Quantcast

Kas vertas Klaipėdos kultūros magistro vardo?

Klaipėdos savivaldybė vėl kviečia uostamiesčio kultūros organizacijas bei fizinius asmenis siūlyti pretendentus Klaipėdos kultūros magistro vardui gauti. Šis vardas suteikiamas uostamiesčio menininkams ar kitiems kultūros darbuotojams už išskirtinius nuopelnus miesto kultūrai.

Pretendentus vertins Klaipėdos kultūros magistro vardo suteikimo komisija, kurią sudaro meras, Kultūros skyriaus vedėja bei Kultūros ir meno tarybos nariai.

Pasiūlymai priimami ir registruojami iki balandžio 19 d. (pirmadienio) 17 val.

Kultūros magistro regalijos, tarp jų – auksinis žiedas, pagamintas pagal galbūt Kryžiuočių ordino magistro papuošalo pavyzdį, rastą Klaipėdos piliavietėje, bus įteikiamos specialios ceremonijos metu rugpjūčio 1-ąją, per miesto gimtadienį.

Pernai kultūros magistro vardas buvo suteiktas tik vienam – fotožurnalistui ir kraštotyrininkui Bernardui Aleknavičiui (1930–2020).

Laureatas tada atsisakė brangaus žiedo ir paprašė kuklios vardo suteikimo ceremonijos ne piliavietėje, kaip įprastai, o I.Simonaitytės bibliotekos kiemelyje.

Jo valios buvo paisoma. Nominantas, deja, mirė nepraėjus nė keturiems mėnesiams po šių iškilmių.

Nuo 2003 m., kai gimė ši tradicija, Klaipėdos kultūros magistro vardas yra suteiktas 38 iškiliems kūrėjams.

Buvo metų, kai Klaipėdos kultūros magistro vardas būdavo suteikiamas trims, dviem ar tik vienam kūrėjui.

Pernai į Klaipėdos kultūros magistro vardą pretendavo net devyni savo darbais uostamiestį garsinantys menininkai ir kūrėjai, tačiau šis titulas  suteiktas tik B.Aleknavičiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bereikalingas kasmetinis ginčas

bereikalingas kasmetinis ginčas portretas
Žiedas (nors žodžiais aprašomą galima įsivaizduoti kaip labai prabangų: auksas,deimantas) iš tiesų yra nedidukas, labai kuklus. Daugelis nustemba jį pamatę: "įsivaizdavome visai kitokį!" Žiedas, rastas piliavietėje archeologinių tyrimų metu. Nenustatyta kam, kokio rango žmogui jis galėjo priklausyti, neaišku – vyrui ar moteriai.Gintaras Grajauskas apie tai net sukūrė poetišką Odę, kurioje svarsto, spėlioja: "kam galėjo priklausyti žiedas?" Tačiau kažkodėl pasklido gandas, kurį pastoviai įtvirtina žurnalistai, kad tai – Kryžiuočių ordino magistro žiedas. Ginčykis nesiginčijęs – jie žino ir taškas.

Trupa

Trupa portretas
O jaigu aš nudažysiu visus Klaipedos kaminus trispalves spalvomis ir sušoksiu nuogas ant Meridiano Top rejos. Gausiu šita titula? Ar dar reikes ka nors sudeginti?

to aa pasakos

to aa pasakos portretas
Klaipedos pilies muziejuje.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių