo tinkamas, praktiškas, patogus ir jam jo sukurtoje erdvėje gerai, tada galbūt ir nereikia nieko keisti“, – pastebėjo L. Poškienė.

Apsilankyti medelyne verta

Netoli Klaipėdos, Gargždų ir Kretingos įsikūrusiame bendrovės „Megaplantas“ medelyne apsilankę klientai vienu šūviu nušauna du zuikius – gali gauti kraštovaizdžio specialistų patarimų bei kartu su jais išsirinkti ir įsigyti būtent konkrečiam sklypui labiausiai tinkančių augalų.

„Megaplanto“ nuotr.

„Į mūsų medelyną Klaipėdos rajone verta atvykti ir apžiūrėti gyvai jau paaugusius dekoratyvinius augalus, kad būtų lengviau įsivaizduoti jų dydžius, spalvas, formas bei juos išsirinkti savo sklypui, nes mes ne tik parodome jau paaugusius augalus, bet ir savo klientus nemokamai pakonsultuojame dėl medžių augimvietės parinkimo, parekomenduojame tinkamus augalus sklypui, suteikiame informaciją apie augalo dydžius ir formas“, – pasakojo L. Poškienė.

Vienas ryškiausių medelyno privalumų – čia augalai jau auga grunte keletą metų, todėl yra tinkami mūsų klimato sąlygoms ir sodinimui iškart pas klientą sklype. Be to, čia galima rasti nemažai augalų ir vazonuose, kuriuos galima sodinti net ne sezono metu, t.y., ne tik pavasarį ar rudenį.

„Megaplanto“ nuotr.

„Jeigu medelyne neturime augalo, kurio ieško mūsų klientas, mes jį surandame už geriausią įmanomą kainą iš mūsų partnerių medelynų visoje Europoje“, – pastebėjo bendrovės atstovė.

Sėkmės pagrindas – „namų darbai“

Nuo anksčiau minėtų dažniausiai pasitaikančių sklypo apželdinimo klaidų gyventojus gali apsaugoti ir laiku bei kruopščiai atlikti „namų darbai“, kurie padės nenukrypti nuo bendros sklypo vizijos ir išvengti chaoso.

„Geriau iš anksto pasiruošti bent eskizą, kuriame numatyti augalus, jų sodinimo vietas, tuomet galima etapais planuoti sodinimo darbus. Turėdamas projektą ir augalų sąrašą, klientas gali spręsti, kokio dydžio augalą nori ir gali įsigyti. Mažesnis augalas paprastai kainuos mažiau, tačiau reikės palaukti, kol jis užaugs, o didesnis augalas būna brangesnis, bet rezultatas matomas iškart“, – apibendrino pašnekovė.

Rengiant teritorijos apželdinimo projektą, apmąstoma, kur reikalinga gyvatvorė ir kokia ji galėtų būti, nusprendžiama, kur bus dedamas puošnus akcentas, numatoma kiemo proporcija, kiek pasilikti laisvos vietos lauko žaidimams, kiek želdiniams, kurie kuria jaukumą ir nuotaiką. Eskizas ar projektas pravers ir tada, jeigu sklypo savininkas sumanytų įsirengti ir laistymo sistemą.

Pašnekovės teigimu, asmeniniai žmonių poreikiai yra labai skirtingi ir reikia juos suprasti, išgryninti.

„Megaplanto“ nuotr.

„Pasitaiko, kai naujakuriai mano, kad jiems visko reikia labai daug, pasižiūri, ką pasidarė kaimynai, ir viską nori įgyvendinti savo sklype. Tik po kiek laiko supranta, kad naudojasi tik puse sukurtų erdvių, nes tai neatitinka jų poreikių arba nesusikuria pakankamai reikalingų funkcinių zonų ir pilnai neišnaudoja sklypo galimybių“, – dėstė pašnekovė.

Svarbiausia – pusiausvyra

Teigiama, kad, planuojant apželdinimo darbus ar nusprendus atnaujinti jau senokai apsodintą teritoriją, svarbu išlaikyti pusiausvyrą.

„Jeigu sklype vyrauja vien spygliuočiai, tai kuria statišką ir niūrią nuotaiką, o lapuočiai, kurie keičiasi metų eigoje, įneša nuotaikos, sezoniškumo. Mes siūlome derinti abu, kad ir žiemą būtų kuo pasidžiaugti, ir pajausti pavasarinį žydėjimą, o rudenėjant pasimėgauti spalvingais lapais“, – dėstė L. Poškienė.

Pasirinkti sklypo augalai – tai kuriamos nuotaikos atspindys. Romantika alsuos pastelinės spalvos su gausybe žiedų ir dailiais suoleliais. Dinamiškai suderinus augalų žydėjimo laiką, galima sukurti iliuziją, kad šiame sode vasara niekada nesibaigia.

Moderniai architektūrai gyvybės įkvėptų griežtų formų augalai, karpyti kubais arba apvalių formų augalai, bonsai, derinami su žoliniais, puriais, minkštais augalais.

Kuriami želdynai gyvuos tik tuo atveju, jeigu juose augs vieni kitiems netrukdantys, suderinami augalai, o kompozicijos, kuriose augalai, reikalauja labai skirtingų augimo sąlygų, būna nestabilios, todėl jas ilgainiui reikia perdaryti, kai kuriuos augalus keisti kitais.

„Augalų poreikių neišmanymas priveda prie nuolatinio pertvarkymo ir išlaidavimo. Negana to, vizualinis rezultatas vis netenkina ir norisi kažką keisti. O kada pasidžiaugti, tuo kas sukurta?“, – klausė pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių