Quantcast

Kaukės – tarsi patyčios, tačiau medikai sako kitaip

Valdžios nurodymą valgio metu dėvėti kaukes restoranų ir kavinių lankytojai vadina žmogaus orumo pažeminimu. O kai kurie tvarkas prižiūrinčių institucijų veiksmai kelia šiurpą – viena klaipėdietė, nedėvėjusi kaukės, it nusikaltėlė koncerto vidury iš renginio buvo išvesta policijos.

Išvedė tarsi vagilę

Klaipėdos koncertų salės vasaros estradoje rugpjūčio 21-osios vakare vyko koncertas, į kurį susirinko daug žiūrovų. Kiekvieną jų pasitikdamos darbuotojos ne tik tikrino bilietus, bet ir dovanojo apsaugines kaukes, ragino dezinfekuoti rankas.

Kėdės buvo sustatytos atokiau viena nuo kitos, tad socialinė distancija tarp žiūrovų buvo išlaikyta.

Koncertui įsibėgėjus tarp klausytojų nuvilnijo šurmulys – žmonės pamatė uniformuotus policininkus, daugelis pasitaisė kaukes.

Pareigūnai apžiūrėjo žiūrovus, fotografavo juos ir galiausiai priėjo prie vienos moters. Skirtingai nei visi kiti, ji nedengė veido apsaugos priemonėmis.

Lyg nusikaltėlę pareigūnai šią moterį nusivedė į šoną.

Moters draugė pašnibždėjo arčiausiai esantiems žmonėms, kad bičiulė serga astma, todėl jai galima nedengti burnos ir nosies.

Ar panašių atvejų būta daugiau, pareigūnai nepraneša. Tačiau kavinių ir restoranų savininkai bei renginių organizatoriai įsitikinę, kad reikalavimas lauke prie staliukų dėvėti kaukes iš tiesų dvelkia absurdu.

Įsakai kelia šypseną

Žinomo pajūrio restorano ir pramogų komplekso vadovė Rada Matulevičienė tikino, kad valdžios sprendimai varo į neviltį.

"Tai yra visiškas absurdas. Vaikšto žmonės be kaukių, o štai prie stalo sėsti jau reikia su kauke. Ir nesvarbu, kad ateina į restoraną vienos šeimos nariai, draugai, kurie namuose bendrauja be kaukių. Aš matau, kad tai yra kvailystė, ir tiek. Tik bėda ta, jog valdžia nekreipia dėmesio į žmonių nuomones", – tikino moteris.

Žibininkų kaime įsikūrusiame pramogų komplekse atstumų lankytojai gali laikytis be vargo, staliukai išdėstyti gana plačiai.

"Atšaukus karantiną buvo leista į maitinimo įstaigas ateiti be kaukių, ir viskas buvo gerai. Birželio mėnesį į barus pradėję vaikščioti žmonės tikrai saugojosi, patys matėme, kaip jie elgėsi ir taip tebesielgia iki šiol. O dabar – įsidėjai kąsnį į burną ir vėl dėkis kaukę? Absurdas. Žmonės klausia: kaip mums valgyti? Juk į tokias įstaigas ateina vienos kompanijos ar vienos šeimos žmonės", – kalbėjo verslininkė.

R. Matulevičienė tikino, kad po karantino atvėrus  duris jau kitą dieną restoranas sulaukė tikrintojų.

"Iš karto prisistatė prie durų. Tačiau nieko nerado. Valdžia sugalvojo įstatymą, tačiau nepamąstė, kaip jis veiks", – nuomonę reiškė R. Matulevičienė.

Klientai jaučiasi pažeminti

Palangos restorano savininkas Audronius Macius pastebėjo, kad J. Basanavičiaus gatve kasdien marširuoja tūkstančiai žmonių, kuriems neprivalu dėvėti kaukes.

"O prie stalo žmonės turi sėstis su kauke. Sėdi žmogus, laukia to alaus bokalo pirmo gurkšnio ir, neduok Dieve, bus be kaukės. Baisu. Tai yra visų mūsų orumo pažeminimas. Tai yra visiškas absurdas. Ligos plitimo klausimą reikia spręsti visiškai kitaip. Aš spėju, kad mums nepasakojo apie viruso plitimą visos teisybės. Arba patys jie nežino. Tokie absurdiški spendimai iš tiesų yra žaidimai. Manipuliacijos", – rėžė palangiškis.

Zuja tikrintojai

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė atkreipė dėmesį į kitą restoranus ir viešbučius užklupusią pragaištį.

"Dėl karantino, o vėliau ir dėl visos eilės nurodymų mes turime begalę rūpesčių ir darbų. Tačiau dar vienas galvos skausmas – būriai tikrintojų. Įvairių tarnybų atstovai tikrina kone kasdien. Mus tikrina policija, Maisto ir veterinarijos tarnyba, Visuomenės sveikatos centras, savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius, Darbo inspekcija, Mokesčių inspekcija", – pirštus lenkė I. Valaitienė.

Tarnyba: šiemet Jūros šventės metu pareigūnai dėvėjo kaukes, nors tokio reikalavimo dar nebuvo. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Asociacijos vadovė tikino suprantanti, kad įvesti apribojimai turėtų būti skirti žmonių sveikatai saugoti.

"Mes suprantame ir esame atsakingi. Tačiau ko vertas sprendimas, kai vieną minutę dediesi kaukę, kitą jau nusiimi? O aplink sėdi tie patys žmonės, kurie ir sėdėjo. Žmonės piktinasi, jiems nuotaika lieka sugadinta, o visa tai mūsų verslui tikrai nepadeda. Daugybė vestuvių ar krikštynų buvo atšauktos ir nukeltos rudeniop. Žmonės vylėsi, kad situacija normalizuosis, tačiau panašu, jog apribojimai vėl sugrįžta. Rudens ir žiemos mes laukiame su nerimu. Baisiausias scenarijus, jei ir vėl bus įvestas karantinas. Palangoje gali bankrutuoti ne viena įstaiga", – prognozavo I. Valaitienė.

Uostamiestyje realybė nėra tokia dramatiška.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai per pusantros savaitės kartu su kitomis institucijomis patikrino 18 parduotuvių ir prekybos centrų bei 29 kavines ir restoranus. Patikrinimų metu pažeidimų nenustatyta.

Reikalavimai – logiški

Klaipėdos universitetinės ligoninės anesteziologas reanimatologas, šiuo metu dirbantis Infekcinių ligų departamente, Arnomedas Galdikas įsitikinęs, kad daugelis apsaugos reikalavimų, nors ir atrodo nesuprantami, yra logiški.

Gydytojas kritikavo tik leidimą maitinimo įstaigoms aptarnauti klientus kavinių viduje ir paaiškino žmonėms nepatinkančių reikalavimų prasmę.

Virusas – ne bulvė, pasilenkti ir išsisukti nuo jo negalime.

Jis tikino, kad Lietuvoje žmonės nėra linkę laikytis socialinės distancijos ir nepaklūsta reikalavimui tinkamai dėvėti kaukes.

Kalbant apie apsaugą kavinėse, A. Galdiko įsitikinimu, labiau saugotis turėtų padavėjai, nepateisinamas jų atsainus kaukės nusmaukimas žemiau nosies.

Anot gydytojo, saugumui užtikrinti būtinas poros metrų atstumas tarp klientų ir gera oro ventiliacija patalpose.

Kai kaukė kabo po smakru ar ant kaklo, ji sugeria viską, kas buvo nusėdę ant odos: ne tik virusus, bet ir dulkes, bakterijas, kitą bjaurastį.

A. Galdikas ironizavo, kad tokią ant kaklo trintą kaukę užsidėję ant veido žmonės elgiasi taip pat, kaip tris dienas iš eilės vilkdamiesi tas pačias kelnaites.

Juokauti neverta

"Ši liga yra kitokia, ji tikrai skausminga, sunki, ilgai trunkanti, alinanti, pavojinga dar ir tuo, kad ne iškart pasireiškia. Visi susirgę koronavirusu ligoninėje užsibūna ne mažiau keturių savaičių. Virusas – ne bulvė, pasilenkti ir išsisukti nuo jo negalime. Mes kovojame su nematomu dalyku. Turime suprasti, kad virusas plinta oro lašeliniu būdu. Lašelis nusėda ant kaukės, tada žmogus jo neįtraukia į savo kvėpavimo takus. Banalu, bet labai svarbus ir rankų plovimas. Rankas geriau laikyti nuleidus žemiau bambos, jei jos kyla prie veido, turi būti dezinfekuotos arba nuplautos", – kalbėjo A. Galdikas.

Reikalavimą lauko kavinėse maisto laukti kaukėtiems A. Galdikas pateisina, nes nežinia, kiek sloguojančių ir kosinčių žmonių praeina pro sėdintį klientą, sėdinčio žmogaus gaunamų bakterijų ir virusų koncentracija yra kur kas didesnė nei einančiojo.

Taisyklė laikytis dviejų metrų atstumo, pasak gydytojo, taip pat ne iš piršto laužta, nes tik nuskridę porą metrų virusai ima sklaidytis ir jų koncentracija gerokai mažėja.

Kalbėdamas apie artimiausią ateitį medikas dalijosi savo abejonėmis.

Nors vasarą Klaipėdoje netrūko masinių renginių, tačiau ir praėjus poros savaičių inkubaciniam laikotarpiui ligoninėje daugiausia gydomi atvykę iš kitų šalių koronavirusu užsikrėtę pacientai.

Viena vertus, tai džiugina ir verčia galvoti, kad pajūrio vėjai išsklaidė virusus.

Kita vertus, galima spėti, kad ruduo, suginsiantis pajūrio žmones į patalpas, gali pateikti nemalonių staigmenų.

Lengvai prikimbantis virusas kartu su sezoniniu gripu gali suguldyti ir mūsų krašto žmones. Būtent todėl turime būti drausmingi ir klusnūs.

Neslepia savo baimės

Anot A. Galdiko, prieš savaitę grįžusio iš viešnagės Londone, kur atostogavo septynias dienas, gerų rezultatų galima pasiekti tik logiškais sprendimais ir klusniu reikalavimų laikymusi.

"Megapolio centras buvo visiškai tuščias. Tik mano apsilankymo metu jis pradėjo atgyti po pirmosios koronaviruso bangos. Ten žmonėms nekyla klausimų, ar paklusti reikalavimams, ar ieškoti būdų juos apeiti. Žmonės ramiai stengiasi vieni kitus praleisti ar palaukti, kad būtų išlaikytas būtinas atstumas. Iškart pajunti, jeigu darai ką nors ne taip – aplinkiniai parodo, kad bijo, iškart sulauki pastabos. Pas mus to nėra, mūsų žmonės toleruoja nepaklusnumą", – dalijosi patirtimi gydytojas.

Pasirodo, daugelis Londono kavinių suteikia nuolaidas klientams, kurie, užuot vaišinęsi viduje, maistą nešasi prie staliukų lauke.

Taip klientai raginami neužsibūti viduje, kur veidus dengti kaukėmis privalu, o lauke leidžiama būti ir be jų.

Visos kavinės 23.30 val. užveria duris, milžiniško miesto gyvenimas prieš vidurnaktį sustoja.

Į parduotuves, kaip ir pas mus, leidžiama įeiti tik kaukėtiems, į vidų einama pro vienas duris, o išeinama – pro kitas.

Matavimosi kabinos uždarytos. Didesnėse parduotuvėse kaukę galima gauti nemokamai prie įėjimo. Į parduotuves įleidžiama tik tiek žmonių, kiek jų gali laikytis saugaus atstumo.

Apsilankyti bažnyčiose ar muziejuose, kurių lankymas – nemokamas, šiuo metu įmanoma tik iš anksto užsiregistravus internetu. Kiekvienam lankytojui suteikiamas kodas, tik jį turintieji gali apsilankyti nurodytu laiku, taip reguliuojamas lankytojų srautas.

Gatvėse kiekviename žingsnyje akis badyte bado priminimas laikytis socialinio atstumo, taip pat kiekviename žingsnyje stovi dezinfekcinio skysčio buteliukai, o apsaugininkai stebi, kad žmonės laikytųsi reikalavimų.

A. Galdikas įsitikinęs – jeigu žmonės laikytųsi reikalavimų, o ne stengtųsi nuo jų išsisukti, visi būtume tik saugesni.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Joris

Joris portretas
0 kiek daug komentatorių kaukė vidurius paleido.

Jei nepatinka moketi uz tas kaukes, tai pasidarykite

Jei nepatinka moketi uz tas kaukes, tai pasidarykite portretas
patys is senu marskineliu. Jau visas pasaulis ta metoda zino per jutuba.

Mis L

Mis L portretas
Tai jinai ir buvo nusukaltėlė, nes nesilaikė įstatymo. Įstatymų reikia laikytis patinka jie, ar ne. Gal man nepatinka pajamų mokesčių įstatymai, tai nereiškia, kad galiu jų nesilaikyti.
VISI KOMENTARAI 89

Galerijos

Daugiau straipsnių